5


Translate

29 Μαρ 2019

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Μάλλον το καθαρό νερό είναι δικαίωμα λίγων

Εξετάζουμε το φαινόμενο της πρόσβασης στο καθαρό νερό με την ασφάλεια ότι ανήκουμε – για μια φορά – στις προνομιούχες χώρες.
Έχουμε συνηθίσει σε ρεπορτάζ τα οποία φέρνουν τη χώρα μας σε σύγκριση με άλλες χώρες της υφηλίου, να παρουσιάζουμε μία δυσμενή εικόνα, να παλεύουμε για
την τελευταία θέση, να μας διασώζει η ύπαρξη υποανάπτυκτων κρατών. Στο θέμα της πρόσβασης στο καθαρό νερό είμαστε ευτυχώς ανάμεσα στους όχι μόνο πολύ τυχερούς, αλλά και πολύ ικανούς. Είναι όμως ώρα για πανηγυρισμούς;
Ας δούμε τα στοιχεία.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι εστιασμένη στην πρόσβαση σε καθαρό νερό για όλους χωρίς διακρίσεις με moto “Leaving No one Behind”. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, σχεδόν 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο στερούνται πρόσβασης σε ασφαλές νερό στην κατοικία τους. Επιπρόσθετα, περίπου τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζουν σημαντική έλλειψη νερού για τουλάχιστον ένα μήνα τον χρόνο.

Τα στοιχεία αυτά δεν καταδεικνύουν απλά το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει παγκοσμίως αλλά και την σημαντική προσπάθεια που πρέπει να πραγματοποιηθεί από όλους μας ώστε να βεβαιώσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι, χωρίς διακρίσεις οποιασδήποτε φύσεως θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Πόσο κοντινός είναι όμως αυτός ο στόχος; Η ατζέντα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού για το 2019 είναι εστιασμένη στην άμεση κι εύκολη πρόσβαση στο νερό για όλους, βασιζόμενη και στον Στόχο Αειφόρου Ανάπτυξης 6 ο οποίος αποβλέπει στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της αειφόρου διαχείρισης του νερού για όλους μέχρι το 2030.

Η ειδοποιός διαφορά με τα στοιχεία που είδαμε παραπάνω είναι ότι από τη μία μιλάμε για την πραγματικότητα του σήμερα έναντι ενός στόχου για το μέλλον. Και όσο αισιόδοξο κι αν είναι το να ευαισθητοποιούμε την κοινή γνώμη για να πράξει για το μέλλον, οφείλουμε μάλλον να κάνουμε και μία αυτοκριτική για το παρόν. Η χώρα μας, όπως αναφέραμε προηγουμένως ανήκει στους ικανούς. Βγάζω τη λέξη τυχερούς στην άκρη. Γιατί ναι, είναι τύχη να ζεις σε μία χώρα με εύκρατο κλίμα, ένα κλίμα που ευνοεί την συλλογή νερού. Αλλά είναι θέμα ικανότητας και πολιτισμού να καταφέρεις να έχεις καθαρό, ποιοτικό, οικονομικό νερό στις βρύσες των σπιτιών των πολιτών σου. Κι αυτό είναι κάτι που οφείλουμε πέραν πάσης αμφοβολίας στην ΕΥΔΑΠ.


Αποστολή της ΕΥΔΑΠ είναι να προσφέρει άριστης ποιότητας και οικονομικό νερό σε όλους. Αυτό είναι το μανιφέστο, αν θέλετε, της εταιρείας. Κι από τη στιγμή που το υπηρετεί ορθά, στεκόμαστε κι εμείς στο πλευρό της. Η ΕΥΔΑΠ έχει θέσει άλλωστε εδώ και χρόνια ως πρωταρχικό στόχο της την διανομή πόσιμου και ποιοτικού νερού για όλους τους κατοίκους της Αττικής, ανεξαρτήτως κριτηρίων. Για τον λόγο αυτό, η Εταιρεία εφαρμόζει από την 1η Φεβρουαρίου του 2016 κοινωνικό τιμολόγιο το οποίο απευθύνεται στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες, διασφαλίζοντας ότι κανένας στην περιοχή αρμοδιότητας της δεν θα στερηθεί το νερό για οικονομικούς λόγους. Επίσης, έχει εισάγει φιλανθρωπικό τιμολόγιο σε φορείς και ιδρύματα που πραγματοποιούν φιλανθρωπικό έργο όπως και ειδικό τιμολόγιο για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Πέρα όμως από τα κοινωνικά μέτρα, αυτό που ενδιαφέρει κάθε έναν από τους καταναλωτές, είναι η ποιότητα της υπηρεσίας. Για να εξασφαλίσει λοιπόν την πρόσβαση σε άριστη ποιότητα πόσιμου νερού, η ΕΥΔΑΠ πραγματοποιεί ελέγχους 365 ημέρες τον χρόνο μέσω της λήψης δειγμάτων από τις λεκάνες απορροής, τα φράγματα, τους ταμιευτήρες και τα υδραγωγεία, μέχρι και το πιο απομακρυσμένο σημείο του δικτύου. Τα δείγματα μεταφέρονται με ειδικά δοχεία στα πιστοποιημένα εργαστήρια της ΕΥΔΑΠ στα οποία πραγματοποιούνται διεξοδικοί έλεγχοι, στοχεύοντας στην εξασφάλιση άριστης ποιότητας του νερού που φτάνει στις βρύσες μας.

Θα αναρωτηθείτε γιατί ευλογούμε τα γένια μας ως χώρα. Ακριβώς γιατί παρατηρούμε βάσει των στοιχείων του ΟΗΕ και των δημοσιογραφικών ερευνών ανά τον κόσμο, ότι πραγματικά δεν είναι μόνο θέμα τύχης η πρόσβαση στο καθαρό νερό. Χώρες που στο μυαλό του κόσμου είναι πολύ πιο αναπτυγμένες από τη δική μας, χώρες όπως οι ΗΠΑ, αντιμετωπίζουν συχνά υποθέσεις στις οποίες για τον έναν ή τον άλλο λόγο το νερό που φτάνει στους πολίτες τους, είναι επικίνδυνο αν όχι μολυνσμένο. Κι όσο κατεβαίνουμε στη λίσα των χωρών, όσο ερευνάμε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, τα στοιχεία είναι πέρα για πέρα απογοητευτικά.

Το παρόν λοιπόν μιλά για χώρες που έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και χώρες που πλήγονται δραματικά. Οπότε ο στόχος του να έχει όλος ο κόσμος ισότιμα και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση σε καθαρό και ποιοτικό νερό είναι ένας πραγματικά δύσκολος στόχος. Ποιοι πρέπει να τον αναλάβουν και να τον στηρίξουν; Πρώτοι εμείς.

Εμείς που γεννηθήκαμε και ζήσαμε χωρίς να φοβόμαστε το νερό που πίνουμε. Εμείς που είμαστε 100% ασφαλείς να καταναλώνουμε το νερό που τρέχει στα σπίτια μας. Εμείς που θεωρούμε τόσο αυτονόητο το αγαθό του νερού που αδιαφορούμε για ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Εμείς πρέπει να θέσουμε τον πήχυ και να φωνάξουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Νερού.

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Μάλλον το καθαρό νερό είναι δικαίωμα λίγων
Το νερό είναι ζωή. Το νερό είναι προτεραιότητα. Πάνω απ’ όλα, δεν πρέπει να μείνει κανένας χωρίς πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Η ΕΥΔΑΠ, μια ολόκληρη κοινωνία εργαζομένων, προσφέρει την εμπειρία, τις γνώσεις και τις υπηρεσίες της, 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο, για να έχουν όλοι αδιάλειπτη πρόσβαση σε ποιοτικά άριστο και οικονομικά προσιτό νερό. Ας βάλουμε κι εμείς το προσωπικό μας λιθαράκι στη διεθνή καμπάνια. Ας στηρίξουμε σήμερα και κάθε μέρα εκείνους που στερούνται κάτι που εμείς θεωρούμε αυτονόητο.
πηγη news247.gr
μονταζ teo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου