5


Translate

26 Νοε 2018

ΗΠΑ: «Κρίσιμες ώρες για Ουκρανία - Θα ξεσπάσουν βίαια επεισόδια κατά Ρωσίας» - Στα «όπλα» χιλιάδες νεοναζί

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία έβγαλε εκτάκτως "συναγερμό ασφαλείας" για ολόκληρη την χώρα λόγω βίαιων διαμαρτυριών που πρόκειται να ξεσπάσουν κατά της ρωσικών συμφερόντων οργανισμών. Η Ουάσινγκτον "βλέπει" κλιμάκωση καθώς αν νεοναζί του Κιέβου πυρπολήσουν ρωσικά προξενεία ή πρεσβεία η κατάσταση θα γίνει
ανεξέλεγκτη.
Ηδη νεοναζί του Κιέβου πραγματοποιούν συγκέντρωση κατά της Ρωσίας. Χιλιάδες Ουκρανοί από τις οργανώσεις «Ελευθερία», «Δεξιός Τομέας»,«Εθνικό Σώμα» «Τάγμα Αζόφ» βρίσκονται επί ποδός πολέμου.
"Μια βίαιη διαμαρτυρία ξέσπασε έξω από την Ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο (Povitroflots’kyi Ave. 27) χτες το βράδυ μετά το ναυτικό επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας στην θάλασσα του Αζόφ. Οι διαδηλωτές ενεπλάκησαν με την αστυνομία και έκαψαν οχήματα και λάστιχα. Οι διαδηλωτές συνεχίζουν και σήμερα. Επιπλέον έχουν αναφερθεί διαδηλ'ωσεις κατά της Ρωσίας στα Προξενεία σε Χάρκοβο και Οδησσό.
Σήμερα η πρεσβεία των ΗΠΑ αναμένει επιπλέον διαμαρτυρίες σε ολόκληρη την Ουκρανία. Ακόμη και ειρηνικές διαδηλώσεις μπορεί να μετατραπούν σε βίαιες χωρίς προειδοποίηση ενώ μπορεί να προσελκύσουν ποινικούς και χούλιγκανς, 
Αναμένουμε μεγάλη αστυνομική παρουσία έξω από τις ρωσικές διπλωματικές αποστολές και πολιτισμικά κέντρα" αναφέρει η ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ και προσθέτει:
Να αποφύγετε:
διαδηλώσεις, να προσέχετε τον περίγυρο σου, να παρακολουθείτε τα τοπικά ΜΜΕ για έκτακτες ειδήσεις, να συμμορφωθείτε με τις οδηγίες της τοπικής αστυνομίας, να ειδοποιήσετε τους φίλους σας και την οικογένεια για την ασφάλεια σας, να αναθεωρήσετε τα προσωπικά σας σχέδια ασφαλείας.
Tαυτόχρονα, ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Σ.Α του ΟΗΕ τόνισε ότι "η Ουκρανία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να εξασκήσει το δικαίωμα της αυτοάμυνας. Ζητάμε την κατάλληλη αντίδραση από την διεθνή κοινότητα".
"Εχουν τραυματιστεί έξι Ουκρανοί ναύτες, οι τρεις είναι πιο βαριά και ένας σε κρίσιμη κατάσταση".
"Υπάρχει απειλή εισβολής σε Μαριούπολη και  Berdyansk" είπε ο  Volodymyr Yelchenko, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ουκρανίας στο Σ.Α. του ΟΗΕ.
Ταυτόχρονα το νεότερο πλοίο του ρωσικού Στόλου Μαύρης Θάλασας "Dmitry Rogachev" έλαβε διαταγές να ξεκινήσει τις πρώτες ασκήσεις με πραγματικά πυρά, κάτι που το Κίεβο "είδε" ως κλιμάκωση.
Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ στο πλευρό της Ουκρανίας
Την πλήρη στήριξη στην Ουκρανία εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έπειτα από το θερμό επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα. 
Παράλληλα, κάλεσε τη Ρωσία να απελευθερώσει τα τρία ουκρανικά πλοία, καθώς και τους ναύτες, τους οποίους συνέλαβε.
«Αυτό που είδαμε χθες ήταν πολύ σοβαρό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Στόλτενμπεργκ μετά από μια επείγουσα συνάντηση του ΝΑΤΟ που διεξήχθη με αίτημα της Ουκρανίας, που δεν αποτελεί μέλος της Βορειοανατολικής Συμμαχίας.
«Όλοι οι σύμμαχοι εξέφρασαν πλήρη στήριξη για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την κυριαρχία της», ανέφερε.
«Δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση για την χρήση στρατιωτικής δύναμης ενάντια σε ουκρανικά πλοία και το πλήρωμα, οπότε καλούμε τη Ρωσία να απελευθερώσει άμεσα τους Ουκρανούς ναύτες και τα πλοία που κατάσχεσε χθες».
ΗΠΑ: Εξωφρενική παραβίαση, αλαζονική συμπεριφορά
Βολές κατά της Μόσχας εξαπέλυσε και η Ουάσινγκτον. Η Νίκι Χέιλι, πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, χαρακτήρισε τις ενέργειες της Ρωσίας «εξωφρενική παραβίαση ουκρανικής περιοχής» και κάλεσε τη Μόσχα να περιορίσει τις εντάσεις που προκαλούνται από την αλαζονική συμπεριφορά της.
Η Χέιλι ανέφερε, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι επικοινώνησε με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ότι οι δηλώσεις της εκφράζουν τις ανησυχίες που υπάρχουν στο υψηλότερο επίπεδο.
«Οπως έχει πει πολλές φορές ο Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ θα καλωσόριζαν μία φυσιολογική σχέση με τη Ρωσία. Κάτι που όμως δεν είναι δυνατό με παράνομες πράξεις όπως αυτή», τόνισε η Χέιλι, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία για το ζήτημα της Κριμαίας. «Περαιτέρω κλιμάκωση αυτού του είδους θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Θα υπονομεύσει περαιτέρω τη θέση της Ρωσίας στον κόσμο και θα χαλάσει τις σχέσεις της Μόσχας με τις ΗΠΑ και πολλές ακόμη χώρες», προειδοποίησε.
Μόσχα: Ολα γίνονται για τις εκλογές στην Ουκρανία
Από την πλευρά του, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, μιλώντας εκ μέρους της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι σχεδίασε το επεισόδιο, λόγω της χαμηλής δημοτικότητας του Ποροσένκο, ενόψει εκλογών.
«Είναι ξεκάθαρο: σχεδιασμένη πρόκληση και για μία ακόμη φορά να κατηγορηθεί η Ρωσία για όλα, για να ενισχύσει τη δημοτικότητά του και να προβληθεί ως σωτήρας της χώρας», είπε ο Πολιάνσκι αναφερόμενος στον Ουκρανό πρόεδρο.
«Ολο αυτό γίνεται για την ακύρωση των εκλογών, παρά τις διαβεβαιώσεις του Ποροσένκο περί του αντιθέτου», συμπλήρωσε και προειδοποίησε: «Η Ρωσία δεν έχει δώσει ποτέ το πρώτο χτύπημα, αλλά ξέρει πώς να προστατεύσει τον εαυτό της».




.
πηγη pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου