5


Translate

2 Ιουλ 2019

Οργή Ρωσικών ΜΜΕ για Ερντογάν: «Γιατί εμπλέκεται & στηρίζει τους ισλαμιστές στη Λιβύη;» – «Πρέπει να βοηθήσουμε τον Χαφτάρ»

Τεράστιο παιχνίδι ετοιμάζει στην Λιβύη ο Τούρκος ηγέτης, απελευθερωμένος όπως νιώθει μετά την επιτυχημένη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ν.Τραμπ στην Οσάκα.
Σκοπός του η πάση θυσία ήττα του Χαφτάρ που στηρίζουν κυρίως Ρώσοι, Γάλλοι, ΗΑΕ και Αίγυπτος, αλλά όχι οι ΗΠΑ και αυτό
είναι κομβικό για την εξέλιξη των πραγμάτων.    
Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Άγκυρα υποσχέθηκε στους Λίβυους «ενίσχυση για έναν σκληρότερο αγώνα». Δεδομένου όμως των δυνατοτήτων του στρατού των Τζιχαντιστών στην Τρίπολη της Λιβύης, αυτό δεν είναι παρά μια κενή απειλή.
«Μόνο μια στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη στρατιωτική ήττα τις δυνάμεις του LNA», δηλώνουν Ρώσοι ειδικοί επί στρατιωτικών θεμάτων.
Το LNA εξακολουθεί να έχει περικυκλωμένη την πρωτεύουσα Τρίπολη. Αλλά τώρα η ισορροπία δυνάμεων μπορεί να αλλάξει προς το χειρότερο για τον στρατηγό Χαφτάρ.

Ο τουρκικός στρατός είναι σε θέση να διασκορπίσει τον ημι-επαγγελματικό του στρατό. Ρώσοι ειδικοί εκτιμούν ακόμα και επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων στα πρότυπα της Συρίας, κάτι που θα έδινε στην Άγκυρα την δυνατότητα να υλοποιήσει ναυτική, αεροπορική και χερσαία βάση μελλοντικά  νοτίως της Κρήτης, όπου σε συνδυασμό με αυτήν στην Αλβανία ( Πασαλιμάνι στο Δυρράχιο) και κατεχόμενη Κύπρο θα έθετε σε κλοιό Ελλάδα και Κύπρο.
Το τουρκικό ναυτικό για παράδειγμα θα είχε την δυνατότητα να κινούνταν στα νότια του Αιγαίου σε χρόνους πολύ μικρότερους από τους σημερινούς, το ίδιο φυσικά σε αυτό το μελλοντικό σενάριο θα δρούσαν και  τα τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία θα απειλούσαν ελληνικό έδαφος από την ίδια περιοχή και μαζί με τις βάσεις στα παράλια της Μικράς Ασίας θα δημιουργούσαν ένα «ασφυκτικό περιβάλλον» για την ελληνική ΠΑ που έπρεπε να δράσει σε δύο μέτωπα ταυτόχρονα.
Κυρίως όμως, το σχέδιο Ερντογάν αφορά την πιθανή ανακήρυξη ΑΟΖ Τουρκίας –Λιβύης η οποία όπως «ακούγεται» από Τούρκους ειδικούς, έχει ήδη επιτευχθεί για αυτό και το νυν καθεστώς της Τρίπολης πρέπει να αναλάβει ολόκληρη την χώρα πάση θυσία, κατά τον Τούρκο ηγέτη.
Πρόκειται για μια δυσμενή εξέλιξη κατά της χώρας μας, από την νέα αναβαθμισμένη Τουρκία, η οποία υλοποιεί κατά γράμμα το σχέδιο αναβίωσης της πάλαι ποτέ οθωμανικής αυτοκρατορίας, καλύπτοντας όλες τις πρώην κτήσεις των σουλτάνων.
Ο Χάφταρ μπροστά σε όλα αυτά, δεν δίστασε και ανακοίνωσε «γενική επιστράτευση», ωστόσο, παρά το θάρρος του στρατηγού  οι προοπτικές του για την διεξαγωγή διμέτωπου πολέμου  με τους τζιχανστιστές και με τους Τούρκους,  είναι εξαιρετικά φτωχές.
Ο πόλεμος στη Λιβύη θα μπορούσε να μεταβληθεί άρδην αν παρουσιασθεί μια νέα δύναμη, λένε Ρώσοι ειδικοί στην Μόσχα.
Η λεπτή ισορροπία που διαμορφώθηκε στην αντιπαράθεση μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (PNS) και του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) υπό την ηγεσία του Χαφτάρ, μπορεί να αλλάξει  από έναν ισχυρό νέο παίκτη.
«Η Τουρκία απειλεί να παρέμβει και να διασκορπίσει τις «παράνομες ένοπλες ομάδες», οι οποίες για την Άγκυρα αφορούν τον στρατό του Χαφτάρ .
Μήπως όμως η είσοδος του τουρκικού στρατού στον πόλεμο θα είναι θανατηφόρα και για τον ίδιο τον στρατηγό που σκοπεύει να «καθαρίσει την Τρίπολη από τους τρομοκράτες»; αναρωτιέται ο ρωσικός τύπος.
Υπάρχει μια κλασική διπλή δύναμη με πολλές διαφορετικές συμμορίες, που αγωνίζονται συνεχώς μεταξύ τους. Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ο στρατηγός Χαφτάρ  διέταξε τα στρατεύματά του να προελάσουν κατά της πρωτεύουσας της χώρας προκειμένου να αποκατασταθεί η ενότητα της διοίκησης και της εδαφικής ακεραιότητας.
Η Τρίπολη έχει περικυκλωθεί  από το LNA, ο πρωθυπουργός Σαράτζ δραπέτευσε και η νίκη φάνηκε ότι ήταν κοντά. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, ο Χαφτάρ  δεν έχει ακόμη αναλάβει τον έλεγχο της κύριας πόλης της Λιβύης και σε ορισμένα μέρη τα στρατεύματά του υποχώρησαν από τις θέσεις τους.
Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα πιο πολύ από την ενεργό παρέμβαση των εξωτερικών δυνάμεων στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας αυτής.
Ο στρατός του  GNA είναι  αναγνωρισμένος από τη Δύση και υποστηρίζεται ενεργά από το Κατάρ και την  Τουρκία, τον Χαφτάρ από την άλλη πλευρά τον υποστηρίζουν η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Επίσης, στο στρατιωτικό πεδίο, Ιταλοί πράκτορες  διαπίστωσαν γαλλική παρέμβαση από τον Μακρόν (όπλα πυρομαχικά), ο οποίος φέρεται κατά τους ίδιους να προσπαθεί να απομακρύνει τη Ρώμη από την πρώην αποικία του.
Έτσι τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα πιο πολύ, ενώ το σίγουρο είναι ότι  αν δούμε Τούρκους στρατιώτες στην Λιβύη, τότε θα έχουμε την απαρχή άσχημων γεγονότων για πολλές χώρες της περιοχής (Ελλάδα-Αίγυπτος), οι οποίες θα τους αναμένουν για την τελική αναμέτρηση.   
πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου