5


Translate

30 Σεπ 2020

ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ : «ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΠΟΥΤΙΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ»

Με ένα πολύ σημαντικό δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα της αντιπολίτευσης, Sözcü, της δημοσιογράφου Zeynep Kaplan, παρουσιάζονται για πρώτη φορά οι απόψεις γνωστών Τούρκων στρατηγικών αναλυτών που αναφέρουν ότι αυτή την φορά στον πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ Αρμενίας Αζερμπαϊτζάν φαίνεται πλέον αναπόφευκτη η σύγκρουση Τουρκίας Ρωσίας. καθώς ο Ερντογάν. τον οποίο κατηγορούν ανοιχτά, έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο βάζοντας φωτιά σε όλο τον Καύκασο κάτι που η Μόσχα δεν μπορεί να το παρακολουθεί απαθής
Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Hacı Bayram Veli Üniversitesi της Άγκυρας, Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran, αυτή η κρίση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν είναι η μεγαλύτερη από τον πόλεμο του 1991-92 και η κατάσταση οδηγεί σε ανοιχτή σύγκρουση με την Ρωσία.
Οι προηγούμενες περιπτώσεις της Συρίας και της Λιβύης που οι δυο χώρες βρέθηκαν σε αντίθετα στρατόπεδα, οι αντιπαλότητες ξεπεράστηκαν με αμοιβαίες υποχωρήσεις, αυτή την φορά όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο κρίσιμα, καθώς ο Καύκασος θεωρείται από την Ρωσία σαν περιοχή δικής της επιρροής και δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει την Τουρκία και το ισλαμικό κίνημα να προκαλέσει μια καινούργια Τσετσενία στην περιοχή.
Τις ίδιες απόψεις εκφράζει στο δημοσίευμα της Sözcü, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Düzce Üniversitesi, Doç. Dr. Gökmen Kılıçoğlu, ο οποίος προσθέτει ότι θεωρείται πλέον σίγουρη η ανοιχτή σύγκρουση Πούτιν Ερντογάν με όλες τις ανεξέλεγκτες συνέπειες για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου