5


Translate

6 Αυγ 2021

Γιώργος Ζωγράφος – Μία από τις μορφές του νέου κύματος

Ο Γιώργος Ζωγράφος ήταν ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους του νέου κύματος και των μπουάτ, κατά τις δεκαετίες του 60′ και του 70′. Χαρακτηρίστηκε και ως “ιεραπόστολος” αυτού του ρεύματος, εξαιτίας της αφοσίωσής του στην τέχνη που υπηρετούσε
και της συνήθως αυστηρής μαύρης αμφίεσής του (που θύμιζε ιερωμένο). Ο φίλος και συνεργάτης του, Νότης Μαυρουδής, γράφει στο στο βιβλίο του Δημήτρη Μπαγέρη «Γιώργος Ζωγράφος – Θα πούμε το τραγούδι του που ξεκινά απ’ τον ήλιο» (με κείμενα, φωτογραφίες κι ένα cd με 25 γνωστά τραγούδια του καλλιτέχνη) πως “ήταν ο πιο σπαραχτικός τραγουδιστής της εποχής του, με ένα από τα ιδιόμορφα ηχοχρώματα”.
Layout 1
Layout 1
Γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1936 (ακριβώς την ημέρα που επιβλήθηκε η δικτατορία του Μεταξά) κι αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, ακολουθώντας τα χνάρια των γονιών του (που ήταν κι οι δύο ηθοποιοί). Πρωτοεμφανίστηκε σε μια μπουάτ στη Μύκονο, και σταδιακά “κατέκτησε” αυτές της Πλάκας, συμβάλλοντας στην ακμή της “χρυσής εποχής” τους. Παρέμεινε ενεργός σχεδόν για τρεις δεκαετίες, συνδέοντας το όνομά του με διαχρονικά τραγούδια και σημαντικούς συνθέτες (όχι μόνο του Νέου Κύματος). Τραγούδησε το 62-63 με το Δήμο Μούτση, τη Ντόρα Γιαννακοπούλου και το Διονύση Σαββόπουλο, ενώ έχει ερμηνεύσει Θεοδωράκη, Λοΐζο και συνεργαστεί με Χατζιδάκι, Μαυρουδή, Αρλέτα, Γκαϊφύλλια, Χωματά και άλλα σπουδαία ονόματα.
Βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του από τους οικείους του, στις 12 Αυγούστου του 2005, αφού είχε αρκετές μέρες να δώσει σημάδια ζωής.
Βασίλης Κρίτσας
atexnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου