5


Translate

9 Οκτ 2020

Μην κλάψεις όταν ακούσεις ότι πέθανα... Συνέχισε να κάνεις ό,τι έκανα και θα συνεχίσω να Ζω μαζί σου!

Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας
«Πατρίδα ή θάνατος!
Hasta la Victoria siempre!»

Αυτή είναι η τελευταία φωτογραφία του...
Καπετάνιου (Comandante) στη ζωή, που περιβάλλεται από τους λακέδες της αμερικανοφασιστικής χούντας της Βολιβίας.
Από την εμφάνισή του και το βλέμμα του, είναι σαφές ότι πρέπει να τον βασάνισαν αρκετές φορές πριν τον δολοφονήσουν. Είναι μια πολύ ωμή φωτογραφία, που πονάει να τον βλέπεις έτσι, αλλά ενισχύει ακόμη περισσότερο το μίσος προς αυτή την κλίκα των δειλών φασιστών.
8 Οκτώβρη 1967... τραυματίζεται και συλλαμβάνεται ο Ernesto Che Guevara, από τους Βολιβιανούς των ειδικών δυνάμεων που εκπαιδεύτηκαν από την αμερικάνικη Cia και διέθεταν συμβούλους της αμερικάνικης μυστικής υπηρεσίας στις επιχειρήσεις στην Λα Ιγκέρα, τις ανατολικές Άνδεις της επαρχίας Vallegrande (Σάντα Κρουζ).
Την επόμενη μέρα (9 Οκτώβρη 1967), οι λέξεις που έσπασαν τη σιωπή στο σχολείο αυτού του μικρού χωριού (Λα Ιγκέρα)... είναι του Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα, του Καπετάνιου: «Δειλέ πυροβόλα, πρόκειται να σκοτώσεις έναν άνδρα...». Στη συνέχεια η δολοφονία με μια διπλή έκρηξη πυροβόλου, το άψυχο σώμα ακρωτηριάζεται στους καρπούς μέσα στο σχολείο του χωριού.
Η σωρός του Τσε γίνεται δημόσιο θέαμα και περιφέρεται στη Λα Ιγκέρα. Γνωστή πρακτική των Αμερικανών που διδάσκουν στους μηχανισμούς καταστολής των αποικιών τους: ίδια μ' αυτή της περιφοράς του ΠρωτοΚαπετάνιου Άρη στην Ελλάδα.
Τον έθαψαν σε μυστική τοποθεσία κι ανακαλύφθηκε από μια αποστολή Κουβανών κι Αργεντινών ανθρωπολόγων το 1997. Σήμερα τα ευρήματα από τη σωρό του Τσε βρίσκονται στο Μαυσωλείο της Σάντα Κλάρα στην Κούβα.
Λέγεται πως οι επαναστάτες είναι ρομαντικοί. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά με διαφορετικό τρόπο: Είναι έτοιμοι να δώσουν τη ζωή τους γι' αυτό που πιστεύουν, την Πατρίδα.
«Μην κλάψεις όταν ακούσεις ότι πέθανα... Συνέχισε να κάνεις ότι έκανα και θα συνεχίσω να Ζω μαζί σου»!
«Η θύμηση του παρελθόντος μπορεί να είναι η
απαρχή επικίνδυνων διαισθητικών γνώσεων και η
παγιωμένη κοινωνία δείχνει να φοβάται τα
ανατρεπτικά περιεχόμενα της μνήμης»
Χέρμπερτ Μαρκούζε (1898 – 1979)
πηγη press-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου