5


Translate

27 Αυγ 2020

27 Αυγούστου 1905 γεννήθηκε ο Άρης Βελουχιώτης

Ο Αρης Βελουχιώτης (το πραγματικό του όνομα Θανάσης Κλάρας) γεννήθηκε στη Λαμία στις 27 Αυγούστου του 1905. Μεγάλωσε σε μια οικογένεια γενικά εύπορη κι είχε όλες τις δυνατότητες να ακολουθήσει μια ήσυχη ζωή, χωρίς περιπέτειες. Προτίμησε να πάρει άλλο δρόμο. Να συχνοτιστεί με τις ανησυχίες
της εποχής του και να δοκιμάσει
να γευτεί τις περιπέτειες των πολλών και των αδικημένων. Αν και σπούδασε γεωπόνος και είχε όλα τα μέσα να ασκήσει την επιστήμη που διδάχτηκε, προτίμησε να κατέβει στην πρωτεύουσα, όπου από πολύ νωρίς εντάχθηκε στις γραμμές του κομμουνιστικού κινήματος κι έγινε μέλος της ΟΚΝΕ. Στη συνέχεια θα πάει στο στρατό, για να πληρώσει την ιδεολογική και πολιτική του στράτευση περνώντας το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του στον πειθαρχικό ουλαμό του Καλπακίου που ήταν το φρικτότερο στρατιωτικό κάτεργο της εποχής.
Μετά την απόλυσή του ανταποκρίθηκε σε διάφορες κομματικές χρεώσεις και διώχθηκε κατά καιρούς από το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις του. Την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά εξορίστηκε στη Γαύδο και φυλακίστηκε στην Αίγινα (1938). Το 1939 μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα. Υπέγραψε δήλωση μετανοίας και αποφυλακίστηκε. Στη διάρκεια της Κατοχής βρέθηκε στην Αθήνα, όπου τον Ιούλιο 1941 συνδέθηκε με την ΚΕ, η οποία τον αποκατέστησε στο Κόμμα. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους του ανέθεσε να συγκροτήσει αντάρτικο στρατό. Αυτό το καθήκον ο Αρης το έφερε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο. Τον Μάη 1943 με τη δημιουργία του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ ανέλαβε καπετάνιος του.
Ο Αρης Βελουχιώτης αντιτάχθηκε στη Συμφωνία της Βάρκιζας και τη χαρακτήρισε λαθεμένη. Στο διάστημα Φεβρουάριος – Απρίλιος 1945 ανέλαβε με δική του ευθύνη πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση νέου αντάρτικου στρατού, παρά την αντίθετη απόφαση του ΚΚΕ.
Η 11η Ολομέλεια της ΚΕ (Απρίλιος 1945) διέγραψε τον Αρη και τον αποκήρυξε, δίχως να δώσει την απόφαση στη δημοσιότητα.
Στις 16 Ιουνίου 1945, την ημέρα που ο Αρης αυτοκτόνησε περικυκλωμένος από τον αστικό στρατό, στον «Ριζοσπάστη» δημοσιεύτηκε η ανακοίνωση του ΠΓ που κατήγγειλε τον Βελουχιώτη , κάνοντας αναφορά και στην απόφαση της 11ης Ολομέλειας.
Αυτό που μένει από τον Αρη είναι η στάση του. Ακόμη κι όταν διαγράφτηκε απ’  το ΚΚΕ γιατί διαφώνησε με τη Βάρκιζα, δεν πολέμησε το Κόμμα. 
πηγη atexnos.gr
μονταζ  teo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου