"Εμείς θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να βαδίζει η Ευρώπη, έστω και με αργά και λιτά, μίζερα, θα το πω, βήματα προς τα εμπρός παρά να κλείσει το θέμα και να πει ότι είναι διμερές και πρέπει να το λύσει η Ελλάδα με την Τουρκία", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης και συνέχισε: "Οι κυρώσεις είναι το μέσο, μέσα από το οποίο θέλεις να ασκήσεις την πίεση στην Τουρκία για ένα πράγμα. Να σταματήσει την προκλητική συμπεριφορά της, κάτι το οποίο για πρώτη φορά γράφεται και περιγράφεται ρητά στα συμπεράσματα του χθεσινού Συμβουλίου".
Όπως είπε ο κ.
Βαρβιτσιώτης, στο κείμενο γίνονται σαφείς αναφορές, "για να επιστρέψει η
Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να συζητήσει με την
Ελλάδα, με βάση το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα θέματα που έχουν να
κάνουν με τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών".
"Στις χθεσινές αποφάσεις κρατάνε αυτά τα θέματα ανοιχτά, ενώ βάζει και έξτρα προϋποθέσεις -σε σχέση με τις αποφάσεις του Οκτωβρίου- και σε ό,τι αφορά βεβαίως στην Κύπρο. Γι αυτό δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση, κανένας Έλληνας πρωθυπουργός να βάλει βέτο στο χθεσινό σχέδιο των συμπερασμάτων. Γιατί η αναφορά, σε σχέση με την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας για τα Βαρώσια και για το πικ νικ του Ερντογάν στην Αμμόχωστο ήταν πρωτοφανής", υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης και συμπλήρωσε: "Εμείς θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό βήμα όσο παραμένει στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην ατζέντα του το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και των παραβιάσεων, και ότι ζητείται από την Τουρκία να επιδείξει συνεργασία σε βασικούς τομείς όπως στην αποφυγή των μονομερών προκλητικών ενεργειών με διάρκεια αλλά και αξιοπιστία σε όλα τα ζητήματα, όπως της διαχείρισης των προσφυγικών ροών. Γιατί υπάρχει και αυτή η αναφορά που δεν υπήρχε τον Οκτώβρη".
"Το ότι ζητάει από το σύνολο των ευρωπαϊκών θεσμών, να ετοιμάσουν μία συνολική εκτίμηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις δείχνει κάτι: Ότι το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό, είναι θέμα ευρωτουρκικό. Βεβαίως ο καθένας έρχεται σε αυτή τη συζήτηση με διαφορετική οπτική γωνία. Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να είμαστε αυτοί που θα σύρουμε την Ευρώπη προς την κατεύθυνση να επιβάλλει και να επιδείξει την ισχύ της απέναντι στην Τουρκία ώστε να συμμορφωθεί με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου", κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών.
Αντιδράσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων αντιπολίτευσης
"Βάλατε
τον πήχη εκεί που τον βάλατε και περάσατε πολύ από κάτω. Μια συμβουλή.
Μην είστε δεδομένοι και προβλέψιμοι. Ξαναπιάστε το νήμα μιας εξωτερικής,
πολυδιάστατης, ενεργητικής πολιτικής", αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός
εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της
Συνόδου Κορυφής.
"Μας λέγατε ότι θα υπάρχουν κυρώσεις. Έχουμε κάποιες εγγυήσεις σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό; Καμία αναφορά δεν υπάρχει στο χθεσινό ανακοινωθέν σε αντίθεση με ότι είχε συμβεί στη Σύνοδο Κορυφής το 2018 που συμμετείχε ο τότε πρωθυπουργός για το θέμα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο", τόνισε ο κ. Σκουρλέτης και κατέληξε: "Γιατί πάμε προς τα πίσω; Είναι ερωτήματα τα οποία δεν τα κάνουμε μόνο εμείς, τα θέτει ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Και επειδή ήταν ένα από τα δυνατά σας σημεία ως παράταξη, τα εθνικά θέματα, φαίνεται ότι τελικά τα δυνατά σας χαρτιά ήταν αυταπάτες".
Από
την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας
Λοβέρδος, έκανε λόγο για "κατάφωρη περιφρόνηση των Βρυξελλών στα δίκαια
της Ελλάδος έναντι των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων", αλλά και για
"αυτοεξευτελισμό της Γερμανίας που με την αναβλητικότητα της αντέστρεψε
το κλίμα με μια απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που δεν ικανοποιεί
τη χώρα μας", όπως είπε.
"Πρόκειται για μια απολύτως προκλητική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που χαϊδεύει τη τουρκική προκλητικότητα. Συμφωνώ ότι σηκώνατε ψηλά το πήχη και περάσατε από κάτω. Τίποτα από όσα ισχυριζόσασταν ότι θα γίνουν δεν έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής. Δεν είναι δυνατόν να λέει ο πρωθυπουργός ότι είναι προτιμότερο οι απειλές από την επιβολή αυστηρών κυρώσεων ώστε να πονέσει και οικονομικά η Τουρκία", υποστήριξε ο κ. Λοβέρδος.
"Οι μάσκες έπεσαν και απέδειξαν ότι η ΕΕ δεν μπορεί να είναι ο εγγυητής της ειρήνης, της ασφάλειας της περιοχής και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδος και Κύπρου", ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.
"Ένα τρόπο είχε η Ευρώπη για να συγκινηθεί η Τουρκία, και τον απέδειξε ο Όρμπαν, ασκώντας βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Έχουμε όπλα τα οποία όμως απεμπόλησε η δική σας κυβέρνηση όπως έκανε και η προηγούμενη", ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης.
"Όταν μια χώρα πάει στην ΕΕ Σύνοδο σαν ζητιάνος δεν μπορεί να καταφέρει τίποτα", σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου