5


Translate

4 Δεκ 2018

Μυστήριο στην Κρακοβία: Παιδικός σκελετός με κρανίο πτηνού στο στόμα προβληματίζει τους ειδικούς (εικόνες)

Οι ανθρωπολόγοι είναι συνήθως σε θέση να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους ανθρώπινοι σκελετοί ανακαλύπτονται θαμμένοι σε ασυνήθιστες συνθήκες, κάτι που, ωστόσο, δεν ισχύει για τα παιδικά οστά που εντοπίστηκαν πριν πενήντα περίπου χρόνια σ’ έναν ρηχό τάφο σε σπήλαιο, στην Κρακοβία.


Γύρω από τα οστά του παιδιού, που φέρεται να πέθανε πριν από εκατοντάδες χρόνια, βρέθηκαν επίσης άλλα κόκκαλα που χρονολογούνται πριν τουλάχιστον 4.500 χρόνια, ενώ αυτή τη στιγμή οι επιστήμονες επισημαίνουν πως πρόκειται για το νεότερο άνθρωπο που βρέθηκε θαμμένος στην περιοχή αυτή.
Σύμφωνα με τη ραδιοχρονολόγηση άνθρακα το παιδί εκτιμάται ότι θάφτηκε στα μέσα του 18ου αιώνα και πέθανε σε ηλικία περίπου δέκα ετών, ενώ στο στόμα του παιδιού εντοπίστηκε το κρανίο ενός μικρού πτηνού, ενώ ακόμα ένα κρανίο πτηνού βρέθηκε δίπλα από το μάγουλο του, αναφέρει το Science AlertΟι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το παιδί πριν πεθάνει υπέφερε από υποσιτισμό.
Η αρχαιολόγος Μαλγκορζάτα Κοτ από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας έχει αναλάβει τη μελέτη του ευρήματος. «Όταν πριν χρόνια ανοίξαμε το τελευταίο σκονισμένο κιβώτιο που εντοπίστηκε θαμμένο στη γη αντικρίσαμε τα οστά ενός παιδιού», σχολίασε μιλώντας στην ιστοσελίδα Science in Poland.
«Δεν έχουμε ακόμα τις απαντήσεις γιατί το παιδί βρέθηκε θαμμένο σε μια σπηλιά με αυτόν τον τρόπο και δεν ήταν θαμμένο σε κάποιο νεκροταφείο όπως όλοι οι άνθρωποι», δήλωσε η Κοτ.
«Πραγματοποιήσαμε ειδική ανάλυση που αφορούσε τα οστά των πτηνών, ωστόσο τίποτα δεν φαίνεται να εξηγούσε τη σχέση τους με το παιδί, αφού αυτά δεν φέρουν ίχνος κοψίματος, κάτι που θα υπονοούσε πως το παιδί αποπειράθηκε να φάει τα πτηνά», συμπλήρωσε η Μαλγκορζάτα Κοτ.
Ειδική ομάδα ανθρωπολόγων έχει αναλάβει τη διεξαγωγή νέας μελέτης σχετικά με το εύρημα προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την προέλευση των οστών.


.
πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου