5


Translate

23 Νοε 2020

ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΛΙΒΙΑ «CHAPARE» ΟΜΟΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΠΟΛΑ

Στη Βολιβία εμφανίζεται μια θανατηφόρα νέα ασθένεια τύπου ’Εμπολα
Ένας θανατηφόρος ιός της Νότιας Αμερικής που προκαλεί αιμορραγία που μοιάζει με τον ιο Έμπολα μπορεί να εξαπλωθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας έχουν μάθει από τη δεύτερη εμφάνισή του. Οι ερευνητές της δημόσιας υγείας έχουν ανακατασκευάσει την πορεία με την οποία ο ιός Chapare εξαπλώθηκε από άτομο σε άτομο κατά τη διάρκεια της επιδημίας του 2019 στη Βολιβία, μεταβαίνοντας από τον αρχικό ασθενή σε αρκετούς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.
Ωστόσο, ενώ ο ιός Chapare που μεταδίδεται με τρωκτικά είναι εξαιρετικά θανατηφόρος – σκοτώνοντας τρεις από τους πέντε επιβεβαιωμένους ασθενείς στην τελευταία εμφάνιση – το παθογόνο θέτει πολύ μικρό κίνδυνο για τους ανθρώπους στη Βόρεια Αμερική, ανέφεραν ειδικοί. «Αυτός ο ιός δεν είναι αυτός που πιστεύουμε ότι θα είναι πραγματικά μια μεγάλη απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Δρ Dan Bausch, εκλεγμένος πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής. «Ο ιός είναι σημαντικό να κατανοηθεί για άτομα που μπορεί να ταξιδεύουν σε αυτήν την περιοχή της Βολιβίας, σημαντικό να κατανοήσουν τα άτομα που ζουν σε αυτήν την περιοχή του κόσμου και για την καλύτερη κατανόησή μας για αυτούς τους τύπους ιών, αλλά όχι για κάτι που ο μέσος άνθρωποςστις ΗΠΑ πρέπει να ανησυχούν. «
Ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2004, στην επαρχία Chapare της Βολιβίας, περίπου 370 μίλια ανατολικά της πρωτεύουσας της χώρας, La Paz. Υπήρχε ένα μικρό σύμπλεγμα ασθενειών σε αυτό το πρώτο ξέσπασμα, αλλά μόνο μία επιβεβαιωμένη περίπτωση, ανέφεραν οι ερευνητές σε σημειώσεις ιστορικού. Ο ιός Chapare ανήκει σε μια διαφορετική ιική οικογένεια από τον Έμπολα, αλλά και οι δύο μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγικό πυρετό στους μολυσμένους. Στην περίπτωση του ιού Chapare, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, κοιλιακό άλγος, εξάνθημα και αιμορραγία των ούλων, σημείωσαν οι ερευνητές. Οι αιμορραγικοί πυρετοί μπορούν τελικά να προκαλέσουν απειλητική για τη ζωή ανεπάρκεια οργάνων και αιμορραγία.
Δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό Chapare, εκτός από IVυγρά(Ενδοφλέβιο υγρό) και υποστηρικτική φροντίδα. Το δεύτερο ξέσπασμα ξεκίνησε με έναν 65χρονο γεωργό ρυζιού που πιθανότατα έπιασε τον ιό Chapare μέσω επαφής με ούρα αρουραίου ή περιττώματα, δήλωσε η επικεφαλής ερευνητής Dr. Caitlin Cossaboom, επιδημιολόγος με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Παθογόνων Υψηλής Συνέλευσης των ΗΠΑ και Παθολογίας.
Η Cossaboom ανέφερε για το νέο ξέσπασμα πρόσφατα στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής. Τέτοια έρευνα θεωρείται προκαταρκτική έως ότου δημοσιευθεί σε ένα περιοδικό με κριτές. Ένας 25χρονος γιατρός που φροντίζει τον αγρότη σε νοσοκομείο στο χωριό Caranavi μολύνθηκε στη συνέχεια, αποκάλυψε η έρευνα. «Το βράδυ πριν πεθάνει, αναρρόφησε το σάλιο από το στόμα του και μετά αρρώστησε εννέα ημέρες αργότερα», εξήγησε η Κοσάμπουμ.
Ένας 48χρονος τραυματιοφορέας που εργάζεται σε ασθενοφόρο που μετέφερε τον γιατρό σε νοσοκομείο La Paz και έγινε το επόμενο άτομο στην αλυσίδα της μόλυνσης.
«Όταν ήταν στο ασθενοφόρο, χρειαζόταν CPR», είπε ο Cossaboom για τον γιατρό. «Η ασθενοφόρος που έκανε CPR στις 16 ημέρες αργότερα εμφάνισε συμπτώματα.»
Όταν ο γιατρός έφτασε στο Λα Παζ, ένας γαστρεντερολόγος πραγματοποίησε μια ενδοσκόπηση σε μέρος της θεραπείας της – μια διαδικασία στην οποία μια μικρή κάμερα βιδώνεται στο στόμα για να εξετάσει την ανώτερη γαστρεντερική οδό ενός ατόμου.
Ο γαστρεντερολόγος ανέπτυξε συμπτώματα 14 ημέρες αργότερα, είπε η Cossaboom. «Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, έχουμε οριστικά στοιχεία έκθεσης σε σωματικά υγρά», δήλωσε η Cossaboom.
Ο αρχικός ασθενής, ο γιατρός του χωριού και ο γαστρεντερολόγος πέθαναν όλοι από τον ιό Chapare. Ο γιατρός ασθενοφόρων και ένας πέμπτος ασθενής – ένας εργάτης αγροκτήματος επίσης από το Caranavi – επέζησαν από τη μόλυνσή τους.
Αξιωματούχοι υγείας της Βολιβίας που ερευνούν την επιδημία παγιδευμένων αρουραίων στο Caranavi και γενετικές δοκιμές έδειξαν ότι οι αρουραίοι φέρουν τον ιό Chapare, δήλωσε η Cossaboom.
Το είδος είναι ο αρουραίος πυγμαίου ρυζιού και ο αρουραίος πυγμαίου ρυζιού με μικρά αυτιά και βρίσκονται σε όλη τη Βολιβία και σε πολλές γειτονικές χώρες, ανέφεραν ερευνητές.
Οι χώρες της Νότιας Αμερικής που γειτνιάζουν με τη Βολιβία θα πρέπει να αναζητούν πιθανές εκδηλώσεις ιών Chapare όπου αυτά τα είδη ποντικιών είναι κοινά, δήλωσε ο Cossaboom.
Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι ο ιός Chapare μπορεί να κυκλοφορεί στη Βολιβία εδώ και χρόνια, αλλά οι μολυσμένοι ασθενείς ενδέχεται να έχουν διαγνωστεί λανθασμένα με δάγκειο πυρετό, μια ιογενή ιογενή λοίμωξη από κουνούπια που είναι συχνή στην περιοχή.
«Αυτό αυξάνει πραγματικά τη σημασία της βελτίωσης της επιτήρησης για τον ιό Chapare και άλλους αρεναϊούς στη Νότια Αμερική, επειδή μοιάζουν με άλλες πολύ συχνές ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός», δήλωσε η Cossaboom. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αρχικοί ασθενείς υποτίθεται ότι είχαν δάγκειο, επειδή τα κλινικά τους σημάδια έμοιαζαν με δάγκειο πυρήνα. Η διαφορά είναι ότι ο δάγκειος πυρετός δεν μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.»
«Μπορεί να είναι στο ρύζι πριν το μαγειρέψετε και αν είστε ο παρασκευαστής ρυζιού που έχει μολυνθεί με ούρα τρωκτικών, μπορείτε να μολυνθείτε, αλλά εάν είστε ο καταναλωτής του ζεστού ρυζιού μόλις μαγειρευτεί, αυτό δεν αξίζει πραγματικά το να το ρισκάρετε, «είπε ο Bausch.
Άλλοι γνωστοί αρεναϊοί περιλαμβάνουν επικίνδυνα παθογόνα όπως ο ιός Lassa, ο οποίος προκαλεί χιλιάδες θανάτους ετησίως στη Δυτική Αφρική και ο ιός Machupo, ο οποίος έχει προκαλέσει θανατηφόρες εκδηλώσεις στη Βολιβία, ανέφεραν ερευνητές.
Εκτός από κάποιον που προσβάλλεται με τον ιό Chapare στη Νότια Αμερική και μετά ταξιδεύει στο σπίτι, δεν υπάρχει πολύς κίνδυνος εστίας στις Ηνωμένες Πολιτείες σύντομα, ανέφεραν οι Bausch και Cossaboom.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι αρουραίοι από πυγμαίους ρυζιού που φιλοξενούν τον ιό Chapare συνήθως δεν βρίσκονται τόσο βόρεια όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπαν.

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου