5


Translate

8 Δεκ 2019

Η Λιβύη έθεσε σε ισχύ τη συμφωνία με την Τουρκία -Εικόνα

Η αναγνωρισμένη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών κυβέρνηση στην Τρίπολη, έθεσε άμεσα σε ισχύ τη συμφωνία με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο. 
Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, πανηγυρίζοντας, η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας,
για δημιουργία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών, εγκρίθηκε από την λιβυκή κυβέρνηση.
Στο κείμενο που υπέγραψε ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Φαγίζ Ες Σεράκ, αναφέρεται ότι «το Προεδρικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση να εγκρίνει τα δύο μνημόνια που υπεγράφησαν στις 27 Νοεμβρίου (σ.σ.: με την Τουρκία) και ότι η απόφαση θα ισχύει από την ημερομηνία υιοθέτησής τους».
Ο χάρτης που δημοσιεύουν τα τουρκικά ΜΜΕ:
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της Λιβύης, το διεθνές συμβούλιο της κυβέρνησης του Προεδρικού Συμβουλίου ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να φέρουν σε ισχύ τα συμφωνία μετά την επικύρωσή της.
Η συμφωνία πρόκειται να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Λιβύης στις αρχές του 2020, πρόσθεσε το υπουργείο.
 Υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου και εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Τουρκίας αυτή την Πέμπτη, το μνημόνιο που καθορίζει τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες των δύο χωρών απορρίπτει μονομερείς και παράνομες δραστηριότητες άλλων περιφερειακών χωρών και διεθνών εταιρειών και αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων των δύο χωρών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο θάλασσα.
Η Τουρκία δήλωσε ότι το ναυτικό σύμφωνο άρχισε να ισχύει το Σάββατο.
Σύμφωνα με την Γεωγραφική Έρευνα των Η.Π.Α., η περιοχή της Μεσογείου εκτιμάται ότι διαθέτει εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Τουρκία συνεχίζει τις εργασίες γεωτρήσεων και ανακάλυψης στην περιοχή υπό την προστασία του ναυτικού της χώρας.Σε δήλωσή του το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu δήλωσε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί κλιμάκωση στην περιοχή αλλά είναι έτοιμη να απαντήσει σε πιθανές εχθροπραξίες όπως αναφέρει το Anadolu.
Από το 2011, όταν ο μακρόχρονος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι εκδιώχθηκε και σκοτώθηκε, η Λιβύη είδε την εμφάνιση δύο αντίπαλων εδρών εξουσίας: μία στην ανατολική Λιβύη, στην οποία συνδέεται ο στρατιωτικός διοικητής Khalifa Haftar, και η κυβέρνηση της εθνικής συμφωνίας, .
πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου