5


Translate

19 Δεκ 2020

Βίος και Πολιτεία της μεγάλης Εντίθ Πιάφ

Στις 19 Δεκεμβρίου του 1915, έρχεται στη ζωή, στο Παρίσι, η Εντίθ Ζιοβανά Γκασιόν, η οποία έμελλε να γίνει διάσημη με το όνομα Εντίθ Πιάφ. Ο πατέρας της ήταν ακροβάτης δρόμου, ενώ η μητέρα της τραγουδίστρια σε καφέ Οι γονείς της εγκατέλειψαν τη μικρή Εντίθ, η οποία μεγάλωσε με τη γιαγιά της, που διατηρούσε οίκο ανοχής στη Νορμανδία.
Στα 8 της η Εντίθ τυφλώνεται από μηνιγγίτιδα, ωστόσο τέσσερα χρόνια αργότερα ξαναβρίσκει το φως της. Σαν έφηβη, επιστρέφει στο Παρίσι και ξεκινά να τραγουδά στο τσίρκο όπου δούλευε ο πατέρας της. Εκεί την ανακαλύπτει ο ιδιοκτήτης ενός καμπαρέ, ο οποίος της πρότεινε να τραγουδήσει στο μαγαζί του.
Ο ίδιος την παρότρυνε να αλλάξει το επίθετό της σε “Πιάφ”, το οποίο στην αργκό του Παρισίου σημαίνει σπουργίτι. Το 1932 η Πιάφ θα γνωρίσει τον Λουί Ντιπόν, με τον οποίο παντρεύεται και μαζί αποκτούν μια κόρη. Ωστόσο, ο Ντιπόν δεν ήθελε η γυναίκα του να είναι τραγουδίστρια και την πίεζε να βρει άλλη δουλειά.
Οι τσακωμοί τους ήταν συχνοί και οδήγησαν τελικά στο χωρισμό του ζευγαριού. Η κορούλα τους, η μικρή Μαρσέλ, έμελλε να αφήσει την τελευταία της πνοή σε ηλικία μόλις 2 ετών... Ήταν η εποχή που η μητέρα της είχε αρχίσει να αποκτά μεγάλη δόξα, τραγουδώντας στα πιο γνωστά μιούζικ χολ του Παρισιού.
Έτσι, στο ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Εντίθ Πιάφ ήταν ήδη πασίγνωστη στη Γαλλία. Η φωνή της αποτέλεσε “βάλσαμο” για τον ταπεινωμένο γαλλικό λαό, ενώ μετά το τέλος του πολέμου η φήμη της εκτοξεύτηκε στα ύψη, με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσει μεγάλες περιοδείες στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική. Η Πιάφ εμφανίστηκε, μάλιστα, και στην Αθήνα: Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1946 ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου “Κοτοπούλη”. Εκεί θα γνωρίσει το νεαρό τότε Δημήτρη Χορν, τον οποίο ερωτεύεται.
Ο τελευταίος, πάντως, δεν ανταποκρίνεται στον έρωτά της. Ακολουθεί ένας γάμος με το Γάλλο ηθοποιό και τραγουδιστή Ζακ Πιλς, ωστόσο και αυτός ο γάμος θα οδηγηθεί σε διαζύγιο. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, η Εντίθ Πιάφ γνωρίζει τον Έλληνα Θεοφάνη Λαμπούκα, ο οποίος ήταν κατά 20 χρόνια νεότερός της. Θα τον ερωτευτεί και θα τον παντρευτεί το 1962. Παρά την αδιαμφισβήτητη επιτυχία που γνώρισε, η Πιάφ έζησε δύσκολο βίο.
Τραυματίστηκε ουκ ολίγες φορές σε τροχαία ατυχήματα, είχε κάνει μια απόπειρα αυτοκτονίας, ενώ, ακόμη, έκανε συνολικά στη ζωή της επτά εγχειρήσεις. Η μεγάλη Εντίθ Πιάφ έφυγε καταπονημένη από τη ζωή στις 10 Οκτωβρίου του 1963, σε ηλικία μόλις 48 ετών. .
 .
πηγη neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου