5


Translate

27 Ιαν 2021

Σφοδρή επίθεση του Μαξίμου σε Α.Σαμαρά για διερευνητικές: «Όταν ήσουν πρωθυπουργός άλλα έκανες»

Η βουλευτής της ΝΔ και αδερφή του πρωθυπουργού, Ντόρα Μπακογιάννη, εξαπέλυσε την πρώτη επίθεση εκ μέρους του Μαξίμου στον Αντώνη Σαμαρά για τη συνέντευξή του στην Καθημερινή, λέγοντας πως όταν ήταν πρωθυπουργός ακολούθησε την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη,

κάνοντας διερευνητικές και μάλιστα τις διεύρυνε για να περιλαμβάνουν την ανατολική Μεσόγειο. 

Απαντώντας στον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με άρθρο του εξέφρασε την αντίθεσή του με τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας σημείωσε δε ότι «εμείς στη ΝΔ επειδή έχουμε την τύχη να έχουμε πολλούς πρώην πρωθυπουργούς, έχουμε εγκαίρως δηλώσει ότι οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν το αυτονόητο δικαίωμα να καταθέτουν τις απόψεις τους είτε αυτές είναι σύμφωνες είτε όχι με τις απόψεις της ηγεσίας». 

Πρόσθεσε δε ότι «ο κ. Σαμαράς έχει παγίως αυτές τις απόψεις με ένα μικρό διάλειμμα, της δικής του πρωθυπουργίας. Γιατί κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του οι διερευνητικές επαφές προχωρούσαν, άρα είχαν τον ίδιο στόχο με τον δικό μας. Μάλιστα με παρέμβαση του κ. Βενιζέλου τότε το αντικείμενο των διερευνητικών επεκτάθηκε και στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ανώτατα συμβούλια συνεργασίας των χωρών προχωρούσαν. Όταν άσκησε την εξουσία, την άσκησε με τις πάγιες θέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών».  (σσ. βέβαια επί Σαμαρά το Oruc Reis δεν έκανε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα) 

Όσον αφορά τις διερευνητικές, ανέφερε ότι «δεν περίμενε κανένας ότι θα υπήρχε πρόβλημα χθες στην Κωνσταντινούπολη. Και οι δυο πλευρές προσήλθαν αποφασισμένες να προχωρήσουν τις διερευνητικές. Αν επρόκειτο να βάλω ένα πρόσημο, θα το έκρινα θετικό».

​Σημείωσε δε ότι έγιναν και κάποιες υψηλού συμβολισμού κινήσεις από την Τουρκία, όπως η μεταφορά των συζητήσεων από το ξενοδοχείο στο Ντολμά Μπαχτσέ, αλλά και η παρουσία Καλίν, ο οποίος- όπως είπε- είναι το alter ego του Ερντογάν, αλλά κι εκτός αυτού, ανήκει στην κατηγορία εκείνων που θεωρούν ότι μια καλύτερη σχέση με την Ελλάδα είναι σημαντική.(σσ. στην πραγματικότητα αυτές οι κινήσεις έγιναν από την τουρκική πλευρά για να δοθεί ένας χαρακτήρας διαπραγματεύσεων στις διερευνητικές και να νομιμοποιηθούν οι απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς).

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι μπαίνουμε σε μια άλλη φάση, καθώς αυτό θα φανεί στους επόμενους γύρους. «Δεν είναι εύκολο να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία έχει πλήρως χαθεί. Η πολιτική δεν είναι ένα εκκρεμές που μπορείς να πας από τη μια άκρη στην άλλη με μεγάλη ταχύτητα», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «τώρα είμαστε τελείως στην αρχή. Θα προχωρήσουμε… Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, δεν είμαστε αφελείς».

Αναφορικά με την αλλαγή στάσης της Άγκυρας, την απέδωσε στο γεγονός ότι κατάλαβε ότι η πολιτική που ακολούθησε αυτόν το καιρό δεν της βγήκε καθόλου.

​«Ακολούθησε μια δύσκολη και κοστοβόρα πολιτική κι είχε τα αντίθετα αποτελέσματα. Έφερε τους Αμερικανούς στο αμήν, τις επέβαλαν κυρώσεις. Στην Ευρώπη είχε ξεχειλίσει το ποτήρι και αντιλαμβανόταν ότι θα έχει κυρώσεις και από αυτήν και ταυτόχρονα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό τα πράγματα είναι δύσκολα στην οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Υπογράμμισε μάλιστα ότι οι διερευνητικές επαφές δεν ήταν επιλογή της Τουρκίας, καθώς προσπάθησε δύο φορές τον τελευταίο καιρό να τις αποφύγει. 

Επιπλέον, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι ακόμα και ο τουρκικός τύπος γράφει ότι η Ελλάδα προσέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων πάρα πολύ ενδυναμωμένη.

«Η χώρα μας έχει κάνει μια συμφωνία με την Ιταλία και μια με την Αίγυπτο, έχει αυξήσει την αμυντική της θωράκιση με τα Rafale, έχει αναβαθμίσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ με την αναβάθμιση της Σούδας. Η Τουρκία αυτά τα καταλαβαίνει ότι έχει απέναντι της μια χώρα ενδυναμωμένη», τόνισε. 

Ερωτηθείσα αν η Ελλάδα έχει εμπιστοσύνη στην Τουρκία, δήλωσε ότι με προσοχή, σύνεση κι αποφασιστικότητα θα παρακολουθήσουμε την τουρκική στάση. 

Σχετικά με την αντίθετες απόψεις που διατυπώνονται για τις διερευνητικές, αρχικά απάντησε χρησιμοποιώντας τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1978 στη Βουλή ότι για την επίλυση των διαφορών υπάρχουν οι εξής τρόποι: Ο διάλογος, η διαιτησία και ο πόλεμος.

«Επειδή άκουσα να λένε ότι θα πάμε στη Χάγη με άλλο νομικό πλαίσιο κι όχι με το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, θέλω να διαβεβαιώσω ότι στη Χάγη, αν οι Τούρκοι την αποδεχτούν, όπως οφείλουν, θα πάμε με το ένα και μοναδικό Διεθνές Δίκαιο», επισήμανε η πρώην υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας ότι «είναι η υποχρέωση της Ε.Ε. σε όποια συμφωνία κάνει με την Τουρκία να βάλει ως όρο από την αρχή τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου». 

Σε ό,τι αφορά στην πανδημία, η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την ανησυχία της για τα εμβόλια εξαπολύοντας πυρά κατά των φαρμακευτικών εταιρειών.

«Η δική μου προσωπική άποψη που θα καταθέσω στο Συμβούλιο της Ευρώπης, γιατί είναι το μείζον θέμα, είναι ότι καμία φαρμακευτική εταιρεία δεν έχει το δικαίωμα με χρήματα, τα οποία δόθηκαν από την Ε.Ε. για τη στήριξη στην αναζήτηση των εμβολίων, να διαχειρίζεται το εμβόλιο για κερδοσκοπικούς λόγους και να λέει για παράδειγμα στην Ευρώπη ότι θα σας δώσω τα μισά εμβόλια από αυτά που σας είχα υποσχεθεί, διότι ενδεχομένως θα τα πουλήσει σε άλλη χώρα», υπογράμμισε.

.

 πηγη pronews.gr
 μονταζ teo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου