5


Translate

28 Μαρ 2018

Περιμένουν μέγα-σεισμό ή βομβαρδισμό; Τούρκοι: «Ο κίνδυνος έχει αυξηθεί – Ποιες περιοχές κινδυνεύουν»

Ανησυχία στην Τουρκία από τις προβλέψεις ειδικών επιστημόνων για mega-σεισμό με τον κίνδυνο να έχει αυξηθεί και τον χάρτη προγνώσεων να αυξάνεται απειλητικά για ορισμένες περιοχές και να ελαττώνεται σε άλλες. 
Σύμφωνα με τους νέους χάρτες σεισμικού κινδύνου, που δημοσιεύονται από την υπηρεσία AFAD, περιλαμβάνονται ποικίλες περιοχές της Τουρκίας. 

Αυτόν το νέο χάρτη όμως τον αμφισβητούν διακεκριμένοι Τούρκοι γεωλόγοι .  
Από το τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Τουρκίας (ITU) Ο Δρ Ahmet Ercan δήλωσε : «Ο χάρτης είναι ατελής και δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως λειτουργικός» .
Ποσοστό 42%  της γης στην Τουρκία στο παλιό χάρτη «περιγράφεται ως επικίνδυνο για σεισμό» στην σχετική κατηγορία. Στο νέο χάρτη το ποσοστό αυτό  μειώθηκε στο 17% αλλά επικεντρώνεται πιο πολύ σε περιοχές που αναμένουν μεγάλους σεισμούς .
Στον χάρτη που καταρτίστηκε το 1996, το 44% των κτιρίων βρίσκονταν σε «επικίνδυνες περιοχές», το ποσοστό αυτό μειώθηκε  στο 26%.

Ο επικεφαλής της Διοίκησης της AFAD Mehmet Güllüoğlu δήλωσε: «Δεν αλλάξαμε το ποσοστό επικινδυνότητας αλλά περιορίσαμε τα ποσοστά  σφάλματος».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η υπηρεσία του καθορίζει τη γενική πρόβλεψη για οποιαδήποτε πόλη, περιοχή κατά επαρχία, ακόμα και το σημείο.
Ο Güllüoğlu δήλωσε : «για παράδειγμα η Μαγνησία ευρίσκεται στην πρώτη και πιο επικίνδυνη  θέση. Η αλλαγή του χάρτη σεισμού δεν σημαίνει μόνο την δημιουργία ενός νέου χάρτη, αλλά και  χιλιάδων παραμέτρων  που χρησιμοποιούνται σε αυτόν .
Κάθε παράμετρος έχει ένα μετρητή και υπάρχει ένα κόστος. Στην Κωνσταντινούπολη, η γραμμή επικινδυνότητας διέρχεται από τη θάλασσα του Μαρμαρά. Ειδικά το νότιο μέρος είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Τα κτίρια στο νότο της Κωνσταντινούπολης πρέπει να γίνουν ακόμα πιο ανθεκτικά », είπε.
Ο ίδιος είπε ότι ο ιστότοπος της υπηρεσίας του έλαβε 5 εκατομμύρια κλικ τις πρώτες 12 ώρες και ότι 800 χιλιάδες άνθρωποι ανησύχησαν .
«Θέλουμε να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση. Πρέπει να κατασκευάζουμε οικίες πιο ανθεκτικές και ασφαλή κτίρια, σύμφωνα με το νέο χωροταξικό σχέδιο και για αυτό  είμαστε προσωπικά έτοιμοι;» Οι πολίτες θα ήθελαν απαντήσεις σε  αυτά τα ερωτήματα» είπε ο Güllüoğlu.
Οι αλλαγές στο χάρτη, εφιστούν την προσοχή στον κίνδυνο των σεισμών, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους κατασκευής στις αναδυόμενες επαρχίες, «αυξάνοντας το κόστος κατασκευής λόγω σεισμού . Αναμένουμε αύξηση από 2% σε 5% του κόστους του λεγόμενου συστήματος οπλισμού σκυροδέματος», ανέφερε.
Ο αναπληρωτής Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Akdag μιλώντας για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την μείωση του κινδύνου των σεισμών στο χάρτη είπε:
«δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αλλαγή στη γραμμή σφάλματος, η τεχνολογία έχει αλλάξει. Είμαστε σε θέση να διαχωρίσουμε καλύτερα τον σεισμικό κίνδυνο υπόγεια. Όταν ετοιμάζαμε τον νέο χάρτη είχαμε υπόψη μας τη δομή του εδάφους. Ο νέος χάρτης μπορεί να αλλάξει το κόστος κατασκευής».
Στο τουρκικό τύπο παρουσιάστηκε ο «χάρτης σεισμών» της Τουρκίας, ο οποίος ενημερώθηκε για πρώτη φορά με την συνεισφορά  πανεπιστημίων και δύο κρατικών θεσμών και καταγράφει περίοδο 21 ετών.
Ο χάρτης καταρτίστηκε μέσω συνεργασίας μεταξύ του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Μέσης Ανατολής (ODTÜ), του Πανεπιστημίου Boğaziçi, του Πανεπιστημίου Akdeniz, του Πανεπιστημίου Çukurova, του Πανεπιστημίου Sakarya, της Γενικής Διεύθυνσης Ορυκτών Ερευνών και Ερευνών (MTA) και της Προεδρίας για τη Διαχείριση Καταστροφών και Επείγουσας Ανάγκης (ΜΙΑ ΜΑΝΙΑ).
«Οι κατασκευαστικές εταιρείες υποχρεούνται να λάβουν υπόψη τον σεισμικό χάρτη,  ο οποίος υπογραμμίζει τις ζώνες επικίνδυνων καταστροφών σε εθνικό επίπεδο , υπολογίζοντας ανάλογα τα σεισμικά φορτία προκειμένου να κατασκευαστούν δομές ανθεκτικές στο σεισμό», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο υποδομών…γνωρίζοντας τι περίπου μπορεί να «συμβεί».
Ο Τούρκος καθηγητής Δρ  Ahmet Ercan, διακεκριμένος γεωφυσικός, δήλωσε στην  Hürriyet ότι το 80% του ανανεωμένου χάρτη αντιστοιχούσε στον προηγούμενο χάρτη.

Εντούτοις, ο Ercan εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με ορισμένες αλλαγές, επικρίνοντας ιδιαίτερα την ένταξη της παραθαλάσσιας πόλης Kaş και της πόλης της Ατάλλειας στις ακτές της Μεσογείου στις «επικίνδυνες περιοχές» .
«Επιπλέον, οι περιοχές  Van, Erzurum, Elazığ και Tunceli [όλες οι επαρχίες στην ανατολική Τουρκία] πρέπει να μετακινηθούν από την κλίμακα [σεισμολογικής βαθμίδας]  δύο στο ένα , ενώ η χερσόνησος Kocaeli [στην βορειοδυτική Τουρκία] και η ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης έχουν υψηλό βαθμό πρόκλησης μεγάλου σεισμού» , δήλωσε ο Ercan.
«Η ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης έχει επικαιροποιηθεί από τον κίνδυνο δευτέρου βαθμού στο κίνδυνο πρώτου βαθμού και η χερσόνησος της Σμύρνης και του Τσεσμέ έχει επίσης παρουσιαστεί ως περιοχή κινδύνου πρώτου βαθμού», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Ercan σημείωσε επίσης ότι στο χάρτη φέρεται η  περιοχή της Αλικαρνασσού  ως επικίνδυνη περιοχή.
«Η Τουρκία είναι ευάλωτη σε σεισμούς λόγω της γεωγραφικής της θέσης ανάμεσα σε δύο τεράστιες τεκτονικές πλάκες  την Ευρασία και την Αφρική / Αραβία  που συγκρούονται  αδυσώπητα η μία με την άλλη , από βορρά προς νότο», αναφέρει ο τουρκικός τύπος προετοιμάζοντας έμμεσα τους Τούρκους πολίτες .
«Προσπάθησαν επαγγελματικά να καταστρέψουν την τουρκική οικονομία, απέτυχαν, βόμβες τρομοκρατών σκάνε συνεχώς στην χώρα, δεν μπόρεσαν ούτε τότε να κάνουν κάτι , τώρα θέλουν να μας ισοπεδώσουν λόγω της σχέσης μας με την  Ρωσία. Η πρόκληση ενός τεχνητού σεισμού θα προκαλούσε ανυπολόγιστες καταστροφές», ανέφερε πριν μερικούς μήνες τουρκική ανώνυμη πηγή που εργάζεται στον επιστημονικό τομέα».
Κάτι έρχεται στην Τουρκία και αναζητούν οι αξιωματούχοι τι …ακριβώς θα είναι .
Υπενθυμίζουμε και την γαλλική προειδοποίηση στην Ελλάδα για σεισμό-φυσική καταστροφή…
.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου