Το
μεσαιωνικό χωριό Φάμπρικα ντι Καρέτζινε στην Ιταλία, που βρίσκεται κάτω
από 34 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, όντας εγκαταλελειμμένο από το
1947, ετοιμάζεται να αναδυθεί για πρώτη φορά από το 1994. Αντίστοιχο
χωριό έχουμε και στην Ελλάδα!
Πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες αναμένεται να αποτελέσει μέσα στο 2021 και πάλι το μεσαιωνικό χωριό Φάμπρικα ντι Καρέτζινε στην Ιταλία, που βρίσκεται κάτω από 34 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού!
Το χωριό του 13ου αιώνα -που μάλλον πόλη θεωρούνταν τότε- βρίσκεται στην επαρχία Λούκα της Τοσκάνης και εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του το 1947, καθώς, λόγω της κατασκευής φράγματος στον ποταμό Έντρον εκείνη τη χρονιά, η τεχνητή λίμνη Βάλι, που βρίσκεται δίπλα, πλημμύρισε, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αναγκαστούν να μετακομίσουν.
Θα δει το «φως» 27 χρόνια μετά...
Το Φάμπρικα ντι Καρέτζινε, λοιπόν, ετοιμάζεται να αναδυθεί ξανά μέσα από τα νερά, καθώς η εταιρεία Enel, που διαχειρίζεται το φράγμα, ανακοίνωσε πως η λίμνη θα αποστραγγιστεί ξανά το 2021 για λόγους συντήρησης, φέρνοντας και πάλι στην επιφάνεια αυτό το απόκοσμο χωριό.
Όπως αναφέρει η repubblica.it, η λίμνη έχει αποστραγγιστεί άλλες τέσσερις φορές. Το 1958, το 1974, το 1983 και τελευταία φορά το 1994. Το χωριό, δηλαδή, θα δει το «φως» μετά από 27 ολόκληρα χρόνια, γεγονός, δε, που αναμένεται να προσελκύσει πληθώρα επισκεπτών, που θα βρεθούν για διακοπές στην Τοσκάνη.
.
Αν
σας ενδιαφέρει να περπατήσετε στους δρόμους του Φάμπρικα ντι Καρέτζινε
μπορείτε να ενημερώνεστε από τον ιστότοπο και τον λογαριασμό στο Facebook, της πλησιέστερης πόλης, Βάλι ντι Σότο.
Το Κάλλιο στην Ελλάδα
Αντίστοιχη περίπτωση, φυσικά, έχουμε και στην Ελλάδα, όπως κάποιοι θα θυμούνται-γνωρίζουν. Η ανάμνηση του Καλλίου, του πετρόκτιστου χωριού της Φωκίδας, που σκεπάστηκε το 1981 από τα νερά της τεχνητής λίμνης που δημιούργησε το φράγμα του Μόρνου, με σκοπό την υδροδότηση της Αθήνας, ακόμη ζει ολοζώντανο στη μνήμη των λιγοστών πια παλιών του κατοίκων.
Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από το Κάλλιο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου