5


Translate

28 Ιουλ 2020

Φυλακές Ωρωπού: Το Αμαλίειο, ο Συγγρός, η επταετία και ο Μίκης που «δεν συνεμορφώθην» (vids)

Ο Μίκης Θεοδωράκης που έγραψε «και συ λαέ βασανισμένε μη ξεχνάς τον Ωρωπό» για τις Φυλακές Ωρωπού που γεννήθηκαν ως Αμαλίειο Ορφανοτροφείο σε έκταση του μεγαλοκτηματία Ανδρέα Συγγρού. 
Σε χώρο μνήμης αλλά και ζώνη ανάπτυξης θα μετατραπεί η περιοχή του Ωρωπού,
τόνισε ο πρωθυπουργος Κ. Μητσοτακης μιλώντας σε εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 46 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το βράδυ της Τρίτης 21/7 στον Ωρωπό, στην εκδήλωση της Βουλης των Ελληνων για την παραχώρηση των παλαιών φυλακών Ωρωπού στο Δημο με σκοπό την ίδρυση «Κέντρου Ιστορίας, Δημοκρατίας και Δομών Πολιτισμού».
Η ιστορία των φυλακών
Το Αμαλίειο Ορφανοτροφείο άρχισε να οικοδομείται το 1909. Χτίστηκε σε έκταση που όρισε με διαθήκη του ο ευεργέτης Ανδρέας Συγγρός μεγαλοκτηματίας της περιοχής από το 1897 δυο χρόνια πριν τον θάνατο του. Ο χώρος λειτουργούσε σαν Ορφανοτροφείο μέχρι το 1933. Τότε άλλαξαν την λειτουργία του σε φυλακές αφού εξαγοράστηκε από το Ελληνικό δημόσιο. Οι φυλακές λειτουργούσαν κατά παράβαση των διεθνών προδιαγραφών καθώς στεγάζονταν στους ίδιους χώρους ενήλικοι με ανήλικους κρατούμενους. Ισοπεδώθηκαν με τον ισχυρό σεισμό του 1938 στην συνέχεια τα κτίρια οικοδομήθηκαν ξανά μόνο σαν φυλακές. Η επταετία των Συνταγματαρχών μετέτρεψε το 1967 τις φυλακές σε χώρο έγκλειστων πολιτικών κρατούμενων. Καταργήθηκαν με την πτώση της χούντας. Σε ένα από τα κτίρια των πρώην φυλακών εγκαινιάστηκε (1976) το 1ο Γυμνάσιο Ωρωπού. Λειτούργησε εκεί έως το 1989 που μεταφέρθηκε σε νεόχτιστο γειτονικό κτίριο. Στην συνέχεια μεταφέρθηκε σε ένα άλλο κτίριο των φυλακών το Δημοτικο Ωδειο Ωρωπου.
«Και συ λαέ βασανισμένε μη ξεχνάς τον Ωρωπό»
Την περίοδο της επταετίας στις φυλακές κρατήθηκαν σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Μανώλης Γλέζος, ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Ανδρέας Λεντάκης και φυσικά ο Μίκησ Θεοδωράκης. Εμβληματικό για τις Φυλακές του Ωρωπού είναι και το τραγούδι του «Και συ λαέ βασανισμένε μη ξεχνάς τον Ωρωπό».
.
 Τον Δεκέμβριο του 1969, ο Θεοδωράκης επιχείρησε να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Διεθνη Ερυθρο Σταυρο προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη. Η διοίκηση των φυλακών δέσμευσε την επιστολή με το αιτιολογικό ότι ο Μίκης «δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις». Η επιστολή μπορεί να μην έφτασε στον προορισμό της ωστόσο, εξ αυτού ο Μίκης έγραψε το γνωστό τραγούδι «Διότι δεν συνεμορφώθην»
.
πηγη fosonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου