5


Translate

22 Δεκ 2020

Τζο Κόκερ... απλά μοναδικός

Ο μουσικοσυνθέτης και ερμηνευτής, Τζο Κόκερ, μια από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της βρετανικής ποπ και ροκ μουσικής κατά τη δεκαετία του ’60, έφυγε από τη ζωή στις 22 Δεκεμβρίου του 2014, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Ο Τζον Ρόμπερτ Κόκερ, όπως ήταν το πραγματικό όνομά του, γεννήθηκε το 1944 στο
Σέφιλντ. Έκανε το ντεμπούτο το στη σκηνή υπό το ψευδώνυμο Βανς Άρνολντ, φτιάχνοντας το συγκρότημά του «Ο Βανς Άρνολντ και οι Εκδικητές» (Vance Arnold and the Avengers). Με τη μπάντα του έκανε διασκευές τραγουδιών του Ρέι Τσαρλς και του Τσακ Μπέρι. Σταθμός στην καριέρα του συγκροτήματος ήταν το support που έκαναν το 1963 στο Σέφιλντ στους Ρόλινγκ Στόουνς.

Ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα, το 1964 υπογράφει το πρώτο του συμβόλαιο για μια σόλο καριέρα, που έμελλε να κρατήσει 40 ολόκληρα χρόνια.  Η αναγνώριση ήρθε λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1968, όταν η διασκευή του κομματιού των Μπιτλς, «With a Little Help From My Friends», έγινε νούμερο 1 στα βρετανικά charts το 1968.

Γνωστός για τη χαρακτηριστική βραχνή φωνή του και τις μοναδικές φιγούρες του επί σκηνής, ο Κόκερ συνέδεσε το όνομά του με τη ροκ, την μπλουζ και την ποπ μουσική κερδίζοντας γρήγορα πολλούς θαυμαστές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.
Το 1983 βραβεύτηκε με Γκράμι για το soundtrack της ταινίας «Ιπτάμενος και Τζέντλεμαν»,  με τίτλο «Up Where We Belong», ένα ντουέτο με τη Τζένιφερ Γουάρνς.

Μεταξύ των ερμηνειών του που ξεχώρισαν ήταν τόσο το αισθησιακό «You can leave your hat on» από τις «9,5 Εβδομάδες»,  αλλά και το ρομαντικό «You are so beautiful».

Το 2007 βραβεύτηκε με το OBE για τη συνολική συνεισφορά του στη μουσική.
Ζούσε για πολλά χρόνια στις ΗΠΑ, σε ένα ράντσο στο Κολοράντο, μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του, Παμ, την κόρη της Ζόι Σρέντερ και τα δύο εγγόνια, την Εύα και τον Σάιμον Σρέντερ. Τα τελευταία χρόνια είχε διαγνωστεί με καρκίνο στον πνεύμονα, δίνοντας μια σκληρή και άνιση μάχη.
 http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου