5


Translate

20 Νοε 2017

Η ιστορία της χιονοδρομίας (σκι)

Ποια είναι η ιστορία του αθλήματος που χαρίζει απροσδόκητες συγκινήσεις πάνω στο λευκό χαλί και στην ατίθαση ελευθερία που προσφέρει πάνω σε κορυφές και σε απάτητες καλλονές; Η ιστορία της χιονοδρομίας ακουμπά στην λίθινη εποχή πριν από
5000 χρόνια. Στην περιοχή Βiesov Nos, στην Κεντρική Ασία, επιστήμονες ανακάλυψαν
ζωγραφιές σε λίθο οι οποίες απεικονίζουν έναν άνθρωπο με σκι στα πόδια. Σύμφωνα με αρχαιολόγους βρέθηκαν και στις περιοχές των οροσειρών Άλτα και της λίμνης Μπακα
Στη Σκανδιναβία, που θεωρείται η πατρίδα της χιονοδρομίας, συγκεκριμένα στη Νορβηγία στο νησί Rodoy, μετά από μια σειρά ανασκαφών βρέθηκε χαραγμένη σε πέτρινο τοίχο μια μορφή ενός ανθρώπου με σκι. λάι (Ρωσία).
Στην αρχαιότητα ο ιστορικός Ξενοφών (4ος αι. π.Χ.) αφηγείται ότι στα βουνά της Αρμενίας οι άνθρωποι είχαν στα πόδια τους κομμάτια στεγνού βοδινού δέρματος, καθώς έκαναν περίδεση στα πόδια των αλόγων, με σάκους για να μην βυθίζονται στο χιόνι.
Ο Κινέζος φιλόσοφος Szi-Tze (4ος αι. π.Χ) αναφέρει τη χρήση των ‘σκι της λάσπης’ στο έδαφος της Ασίας.
Ο Έλληνας ιστορικός Προκόπιος από την Καισαρεία και ο Ιορδάνης από την Ιταλία (6ος αιώνας π.Χ.) αναφέρουν τις πρώτες πληροφορίες για τα ‘σκι ολίσθησης’.
Dolomiten_1
Οι λέξεις όπως: ‘ski’ (χιονοπέδιλο ή χιονοδρομία), ‘skrida’ (βάδισμα με ολίσθηση) καθώς και η λέξη ‘slalom’ (λοξό ίχνος) προήρθαν από την κοιτίδα του σκι την Νορβηγία και χρησιμοποιούνται σήμερα στις περισσότερες χώρες του κόσμου.
Η Νορδική μυθολογία αναφέρει ότι το ζεύγος των Θεών χιονοδρομίας ο Ullr και η Skjeda μετακινείται με τα σκι πάνω στο χιόνι. Η Θεα Skjeda έγινε πολύ γνωστή λόγω της ικανότητας της να α συνδυάζει την τοξοβολία και την μετακίνηση με τα σκι. Εικάζεται μάλιστα ότι η λέξη ‘σκι’ προέρχεται από το όνομά της.
Ο άνθρωπος, αρχικά, χρησιμοποιούσε τα χιονοπέδιλα (σκι) ως μέσο μετακίνησης και επιβίωσης πάνω στο χιόνι (π.χ. για το κυνήγι), ενώ στη συνέχεια τα  χρησιμοποίησε προοδευτικά σαν πολεμικό, ερευνητικό, τουριστικό και τέλος ως αθλητικό μέσο στα αγωνίσματα της χιονοδρομίας. Τα χιονοπέδιλα αρχικά ήταν ένα ζευγάρι μακρόστενες ξύλινες σανίδες, οι οποίες δένονταν σε παπούτσια ή σε μπότες. Τα αρχαιότερα δείγματα σκι βρέθηκαν στη Σουηδία. Ήταν κοντύτερα και πιο πλατιά από τα σημερινά πέδιλα. Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα δεν υπήρχε ικανοποιητικός τρόπος σταθερής πρόσδεσης των σκι στις μπότες. Αυτό άλλαξε το 1860, όταν ο Νορβηγός Sondre Nordheim χρησιμοποίησε πρώτος δέστρες που σταθεροποιούσαν τις μπότες στα σκι, όχι μόνο στο μπροστινό τους μέρος αλλά και στη φτέρνα. Η βελτίωση αυτή το έκανε μέσο τόσο αναψυχής όσο και άθλησης.
bulgpamporovo
Στα πέδιλα του σκι που ήταν στην ιστορία της χιονοδρομίας διαφορετικών ειδών και διαστάσεων προστέθηκε ένα μακρύ μπαστούνι που χρησίμευε στον έλεγχο της πορείας και ισορροπίας, στο φρενάρισμα και ενίοτε σαν όπλο στο κυνήγι (τόξο, ακόντιο). Με την πάροδο του χρόνου δυο ιμάντες αποτελούσαν την δέστρα ο ένας μπροστά και ένας πίσω.
Η ανάπτυξη της χιονοδρομίας
Η ανάπτυξη της χιονοδρομίας, κατ’ αρχήν, στη Σκανδιναβία οφείλεται αφενός στις μετακινήσεις των λαών της Σιβηρίας και της Κεντρικής Ασίας προς την Δύση, λόγω του πολικού κλίματος που επικρατούσε τότε, αφετέρου στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, που επικρατούσαν εκεί, πολλές χιονοπτώσεις, χαμηλές θερμοκρασίες, βαρύς και μακρύς χειμώνας.
Κατόπιν αναπτύχθηκε στις Αλπικές χώρες, Βόρεια και Νότια Αμερική, Κεντρική και Νότια Ευρώπη καθώς και στην Ωκεανία (Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία). Η κλασική χιονοδρομία αναφέρεται στη διαχρονική και την προοδευτική σειρά εξέλιξης της πορείας με τα σκι και ολοκληρώνεται με την εξέλιξη των πρώτων αγωνισμάτων, όπως το σκι αντοχής και το σκι αλμάτων από βατήρα. paporovopista1
Χαρακτηριστικές ημερομηνίες για την εξέλιξη της ιστορίας της χιονοδρομίας: 
2000 π.Χ. Βρέθηκαν τα πιο παλιά σκι του Νότιου τύπου ‘’Hoting’’ (Σουηδία).
880 μ.Χ. Έγινε η πρώτη περιγραφή κατάβασης χιονοδρόμου από απότομη πλάγια. (αναφορά στην Νορβηγική βιβλιογραφία).
1200 μ.Χ.  Για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται τα σκι στο στρατό (Νορβηγία)
1520 μ.Χ. Ο βασιλιάς Γουστάβος Βάζα Α’ καλύπτει με τα σκι για πρώτη φορά την απόσταση 85 km με συνεχή πορεία (από το χωριό Saelen στο χωριό Mora της Σουηδίας), αποφεύγοντας το βασιλικό στρατό των Δανών.
1713 μ.Χ. Για πρώτη φορά ο άνθρωπος χρησιμοποίησε τα δυο μπαστούνια στη χιονοδρομία ερασιτεχνικά (Νορβηγία).
1843 μ.Χ.  Στο Tromso Νορβηγίας έγιναν οι πρώτοι επίσημοι αγώνες χιονοδρομίας αντοχής σε διαδρομή 5km (για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται δυο μπαστούνια στους αγώνες). Κέρδισε ένας  Λάπωνας χρησιμοποιώντας τα δυο μπαστούνια και τερμάτισε με χρόνο 29 λεπτών.
Mathias_zdarsky_ski_technique_resize 
Ο πρώτος δάσκαλος του σκι, Mathias Zdarsky
1868μ.Χ. Στο Τelemark κοντά στο Oslo, στη Νορβηγία, έγιναν οι πρώτοι επίσημοι αγώνες στα άλματα με σκι από βατήρα. Εκεί έγινε το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ μήκους 19μέτρων από τον Νορβηγό Sondre Nordheim.
1868 μ.Χ. Ο πρώτος που χρησιμοποίησε τα Νορβηγικά σκι στις Άλπεις ήταν ο Konrad Wild από τα Mitlodi (Κanton Glarus-Ελβετία).
1871 μ.Χ. Ο Γάλλος ιατρός στο Prats (κοντά στο Chamonix) χρησιμοποίησε τα σκι με σκοπό την ιατρική επίσκεψη στους ασθενείς.
1888 μ.Χ. Ο πρωτοπόρος της χιονοδρομίας Νορβηγός ταξιδιώτης και ερευνητής Dr.Fridtjof Nansen με 5 συνεργάτες του πέρασε όλο το παγωμένο νησί της Γροιλανδίας με τα σκι (560km) από την ανατολή προς τη δύση με μέγιστο υψόμετρο 2710 μ. πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.
1924:  Στο Chamonix της Γαλλίας ιδρύεται η Διεθνής Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (F.I.S) και διεξήχθησαν οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες (στα κλασσικά αγωνίσματα).
1936:  Στο Garmisch-Partenkirchen στη Γερμανία για πρώτη φορά εμφανίστηκε το Αλπικό σκι στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες (με συμμετοχή και των γυναικών).
(1856-1940): Ο πρωτοπόρος της διδασκαλίας του Αλπικού σκι ήταν ο Αυστριακός Mathias Zdarsky
Η χιονοδρομία στην Ελλάδα
Η χιονοδρομία, πρωτοεμφανίζεται ως άθλημα στην Ελλάδα γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1920, όταν Έλληνες του εξωτερικού, επιστρέφοντας στη χώρα μας, φέρνουν μαζί με τις σχετικές εμπειρίες τους και τα πρώτα σκι, παρά το γεγονός ότι ήδη από πολύ παλιά, στα ορεινά χωριά της βόρειας χώρας κάποιοι νεαροί πρωτοπόροι, δοκίμαζαν την εμπειρία του σκι με αυτοσχέδιες κατασκευές, κάτω από τα παπούτσια τους, στις παγωμένες λίμνες, (π.χ. της Καστοριάς). vasilitsagr_r
Παράλληλα μικρές ελληνικές βιοτεχνίες δοκιμάζουν ήδη από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’30 να κατασκευάσουν τα πρώτα σκι στη χώρα μας. Τα πρώτα χρόνια, η χιονοδρομία ως άθλημα, αναπτύσσεται κυρίως στις μεγαλουπόλεις και περιορίζεται σε μικρό αριθμό μυημένων, πολύ σύντομα όμως και ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο, επανέρχεται και πάλι, ως άθλημα ολοκληρωμένο, στους φυσικούς φορείς της.
Σήμερα αναπτύσσεται ραγδαία και υπάρχουν σημαντικά χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα,  όπου μπορεί να αθληθεί, αλλά και να κάνει τουριστικό σκι.
http://peoplenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου