5


Translate

28 Αυγ 2019

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ - ΜέΡΑ25 ψήφισαν το γενικευμένο φακέλωμα

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ - ΜέΡΑ25 ψήφισαν το γενικευμένο φακέλωμα
ΚΚΕ: Ζήτημα πάλης του λαϊκού κινήματος η προστασία και διεύρυνση ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων

Με ευρεία συναίνεση από τα κόμματα του κεφαλαίου, ψηφίστηκε χτες στη Βουλή με συνοπτικές διαδικασίες το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα προσωπικά δεδομένα, το οποίο καθιερώνει γενικευμένο φακέλωμα, ενσωματώνοντας και...
αντίστοιχη ευρωενωσιακή Οδηγία. Η συζήτησή του στην Ολομέλεια έγινε με την απαράδεκτη διαδικασία του «κατεπείγοντος». Το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ25, ενώ η Ελληνική Λύση το καταψήφισε εστιάζοντας σε επιμέρους πλευρές.
Το επικίνδυνο για τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων περιεχόμενο του νομοσχεδίου κατήγγειλαν με τις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ οι οποίοι το καταψήφισαν, τονίζοντας ότι ανάβει πράσινο φως στο προληπτικό φακέλωμα και σηματοδοτεί την επί της ουσίας κατάργηση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Θυμίζουμε πως το αντιδραστικό αυτό νομοθέτημα - που είχε επιχειρήσει να περάσει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά τελικά το άφησε ως αντιλαϊκή «εκκρεμότητα» στην κυβέρνηση της ΝΔ - μεταξύ άλλων προβλέπει (στο άρθρο 27, με τίτλο «Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο των σχέσεων απασχόλησης») ότι επιτρέπεται στον εργοδότη να υποβάλλει τα δεδομένα του εργαζόμενου σε επεξεργασία «για σκοπούς της σύμβασης εργασίας, εφόσον είναι απαραίτητο για τη σύναψη σύμβασης εργασίας ή μετά τη σύναψη εργασίας για την εκτέλεσή της ή την καταγγελία της».
Παράλληλα, επιτρέπεται η παρακολούθηση των εργαζομένων από κάμερες, ορίζοντας πως τα δεδομένα που συλλέγονται «δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ως αποκλειστικά (!) κριτήρια για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς και της αποδοτικότητας του εργαζόμενου».
Με τα άρθρα 22, 24 και 25 δίνεται η δυνατότητα επεξεργασίας των λεγόμενων ειδικών κατηγοριών δεδομένων, δηλαδή των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για διαφορετικό σκοπό από αυτόν για τον οποίο έχουν συλλεχθεί.
Τέτοια δεδομένα είναι αυτά που αφορούν τη φυλετική και εθνική καταγωγή, τα πολιτικά φρονήματα, τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις, τη συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση, τα γενετικά και βιομετρικά δεδομένα, την υγεία, τη σεξουαλική ζωή και το γενετήσιο προσανατολισμό, τις ποινικές καταδίκες.
Στόχος ο «εχθρός λαός» και τα δικαιώματά του
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα «κατασταλτικό κι αντιδραστικό νομοσχέδιο γιατί πίσω απ' τη δήθεν προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα οικοδομείται ένα νέο σύστημα φακελώματος αφού επιτρέπεται η συλλογή, ανταλλαγή δεδομένων που αφορούν πολιτικά φρονήματα, συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση, θρησκεία, πεποιθήσεις, γενετικά δεδομένα, υγεία, φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, ποινικές καταδίκες...».
Υπογράμμισε ότι μπορεί καταρχήν να απαγορεύεται η συλλογή και ανταλλαγή τέτοιων δεδομένων, όμως μέσα απ' τις εξαιρέσεις που προβλέπονται, αυτές τελικά γίνονται ο κανόνας, καθώς είναι τέτοιας έκτασης και τόσο γενικόλογες που στην πραγματικότητα αναιρούν κάθε προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. «Το πλήρες φακέλωμα γίνεται ο κανόνας και εξαίρεση η προστασία τους», σημείωσε.
«Το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και την προστασία προσωπικών δεδομένων καταργείται», τόνισε και επισήμανε ότι «ενισχύονται κρίκοι στη βαριά αλυσίδα καταστολής με την οποία επιχειρούν να δέσουν η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις τους λαούς για να μην υπάρχουν διαμαρτυρίες, καταγγελίες, μορφές πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή αντιδραστική πολιτική που τσακίζει ατομικά και συλλογικά δικαιώματα και ελευθερίες, για να έχουν πλήρως λυμένα τα χέρια τα μονοπώλια να εκμεταλλεύονται στυγνά την εργασία».
Και κατέληξε υπογραμμίζοντας: «Να γιατί καταψηφίζουμε, γιατί στόχος δεν είναι η ασφάλεια των πολιτών, των εργαζομένων συνολικά. Στόχος όλων αυτών των καταπιεστικών και αντιδημοκρατικών μηχανισμών και μέτρων που συστηματικά οικοδομεί η λυκοσυμμαχία της ΕΕ μαζί με τις αστικές κυβερνήσεις είναι ο "εχθρός λαός" και τα δικαιώματά του. Καθόλου τυχαίο ότι πρωτοστατούν σε δηλώσεις και ψήφους στα συμβούλια της ΕΕ τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ και καθόλου δεν μας κάνει εντύπωση ότι συναινετικά ψηφίζει και το παρόν νομοσχέδιο. Η αλήθεια είναι ότι τα μονοπώλια, οι κυβερνήσεις τους και οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις τους, όπως η ΕΕ, αντιμετωπίζουν τα λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες σαν κίνδυνο για την εξουσία τους, χρησιμοποιούν κάθε τρόπο και πρόσχημα για να τις στραγγαλίσουν και να τις καταργήσουν. Αυτό εξυπηρετεί και η μορφή του κατεπείγοντος ώστε να μην αναπτυχθεί διάλογος, συζήτηση με φορείς και κοινωνικές ομάδες για να ενημερωθεί ο κόσμος για ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο (...) Γι' αυτό η λαϊκή πάλη πρέπει να εντείνει τον αγώνα της για την υπεράσπιση και διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών που είναι αξεχώριστη απ' αυτή για ριζικές αλλαγές στην εξουσία και οικονομία που συνδέονται με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και την απαλλαγή απ' τα δεσμά των ενώσεών του. Σε αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ είναι πάντα μπροστά».
Καμία εμπιστοσύνη στο αστικό κράτος και την ΕΕ
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια ωραιοποίησης της ΕΕ σε ό,τι αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων, με άξιους συμπαραστάτες της κυβέρνησης τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.
Η επιλογή της διαδικασίας του «κατεπείγοντος», υπογράμμισε, συνάδει με τις αντιδραστικές διατάξεις της Οδηγίας της ΕΕ που προχωρά σε γενικευμένο και προληπτικό φακέλωμα λαών για τη διασφάλιση των συμφερόντων των κεφαλαιοκρατών.
«Σε μια εποχή που το καπιταλιστικό σύστημα σαπίζει, που συστηματικά τσακίζουν τα εργασιακά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και καπιταλιστικής κερδοφορίας, θα αποτελούσε σχήμα οξύμωρο ότι η ίδια η ΕΕ ενδιαφέρεται για την προστασία των προσωπικών δεδομένων», σημείωσε.
Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του διερωτήθηκε: «Ασφάλεια από ποιον; Απ' το λαϊκό - εργατικό κίνημα που αντιστέκεται, αντιπαλεύει τις συγκεκριμένες πολιτικές; Γι' αυτόν το λόγο μια ειδική κατηγορία αυτών των άρθρων είναι ακριβώς για το ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων και μάλιστα με τέτοιο προκλητικό τρόπο που διαμορφώνει ένα ακόμα πιο ασφυκτικό πλαίσιο για την ίδια τη στάση τους μέσα στον τόπο δουλειάς, αποδυναμώνοντας τελείως τα όποια ατομικά, εργασιακά αλλά και συλλογικά συνδικαλιστικά δικαιώματα που θα μπορούσαν να έχουν (...) Επιτρέποντας στους εργοδότες να ελέγχουν προσωπικά δεδομένα, να εκβιάζουν και να απειλούν εργαζόμενους, να τους υποτάσσουν στα συμφέροντά τους».
Γίνεται φανερό - κατέληξε - ότι επιχειρείται να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο θωράκισης του καπιταλιστικού συστήματος απέναντι σε όσους δεν συμβιβάζονται, σε όσους αντιστέκονται. «Το ΚΚΕ τονίζει στους εργαζόμενους ότι δεν πρέπει να έχουν καμία εμπιστοσύνη στο αστικό κράτος που προασπίζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, στις ανεξάρτητες αρχές που αποτελούν φύλλο συκής στην εφαρμογή αντιλαϊκών διατάξεων. Η προστασία και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πάλη για τη βελτίωση της θέσης τους στο χώρο εργασίας, με συνολικότερες ρήξεις και ανατροπές».
πηγη rizospastis.gr
μονταζ teo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου