5


Translate

17 Ιουν 2020

Σκάνδαλο έναν αιώνα μετά το ναυάγιο του Τιτανικού: Οι ιδιοκτήτες του πλοίου ζήτησαν «χαράτσι» για να επιστρέψουν σορό θύματος

Το ναυάγιο του Τιτανικού αποτέλεσε ένα τραγικό δυστύχημα για τα εκατοντάδες θύματα και πλήγμα για την πλοιοκτήτρια εταιρεία.
Ωστόσο ένα γράμμα που ήρθε στη δημοσιότητα 100 χρόνια μετά την τραγωδία, αποκαλύπτει πώς οι ιδιοκτήτες του πλοίου προσπάθησαν να απομυζήσουν μεγάλο ποσό από
οικογένεια θύματος. Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 1912 η White Star Lines έστειλε γράμμα προς την οικογένεια ενός νεκρού μέλους του πληρώματος, ζητώντας την καταβολή χρημάτων για να επισγραφεί η σορός του στην Αγγλία.
Στο γράμμα, η εταιρεία απαιτούσε 20 λίρες (σημερινή αξία ίση με 2.000 λίρες) για την επιστροφή του σώματος του 24χρονου James Moody και μάλιστα μόνο μέχρι το λιμάνι του Liverpool ή του Southampton. Από τον αδερφό του νεκρού αξιωματικού η εταιρεία ζήτησε να ταχυδρομήσει και μια προκαταβολή. Η εναλλακτική πρόταση της White Star Lines, ήταν ο James Moody να ταφεί σε περιοχή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού που διέμεναν πολλοί επιζώντες του ναυαγίου. Στην οικογένεια θα αποστελλόταν μόνο η φωτογραφία του τάφου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σορός του 24χρονου αξιωματικού δεν είχε ταυτοποιηθεί μέχρι την αποστολή αυτού του γράμματος, ενώ οι υπεύθυνοι που το συνέταξαν δεν ήξεραν αν το σώμα είχε βρεθεί. Ζητούσαν δηλαδή χρήματα χωρίς να είναι καν σίγουροι αν έχουν στα χέρια τους τον νεκρό συγγενή της οικογένειας!
Ο αξιωματικός Moody ήταν ένας από τους 2.344 επιβαίνοντες του Τιτανικού. Το πλοίο βούλιαξε στο παρθενικό του ταξίδι, τον Απρίλιο του 1912. Ο Moody ήταν ο μόνος αξιωματικός που πνίγηκε, μένοντας πίσω για να βοηθήσει τους υπόλοιπους επιβάτες.
topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου