5


Translate

23 Ιαν 2019

Κυνική ομολογία Γεροβασίλη: «Οι κουκουλοφόροι μέσα στη Βουλή ήταν αστυνομικοί» – Σχέδιο εισβολής καταγγέλλει η ΕΛ.ΑΣ. (Βιντεο)

Στην ομολογία ότι οι κουκουλοφόροι που καταγράφηκαν σε βίντεο το μεσημέρι της Κυριακής κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα να περνούν ανενόχλητοι, λίγο μετά το ξέσπασμα των επεισοδίων, στο χώρο της Βουλής και να βρίσκουν καταφύγιο εκεί που βρίσκονται αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις, προχώρησε η Όλγα Γεροβασίλη.



Σύμφωνα με την υπουργό Προστασίας του Πολίτη οι εν λόγω κουκουλοφόροι «είναι Έλληνες αστυνομικοί της υπηρεσίας επισήμων της Βουλής, που εκείνη την ώρα πήραν εντολή να μετακινηθούν».
Ωστόσο λίγα λεπτά νωρίτερα από τη δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη στον ΑΝΤ1, η ΕΛΑΣ είχε εκδώσει μια μακροσκελέστατη ανακοίνωση για όσα έκαναν οι άνδρες των ΜΑΤ στην οποία δεν είχε μισή κουβέντα να πει για την παρουσία αυτών των κουκουλοφόρων αστυνομικών. Σε 968 λέξεις η ΕΛΑΣ μιλά για τη χρήση των δακρυγόνων και τα σχέδια εισβολής στη Βουλη επικαλούμενη ιστοσελίδες αμφιβόλου αξιοπιστίας αλλά δεν βρίσκει μισή λέξη 24 ώρες μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο και το σάλο που δημιουργήθηκε από αυτό.
Η κυρία Γεροβασίλη δεν έδωσε, επίσης, καμία περαιτέρω εξήγηση στο γιατί οι αστυνομικοί της υπηρεσίας επισήμων της Βουλής είναι ντυμένοι σαν τους ταραξίες, ούτε και γιατί οι εν λόγω αστυνομικοί φόρουν μάσκες και κουκούλες.
Δείτε ξανά το βίντεο διάρκειας 50 δευτερολέπτων που δείχνει τους τρεις κουκουλοφόρους-αστυνομικούς, κατά παραδοχή της Όλγας Γεροβασίλη, να κινούνται άνετα στο προαύλιο της Βουλής χωρίς η παρουσίας τους να κινητοποιεί τα ένστολα μέλη των δυνάμεων που είναι επιφορτισμένες με την τήρηση της τάξης.
.
ΕΛ.ΑΣ.: Είχαν σχέδιο εισβολής στη Βουλή
Θέση για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τον τρόπο που ενήργησαν οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου της Κυριακής πήρε η Ελληνική Αστυνομία. Η ΕΛ.ΑΣ. κάνει λόγο για «σοβαρές πληροφορίες για πρόθεση εισβολής στο ελληνικό κοινοβούλιο» και εκφράζει τον προβληματισμό της «αναφορικά με τα πραγματικά αίτια και το σκοπό που εξυπηρετούν» τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν ακροδεξιές ομάδες.
Για «προσπάθειας κατάλυσης της Δημοκρατίας με τη βίαιη είσοδο στη Βουλή των Ελλήνων» κάνει λόγο η ΕΛ.ΑΣ. παραθέτοντας σχετικό βίντεο «με μία από τις δεκάδες οργανωμένες επιθέσεις που δέχτηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις».
.
Με αφορμή τις «τοποθετήσεις και κριτικές που διατυπώνονται σε Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, αναφορικά με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό» απαντά πως «είχε ως βασικό διττό στόχο αφενός μεν την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου σε συνθήκες ομαλότητας και ασφάλειας, διαφυλάσσοντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών (…), αφετέρου δε την προστασία των κτιριακών εγκαταστάσεων της Βουλής των Ελλήνων και παρακείμενων δημοσίων κτιρίων, όπως το υπουργείο Εξωτερικών, από πιθανές έκνομες ενέργειες, καθώς υπήρχαν σοβαρές πληροφορίες για πρόθεση εισβολής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ είχαν κυκλοφορήσει και σχετικοί χάρτες,στους οποίους αποτυπώνονταν οι χώροι και οι είσοδοι του κτιρίου, καθώς και σχετικές οδηγίες».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, «οι δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί στα προβλεπόμενα από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό καίρια σημεία, ενήργησαν δε με ψυχραιμία, σύνεση και αυτοσυγκράτηση, υπό την εποπτεία των επικεφαλής Αξιωματικών και τις οδηγίες και κατευθύνσεις που τους είχαν δοθεί.
Η επιχειρησιακή ανταπόκριση ήταν η πλέον ενδεδειγμένη, με τις αστυνομικές δυνάμεις πάντοτε αμυνόμενες στις συνεχείς, έντονες και σε αρκετές περιπτώσεις ακραίως επικίνδυνες εις βάρος τους επιθέσεις πολυάριθμων ομάδων ατόμων, τα οποία με ενωμένες δυνάμεις και χρησιμοποιώντας εξοπλισμό, όπως αντιασφυξιογόνες μάσκες, μπουφάν με ειδικά προστατευτικά καθώς και πλήθος επικίνδυνων αντικειμένων, πρόσφορων να επιφέρουν σοβαρές σωματικές ή/και θανατηφόρες βλάβες, όπως κοντάρια, μεταλλικές ράβδους, πέτρες, μάρμαρα, όπλα εκτόξευσης φωτοβολίδων ευθείας βολής, βόμβες μολότοφ, σφενδόνες, λοστούς, κ.λπ., επιχειρούσαν να εισέλθουν στο χώρο του Κοινοβουλίου».
Βουλή
Όσον αφορά τις καταγγελίες για υπέρμετρη χρήση χημικών, η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει πως «υπό τις συνθήκες αυτές έγινε η απολύτως αναγκαία χρήση δακρυγόνων, αποκλειστικά στους χώρους στους οποίους εκδηλώθηκαν οι σφοδρές επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και μόνο κατά το χρόνο εκδήλωσής τους, ενώ έλαβε χώρα όταν εξαντλήθηκε οποιαδήποτε δυνατότητα ηπιότερης αποτροπής των έκνομων ενεργειών και πλέον υφίστατο άμεσος κίνδυνος για εισβολή στο χώρο της Βουλής, καθώς και για τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή των αστυνομικών».
Σχετικά με τις συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν «κατά τρόπο συνετό και ασφαλή», ώστε «να αποφευχθούν γενικευμένες εντάσεις και αυξημένος βαθμός διακινδύνευσης τόσο για το αστυνομικό προσωπικό όσο και για τους ίδιους τους συλληφθέντες, ενώ σε ό,τι αφορά στις διάφορες αιτιάσεις για τη μη πραγματοποίηση προσαγωγών υπενθυμίζεται ότι αυτές πραγματοποιούνται κατά τρόπο στοχευμένο και υπό συγκεκριμένες θεσμικές προϋποθέσεις και όχι κατά τρόπο τυχαίο ή βάσει της αμφίεσης ή των χαρακτηριστικών των πολιτών».
Συνοψίζοντας, η Ελληνική Αστυνομία «αποδέχεται την κριτική, δεν μπορεί όμως να σιωπά στις περιπτώσεις που η διαστρέβλωση των γεγονότων και οι οποίες σκοπιμότητες αδικούν κατάφωρα το έργο και την προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο (…)» και εκφράζει τη «στήριξη» και την «ευγνωμοσύνη» στους συναδέλφους τους που διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο.
23012019fotoelikoptero001.jpg.
πηγη pentapostagma.gr
μονταζ  teo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου