5


Translate

13 Φεβ 2021

Τα αφροδίσια και το Νοσοκομείο "Ανδρέας Συγγρός"

Στα τέλη του 19ου αιώνα τα αφροδίσια νοσήματα  και τα δερματικά θεωρούνταν πάρεργο των γιατρών. Η πρώτη δερματολογική κλινική χρησιμοποίησε 5 δωμάτια σε κτίριο δίπλα στην Γαλλική Σχολή. Στη συνέχεια η θεραπευτική μονάδα μεταφέρθηκε δίπλα στο Γκαζοχώρι της Πειραιώς, περιοχή που αφθονούσαν οι οίκοι ανοχής. Όμως πάλι θα μετακομίσει για να εγκατασταθεί τελικά στον Πειραιά.
Σε μια επίσκεψή του, στο υποτυπώδες θεραπευτήριο, ο Ανδρέας Συγγρός αντικρίζει την αθλιότατη κατάσταση περίθαλψης. Μετά από αυτό το βίωμα του γεννιέται η πεποίθηση ιδρύσεως νοσοκομείου. Με την διαθήκη του το 1899 ορίζει εντολοδόχο τη γυναίκα του Ιφιγένεια Συγγρού να χρησιμοποιήσει τα χρήματά του για την ανέγερση νοσοκομείου δερματικών νοσημάτων.
Το 1903 η Μονή Πετράκη δωρίζει έκταση περίπου 20.000 τετραγωνικών μέτρων πλησίον του Ιλισσού για την ίδρυση του νοσοκομείου. Την ανέγερση αναλαμβάνει ο αρχιτέκτων Α. Μεταξάς το 1908 και το παραδίδει έτοιμο δυο χρόνια αργότερα.
Για την εποχή του θεωρήθηκε ως ένα από τα αρτιότερα νοσοκομεία του κόσμου με την οργάνωσή του να το καθιστά πρότυπο. Γιατί πέρα από την θεραπεία δερματικών νοσημάτων το νοσοκομείο λειτούργησε, από δημιουργίας του ως εκπαιδευτικό κέντρο. Το 1914 το νοσοκομείο ιδρύει την Ελληνική Αφροδισιακή και Δερματολογική Εταιρεία.
Η αποδοτική λειτουργία του νοσοκομείου συγκινεί την Ιφιγένεια Συγγρού και έτσι μετά τον θάνατό της το 1921 δωρίζει ένα μεγάλο ποσό από την περιουσία της για την συνέχιση δωρεάν εξετάσεων και λειτουργίας αντιαφροδισιακών ιατρείων στο νοσοκομείο.
Το νοσοκομείο ονομάστηκε «Ανδρ. Συγγρού» προς τιμήν του δωρητή του. Αρχικά αποτελούνταν από παράλληλα κτίρια συνδεόμενα μεταξύ τους αλλά πλέον προστέθηκαν και επιπλέον κατασκευές. Στους χώρους του νοσοκομείου υπάρχει βιβλιοθήκη ιατρικών θεμάτων και συλλογή 1600 προπλασμάτων αφροδισίων και δερματικών νοσημάτων.
Ενδεικτικά το 1910 το νοσοκομείο είχε εξετάσει 1.156 και οι 560 από αυτούς έπασχαν από σύφιλη. Το 1996 είχε φτάσει να εξετάσει 72.907 επισκέπτες. Από το 1983 εντάχθηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σήμερα το «Ανδρέας Συγγρός» διαθέτει εξωτερικά ιατρεία που είναι σε συνεχή εφημερία ενώ παρέχει συμβουλευτική μέσω ειδικής τηλεφωνικής γραμμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου