5


Translate

2 Ιουλ 2019

Ο πρώτος πλωτός πυρηνικός σταθμός της Ρωσίας έτοιμος να «θερμάνει» την Αρκτική (Βίντεο)

Ο πρώτος πλωτός πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο (NPP), που κατασκευάστηκε από τη Ρωσία και ονομάστηκε «Akademik Lomonosov», έχει λάβει άδεια λειτουργίας.
Σκοπεύει στην παροχή θερμότητας και ενέργειας στις απομακρυσμένες περιοχές
της Ρωσίας στην Αρκτική.
Σύμφωνα με την Rosenergoatom, στα τέλη Αυγούστου το σκάφος θα ρυμουλκηθεί στο Pevek, μια λιμενική πόλη στην ακτή της Αρκτικής της περιοχής Chukotka. Θα γίνει έτσι το βορειότερο λειτουργικό πυρηνικό εργοστάσιο στον κόσμο.
Τον Δεκέμβριο, ο πυρηνικός σταθμός θα αρχίσει να παρέχει ενέργεια στο Pevek, η οποία θα επιτρέψει τη σταδιακή κατάργηση των δύο σταθμών παραγωγής ενέργειας στην ξηρά.
Σύμφωνα με το RT, η Chukotka είναι μια από τις πιο απομονωμένες περιοχές της Ρωσιας, με το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειάς της να βρίσκεται πέρα από τον Αρκτικό Κύκλο.
Ο συγκεκριμένος πυρηνικός σταθμός αναμένεται να καταστεί ένα από τα βασικά στοιχεία υποδομής στην ανάπτυξη της Βόρειας Θαλάσσιας διαδρομής στη Ρωσία.
Το «Akademic Lomonosov» διαθέτει δύο αντιδραστήρες KLT-40S, ικανούς να παράγουν έως 70 megawatts ηλεκτρικής ενέργειας και 50 gigacalories ανά ώρα θερμικής ενέργειας. Οι αντιδραστήρες είναι μια νέα τροποποίηση των μονάδων KLT-40M που χρησιμοποιούνται από τα παγοθραυστικά Taymyr.
.
 Μια ενιαία μονάδα μπορεί να παράγει αρκετή ενέργεια και θερμότητα για να καλύψει τις απαιτήσεις μιας πόλης με πληθυσμό 100.000 κατοίκων.
Η διάρκεια ζωής  του σταθμού παραγωγής ενέργειας είναι 40 χρόνια, η οποία ωστόσο μπορεί να παραταθεί στα 50 χρόνια. Μετά το πέρας του κύκλου ζωής του, η μονάδα μπορεί να αφαιρεθεί για την αντικατάσταση του αντιδραστήρα και τη συντήρηση, χωρίς να αφήσει πίσω του κανένα επικίνδυνο υλικό.
Ο συγκεκριμένος πυρηνικός σταθμός θα καταστεί ο πρώτος από έναν μελλοντικό στόλο πλωτών πυρηνικών σταθμών που θα παράσχουν θερμότητα και ενέργεια στις απομακρυσμένες περιοχές της Ρωσίας και θα βοηθήσουν στην εξόρυξη φυσικών πόρων. Η Ρωσία σχεδιάζει επίσης να μισθώσει τα εργοστάσια σε άλλες χώρες, όπου θα χρησιμοποιηθούν για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και αφαλάτωση των υδάτων, καθώς η εγκατάσταση θα μπορούσε να μετατραπεί σε μονάδα αφαλάτωσης με παραγωγική ικανότητα περίπου 240.000 κυβικών μέτρων γλυκού νερού την ημέρα.
πηγη sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου