5


Translate

17 Νοε 2020

Σινέ Μπίτα: η μηχανή προβολής και ένα αρχείο

To 2005 το Σινέ Μπίτα θα πρόβαλλε την ταινία: «Ο λευκός θόρυβος» με τον Μάικλ Κίτον. Ήταν η τελευταία φορά που η μηχανή προβολής θα δούλευε… Ο κινηματογράφος θα έκλεινε μετά από μια πορεία τεσσάρων δεκαετιών.

Πριν από μερικά χρόνια, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δωρήθηκε το αρχείο (ό,τι είχε διασωθεί) της οικογένειας Μπίτα, της οικογένειας που άφησε το αποτύπωμά της στα κινηματογραφικά δρώμενα της πόλης για 70 χρόνια. Το αρχείο βρίσκεται στο Μουσείο Τυπογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Εκεί βρίσκονται η ογκώδης μηχανή προβολής ταινιών, μοντέλο της περίφημης εταιρίας Cinemeccanica με έδρα το Μιλάνο, έγγραφα, επιστολές, μερικά, με διαφορετική χρονολογία, βιβλία εσόδων-εξόδων (διανομή φέιγ βολάν, συγγραφικά δικαιώματα, ενοίκια, αρώματα, αγιασμοί, έσοδα ταμείου κ.λπ.) .

Η σελίδα της ιστορίας αυτής των Ιωαννίνων ξεκίνησε να γράφεται από τον κινηματογραφιστή Κωνσταντίνο Μπίτα. Η καριέρα του ξεκίνησε στη Ζάκυνθο. Εκεί, μαζί με συνεργάτες, άνοιξε το 1927 ένα θερινό σινεμά, το «Πάνθεον». Ήταν ο πρώτος που εγκατέστησε στο νησί αυτό του Ιονίου την πρώτη ομιλούσα συσκευή προβολής, εν έτει 1931. 

Το 1936 ο Κωνσταντίνος Μπίτας άφησε τη Ζάκυνθο και ήρθε στα Γιάννενα. Σχεδόν αμέσως ανέλαβε τη διεύθυνση του σινεμά «Έσπερος» (στον χώρο του σημερινού Δικαστικού Μεγάρου) μαζί με τα αδέλφια Κωσταδήμα.

Στη δεκαετία του ’50, ανέλαβε και το κινηματοθέατρο «Κύπρος» που πρωτοάνοιξε ως στρατιωτικός, εκεί που είναι το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας. Το 1966, ο Κωνσταντίνος Μπίτας πέθανε, με τη σύζυγό του Διονυσία Σιάμου-Μπίτα να αναλαμβάνει δυναμικά τα ηνία των επιχειρήσεων-κινηματογράφων. 

Από τα χέρια της οικογένειας Μπίτα πέρασαν αρκετοί κινηματογράφοι, μεταξύ των οποίων και η «Τιτάνια». Λίγο πριν το 1970, εγκαινιάστηκε το Σινέ Μπίτα. Με τη μεταπολίτευση, άνοιξε στην Ανατολή για τρία χρόνια και το θερινό «Σινέ Μπίτα», το οποίο ξαναλειτούργησε προς τα τέλη της δεκαετίας του '90.

πηγη typos-i.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου