5


Translate

4 Δεκ 2018

«Κίτρινα Γιλέκα»: Νέος γύρος επεισοδίων στο Παρίσι και καταλήψεις σε λύκεια ...Ειμαστε ολοι Γαλλοι...!!!

Τα «Κίτρινα Γιλέκα»  στη Γαλλια δεν υποχωρούν παρά το εξάμηνο «πάγωμα» στις τιμές των καυσίμων-  «Οι γάλλοι δεν θέλουν ψίχουλα... θέλουν ολόκληρη την μπαγκέτα», δήλωσαν νωρίτερα εκπρόσωποι του κινήματος - Κανένας φόρος δεν αξίζει να απειλεί την ενότητα του έθνους, λέει ο γάλλος πρωθυπουργός 
Επεισόδια ξέσπασαν και πάλι
σήμερα μπροστά από Λύκεια στην περιοχή του Παρισιού, έπειτα από μια πρώτη ημέρα αναταραχής σε 188 Λύκεια στη Γαλλία στο πλαίσιο μιας διαμαρτυρίας που αφυπνίσθηκε από την κινητοποίηση των "Κίτρινων Γιλέκων" έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.
Επίσης, στο πλαίσιο της κινητοποίησης των μαθητών, η μεγάλη αίθουσα της εισόδου ενός Λυκείου στο Μπλανιάκ, στην περιφέρεια της Τουλούζης, καταστράφηκε εντελώς σήμερα το πρωί από εμπρησμό, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ένας άνθρωπος.
Όπως συνέβη με το Λύκειο Σεντ-Εξιπερί του Μπλανιάκ, και άλλες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν «κοντά σε σχολικά ιδρύματα» και «ένας νεαρός διαδηλωτής τραυματίσθηκε σοβαρά στο πρόσωπο από τις φλόγες», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση του νομάρχη Ετιέν Γκιγιό και της επικεφαλής της Ακαδημίας της Τουλούζης Αν Μπιζανί-Φορ.
Στο Μπλανιάκ, η αίθουσα εισόδου του Σεντ-Εξιπερί, η οποία εκτείνεται σε δύο επίπεδα και σε περισσότερα από 100 τετραγωνικά μέτρα, καταστράφηκε εντελώς από τις φλόγες, οι οποίες έκαψαν επίσης γραφεία και το υλικό που αυτά περιείχαν, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το σχολικό ίδρυμα έκλεισε «μέχρι νεωτέρας», ανακοίνωσε μέσω του Twitter η πρόεδρος της Περιφέρειας Καρόλ Ντελγκά.
Η πυρκαγιά δεν προκάλεσε τραυματίες, σύμφωνα με τους πυροσβέστες, ενώ το σχολικό κτίριο εκκενώθηκε.
Σύμφωνα με μαθητές, η πυρκαγιά ξεκίνησε από φωτιά που μπήκε εσκεμμένα σε κάδους σκουπιδιών.
Οι μαθητικοί συνδικαλιστές (UNL, SGL, Fidl...) στρέφονται κατά των μεταρρυθμίσεων στις εξετάσεις στο τέλος του Λυκείου (μπακαλορεά) και στο Λύκειο.
Μέχρι τώρα οι εκκλήσεις για κινητοποίηση δεν είχαν βρει μεγάλη ανταπόκριση. Ωστόσο η κινητοποίηση διευρύνθηκε χθες, Δευτέρα, ενισχυμένη από την κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων».
Στην περιοχή του Παρισιού, στον νομό Σεν - Σαιν-Ντενί, 21 Λύκεια και 3 κολέγια υπολειτουργούν σε διάφορους βαθμούς, έγινε σήμερα γνωστό από τη νομαρχία. Επεισόδια ξέσπασαν στο Ομπερβιλιέ, κοντά στο Λύκειο Ζαν-Πιέρ Τεμπό, όπου ένα αυτοκίνητο πυρπολήθηκε χθες στη διάρκεια συγκρούσεων στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες νέοι.
Περίπου εκατό μαθητές είχαν επίσης συγκεντρωθεί στο Σεντ-Ουέν, όπου ένα αυτοκίνητο πυρπολήθηκε κοντά στο Λύκειο Μαρσέλ Κασέν. «Οι περισσότερες από τις δράσεις των μαθητών» τερματίσθηκαν αργά το πρωί, διευκρίνισε η νομαρχία του Σεν - Σαιν-Ντενί. Είκοσι πέντε άτομα προσήχθησαν, πρόσθεσε.
Επεισόδια σημειώθηκαν επίσης σε 15 Λύκεια του νομού Βαλ-ντ' Ουάζ όπου πυρπολήθηκαν κάδοι σκουπιδιών και καροτσάκια του σούπερ-μάρκετ, σύμφωνα με τη Χωροφυλακή και την αστυνομία. Στο Βιλιέ-λε-Μπελ, οι δυνάμεις της τάξης έγιναν στόχος «εκτοξεύσεων αντικειμένων», σύμφωνα με αστυνομική πηγή. Στον νομό αυτόν έγιναν τριάντα προσαγωγές.
Λύκεια στον νομό Βαλ-ντε-Μαρν ήταν επίσης εν μέρει αποκλεισμένα σήμερα το πρωί. Στο Λύκειο του Κασάν (Βαλ-ντε-Μαρν), ένα αυτοκίνητο πυρπολήθηκε, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. «Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον μαθητών που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το σχολικό ίδρυμα εμποδίζοντας την άφιξη των πυροσβεστών», διευκρίνισε πηγή.
Στον νομό Εσόν, επτά νέοι προσήχθησαν έπειτα από αποκλεισμούς Λυκείων. Στο Ρι-Ορανζί, νέοι έβαλαν φωτιά σε φράγματα που είχαν δημιουργήσει με παλέτες και εκτόξευσαν πέτρες και γυάλινα μπουκάλια εναντίον των δυνάμεων της τάξης, σύμφωνα με άλλη πηγή. Δύο χωροφύλακες τραυματίσθηκαν ελαφρά.
Τη Δευτέρα, έπειτα από επεισόδια γύρω από 11 Λύκεια του Βαλ-ντ' Ουάζ είχαν προσαχθεί και συλληφθεί 32 νέοι. Δεκαπέντε ανήλικοι, ηλικίας από 14 έως 17 ετών, επρόκειτο να εμφανισθούν σήμερα ενώπιον δικαστή ανηλίκων, σύμφωνα με την εισαγγελία της Ποντουάζ. Ενώπιον της δικαιοσύνης θα οδηγηθούν επίσης δύο νεαροί ενήλικες.
Τα «Κίτρινα Γιλέκα» δεν υποχωρούν παρά το εξάμηνο «πάγωμα» στις τιμές των καυσίμων
Τα «Κίτρινα Γιλέκα» δεν υποχωρούν παρά το εξάμηνο «πάγωμα» στις τιμές των καυσίμων «Οι Γάλλοι δεν θέλουν ψίχουλα... θέλουν ολόκληρη την μπαγκέτα» δηλώνουν εκπρόσωποι του κινήματος Δεν ικανοποιήθηκε το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» από την  αποφαση της κυβέρνησης Μακρόν να «παγώσει» την αύξηση στις τιμές των καυσίμων από 1ης Ιανουαρίου με τους εκπροσώπους τους να διαμηνύουν ότι οι Γάλλοι δεν θέλουν ψίχουλα αλλά ολόκληρη τη μπαγκέτα».
Το κίνημα δεν υποχωρεί και, λίγη ώρα πριν τις ανακοινώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού για εξάμηνο «πάγωμα» των αυξήσεων, ζητά μία «αναδιανομή» του πλούτου στη  Γαλλια. Σε δηλώσεις τους στα γαλλικά ΜΜΕ, εκπρόσωποι των «κίτρινων γιλέκων» υποστηρίζουν ότι δεν τους αρκεί η αναστολή στην αύξηση του φόρου των καυσίμων από 1ης Ιανουαρίου.
«Το μορατόριουμ στην αύξηση του φόρου των καυσίμων, η αντίδραση της κυβέρνησης στα αιτήματα των «Κίτρινων Γιλέκων» δεν ικανοποιεί το κίνημα το οποίο τώρα απαιτεί επανασχεδιασμό της φορολογίας και αύξηση των μισθών», όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».
«Αυτό το μορατόριουμ του πρωθυπουργού δεν αρκεί», δήλωσε ο Μπενζαμίν Κοσί, εκπρόσωπος του κινήματος των "Κίτρινων Γιλέκων" στην περιοχή Haute-Garonne.
«Μετά από τρεις εβδομάδες αποκλεισμών και βίαιων διαδηλώσεων, αυτό είναι ένα πρώτο βήμα. Αποδεικνύει πως όταν υπάρχει πολιτική βούληση, μπορούμε να ακούμε τους ανθρώπους. Τώρα οι Γάλλοι δεν θέλουν ψίχουλα, θέλουν ολόκληρη την μπαγκέτα»...Τα Κίτρινα Γιλέκα ζητούν αναπροσαρμογή στους μισθούς αναπηρίας και τις συντάξεις», προσθέτει.
Από την πλευρά του, ο Κριστόφ Σαλενσόν, εκπρόσωπος του κινήματος κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί σε πιο ισχυρές κινήσεις όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού.
«Υπάρχει μια σημαντική δυσπιστία της πολιτικής εξουσίας», εξηγεί και προσθέτει:
«Το μορατόριουμ αποτελεί ένα πρώτο βήμα, αλλά είναι ένα μυρμήγκι σε σχέση με όλα τα αιτήματα που έχουν πλέον τεθεί», δήλωσε η Λετίσια Ντεβάλ.
«Η απαίτηση για την αύξηση των καυσίμων ήταν ένα από τα πρώτα μας αιτήματα τον Οκτώβριο», υποστηρίζει. «Αλλά από τότε, τα αιτήματά μας είναι πλέον ευρύτερα», προσθέτει.
Φιλίπ: Κανένας φόρος δεν αξίζει την απειλή ενότητας του Έθνους
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε το μεσημέρι ότι για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου, δεν θα ισχύσουν οι προγραμματισμένες αυξήσεις στα καύσιμα.
«Θα ήμασταν τυφλοί ή κουφοί για να μην δούμε ή να μην ακούσουμε την οργή των Γάλλων» είπε ο Φιλίπ.
«Κανένας φόρος δεν αξίζει να διακινδυνεύσουμε την ενότητα του Έθνους» πρόσθεσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.
Ο Φίλιπ αναφέρθηκε και στα επεισόδια των προηγούμενων ημερών τονίζοντας ότι «όλοι οι Γάλλοι έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν αλλά και όλοι οι Γάλλοι έχουν δικαίωμα στην ασφάλεια. Η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τη βια».
Έστειλε, δε, μήνυμα στους ταραξίες ότι «όσοι πρωταγωνίστησαν στα επεισόδια αναζητούνται και θα τιμωρηθούν».
«Τώρα είναι η ώρα του διαλόγου. Έχω την πεποίθηση ότι αν οι Γάλλοι βρεθούν γύρω από ένα τραπέζι θα βρούμε λύσεις, αυτό προτείνω να κάνουμε». 
πηγη  protothema.gr
μονυαζ  eimailefteros.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου