5


Translate

28 Μαρ 2021

Παρίσι: 480 άστεγοι πρόσφυγες και μετανάστες κατασκήνωσαν στην Πλατεία της Δημοκρατίας

Εκατοντάδες άνθρωποι ζουν κάτω από γέφυρες, στο δρόμο, σε πλατείες στα περίχωρα του Παρισιού, χωρίς καμία προστασία, εκτεθειμένοι στο κρύο και την ανέχεια.
Το απόγευμα της Πέμπτης 25 Μαρτίου, 480 πρόσφυγες και μετανάστες κατασκήνωσαν στην Πλατεία της Δημοκρατίας στο κέντρο του Παρισιού, έπειτα από πρωτοβουλία της οργάνωσης Utopia 56. Η πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Βράδυ Αλληλεγγύης», που διοργανώνεται ετησίως από την οργάνωση με αίτημα την παροχή στέγης και τη στήριξη των ανθρώπων που βρίσκονται άστεγοι, χωρίς καμία κρατική αρωγή.
«Η δουλειά μας είναι να κάνουμε τους αόρατους ανθρώπους ορατούς και να πιέσουμε την κυβέρνηση να αναλάβει δράση και να σταματήσει να κάνει πως δεν βλέπει το πρόβλημα» δήλωσε σε γαλλικά Μέσα ο Γιαν Μανζί, ιδρυτής της Utopia 56. «Εκατοντάδες άνθρωποι ζουν κάτω από γέφυρες, στο δρόμο, σε πλατείες στα περίχωρα του Παρισιού, χωρίς καμία προστασία, εκτεθειμένοι στο κρύο και την ανέχεια, με την πλειοψηφία να είναι αιτούντες άσυλο που βρίσκονται σε νομικό κένο λόγω του εξαιρετικά αργού μηχανισμού απόδοσης ασύλου από τις αρχές» προσθέτει.
Σε άλλους έχει χορηγηθεί καθεστώς ασύλου, αλλά δεν έχουν πουν να μείνουν ή κάπου να απευθυνθούν. «Έχω λάβει καθεστώς ασύλου από την υπηρεσία μετανάστευσης και ασύλου, αλλά τίποτα δεν έχει αλλάξει. Πολλές φορές κοιμάμε στο δρόμο, άλλες με φιλοξενούν κάποιοι γνωστοί, άλλοτε κοιμάμαι κάτω από γέφυρες, μέσα στο κρύο» δηλώνει στο AFP ο 24χρονος Αφγανός Μουχάμεντ Σαφάι.
Η κινητοποίηση στην Πλατεία της Δημοκρατίας κράτησε μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής κι οδήγησε τη δημοτική αρχή στην παροχή προσωρινής στέγης στους ανθρώπους, σε ξενοδοχεία και κλειστούς χώρους της πόλης.«Η κινητοποίηση δείχνει ότι μπορούμε να πιέσουμε και να πετύχουμε έστω και προσωρινά το στόχο μας, χωρίς να ασκηθεί βία και να προκληθεί ένταση» συμπλήρωσε ο Μανζί, φέρνοντας ως συγκριτικό παράδειγμα αντίστοιχη κινητοποίηση τον Νοέμβριο του 2020 που διαλύθηκε με βία από τις αστυνομικές αρχές. «Θα συνεχίσουμε με ανάλογες πρωτοβουλίες και σε άλλες περιοχές και πόλεις το επόμενο διάστημα κι εάν δεν έχουμε αποτέλεσμα και δεν δοθεί βιώσιμη λύση, θα επανέλθουμε με νέα κινητοποίηση και ‘κατάληψη’ πλατείας στο Παρίσι». 
Πηγή: www.rosa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου