5


Translate

26 Απρ 2018

Σαρώνουν την ψυχική υγεία με κατάργηση νοσοκομείων και αλλαγές στις δομές ψυχικής υγείας

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι που προειδοποιούν για συνέπειες στην υγεία των ασθενών και καταγγέλλουν οικονομίστικη λογική στο υπ. Υγείας 
Δραματικές αλλαγές σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας – μετά το φιάσκο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των περίφημων Τοπικών Μονάδων Υγείας- και στο πεδίο της ψυχικής υγείας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, το αμέσως επόμενο νομοσχέδιο της Αριστοτέλους θα ενσωματώσει την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Οι βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης αυτής είναι η κατάργηση των τριών ψυχιατρείων της χώρας (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, Δρομοκαϊτειο, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης), η ανάπτυξη ψυχιατρικών κλινικών σε επτά νοσοκομεία της περιφέρειας και η ένταξη όλων των δομών ψυχικής υγείας, όπως ξενώνες, οικοτροφεία, διαμερίσματα, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) με την παράλληλη αποσύνδεσή τους από τα ψυχιατρικά νοσοκομεία ή κλινικές όπου μέχρι τώρα υπάγονται διοικητικά και ιατρικά.
Πρόκειται ωστόσο για αλλαγές που βρίσκουν αντίθετους τους εργαζόμενους στο ευαίσθητο πεδίο της ψυχικής υγείας.
«Στόχος είναι πολλές εξ αυτών των δομών να καταργηθούν και όσες απομείνουν να περάσουν στα χέρια των μη Κυβερνητικών-Κερδοσκοπικών Οργανώσεων και την ΑΕΜΥ Α.Ε.» τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και υπογραμμίζει ότι ακυρώνεται προσπάθεια ετών.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «η κοινωνική επανένταξη των ψυχικά πασχόντων ασθενών πετάγεται στον Καιάδα μόνο και μόνο για να ξεφορτωθεί η κυβέρνηση το κόστος λειτουργίας και στελέχωσης». Κατά πληροφορίες, η αλλαγή δρομολογείται για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας μέσω ΕΣΠΑ όπως έγινε με τις περίφημες Τοπικές Μονάδες Υγείας, τα σημεία της ΠΦΥ, που παραμένουν βεβαίως κυρίως στα χαρτιά.


Τις ενστάσεις τους για το επιστημονικό- θεραπευτικό αποτέλεσμα αυτής της αποσύνδεσης δομών από τα ψυχιατρεία εκφράζουν οι εκπρόσωποι των Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων (ΣΥΝΟΨΥΝΟ ΕΣΥ). «Σήμερα οι ασθενείς που φιλοξενούνται σε δομές ανοιχτού τύπου όπως ξενώνες, οικοτροφεία, διαμερίσματα, αποτελούν ουσιαστικά ασθενείς συγκεκριμένης κλινικής συγκεκριμένου νοσοκομείου. Έχουν σημείο αναφοράς τον ψυχίατρό τους και τους νοσηλευτές της κλινικής τους. Υπάρχει μια ανοιχτή δίοδος μεταξυ δομής και κλινικής όποτε χρειαστεί πχ αν ο ασθενής εμφανίσει κάποιο πρόβλημα ή υποτροπή και πρέπει να νοσηλευτεί. Από το υπουργείο δεν αποσαφηνίζεται πως θα συνεχίσει να υπάρχει αυτή η θεραπευτική σχέση μεταξύ ψυχικά ασθενή και γιατρού εφόσον οι δομές ψυχικής υγείας θα υπάγονται πλέον στις Υγειονομικές Περιφέρειες» εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, κ. Γιώργος Αβραμίδης.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στα Ψυχιατρεία εκτιμούν πως όλες οι επερχόμενες αλλαγές θα αφορούν, εκτός από τους ψυχικά ασθενείς, και τους ίδιους και πως θα σηματοδοτήσουν νέο κύμα κινητικότητας στην καλύτερη περίπτωση, διαθεσιμότητας στη χειρότερη, μέσα στο σύστημα υγείας. 
πηγη
μονταζ teo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου