5


Translate

31 Οκτ 2018

Ο αρχαιολογικός χώρος Κύνος

Η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Κύνου στις Λιβανάτες Φθιώτιδας, ενός από τους σημαντικότερους στην Κεντρική Ελλάδα, αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Ύστερα από μαραθώνια συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), που συνεδρίασε την περασμένη Τρίτη, τα μέλη του ενέκριναν, με τροποποιήσεις, τη σχετική προμελέτη με
την προϋπόθεση να υποβληθεί εκ νέου για έγκριση στο Συμβούλιο.
Ο Κύνος ήταν το σπουδαιότερο λιμάνι της Οπουντίας Λοκρίδας και μία από τις οκτώ πόλεις των Λοκρών, που συμμετείχαν στην τρωική εκστρατεία. Μυθικοί κάτοικοί της ήταν οι γενάρχες των Ελλήνων, Δευκαλίωνας και Πύρρα, καθώς και ο ήρωας Αίαντας ο Λοκρός, που διέπρεψε στην Τροία.
Οι ανασκαφές στο βορειοδυτικό τμήμα του παραθαλάσσιου λόφου, όπου εντοπίστηκαν τα αρχαία λείψανα, έχουν φέρει στην επιφάνεια ευρήματα, που δηλώνουν τη συνεχή κατοίκηση της περιοχής από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3000-2800 π.Χ.) μέχρι τους Βυζαντινούς Χρόνους (5ος - 6ος αι. μ.Χ.).
Στη συνεδρίαση, το ανασκαφικό έργο στον χώρο παρουσίασε η επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων και ανασκαφέας του μνημείου, δρ. Φανουρία Δακορώνια, η οποία μίλησε για τη σπουδαιότητα του οικισμού και την ανάγκη ανάδειξής του, ανάγκη που αποτελεί αίτημα της τοπικής κοινωνίας, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με δηλώσεις της, τα δύο μέτρα πλινθότοιχων που σώζονται, το εργαστήριο με τα εικονιστικά όστρακα της υστεροελλαδικής ΙΙΙ Γ περιόδου, τα ειδώλια πλοίων και το τμήμα κρατήρα με τη σπανιότατη παράσταση ναυμαχίας, όλα ευρήματα της περιοχής, υποδηλώνουν περίτρανα τη σημαντικότητα του αρχαιολογικού αυτού μνημείου.
 «Οι παραστάσεις πλοίων είναι τόσες πολλές που όλες μαζί των άλλων μυκηναϊκών χώρων δεν φτάνουν ούτε τις μισές», δήλωσε με έμφαση η επίτιμη έφορος και συμπλήρωσε ότι εδώ, και συγκεκριμένα σε θραύσμα κρατήρα του 12ου αι. π.Χ, βρέθηκε και η δεύτερη μοναδική παράσταση ψαρέματος.
Ο μυκηναϊκός οικισμός, που βρίσκεται κοντά στο ρήγμα της Αταλάντης, καταστράφηκε δύο φορές από σεισμό, δεν εγκαταλείφθηκε όμως ποτέ.
Ξαναχτίστηκε αμέσως, ενώ ό,τι χρήσιμο υπήρχε επαναχρησιμοποιήθηκε, αναδεικνύοντας την τοποθεσία ως μία ενδιαφέρουσα περίπτωση ανακύκλωσης στην αρχαιότητα.
Η προμελέτη προτείνει, μεταξύ άλλων, την τοποθέτηση στεγάστρου πάνω από το σκάμμα με τα αρχαία κατάλοιπα κι έναν λιτό χώρο για καλοκαιρινές εκδηλώσεις.

 ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου