5


Translate

9 Δεκ 2018

Κόπα Λιμπερταδόρες, Ρίβερ Πλέιτ-Μπόκα Τζούνιορς: Επιτέλους, ώρα τελικού στη Μαδρίτη!

Σε ζωντανή μετάδοση από το Open TV (21:15) ο πολυαναμενόμενος και... πολύπαθος τελικός του Κόπα Λιμπερταδόρες - Το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» θα υποδεχθεί οπαδούς και των δύο θρυλικών ομάδων της Αργεντινής για τον «τελικό των τελικών» - Η προϊστορία εντός, αλλά και εκτός γηπέδων
Τα γεγονότα που σημάδεψαν τον επαναληπτικό τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες ανάμεσα στη Ρίβερ Πλέιτ και την Μπόκα Τζούνιορς πριν από λίγες εβδομάδες στο δρόμο προς το «Μονουμεντάλ» ανέδειξαν με τον... χειρότερο τρόπο την αντιπαλότητα που υπάρχει μεταξύ των δύο ομάδων και το μίσος που επικρατεί στο μεγαλύτερο ντέρμπι του πλανήτη.
Αυτός ήταν και ο λόγος που αναβλήθηκε ο δεύτερος τελικός, ο επαναληπτικός (2-2) του «Λα Μπομπονέρα», έπειτα από την... αιματοβαμμένη υποδοχή των οπαδών της Ρίβερ στην αποστολή της Μπόκα.
Ο τελικός, ωστόσο, πρέπει να γίνει και έπειτα από αντιρρήσεις, ενστάσεις, προσφυγές -της Μπόκα- στο CAS και έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, η αναμέτρηση θα διεξαχθεί σε ισπανικό έδαφος: στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου».
Η Ευρώπη ένιωσε για τα καλά το ντέρμπι των… ντέρμπι, όμως αυτή η ιστορία κρατάει χρόνια. Οι Αργεντινοί την γνωρίζουν πολύ καλά, η Λατινική Αμερική είναι συνηθισμένη.
Το... ιστορικό υπόβαθρο της κόντρας
Οι δύο σύλλογοι ιδρύθηκαν ουσιαστικά μαζί, με τη Ρίβερ Πλέιτ το 1901 και την Μπόκα Τζούνιορς το 1905 στην ίδια πόλη, τη Λα Μπόκα του Μπουένος Άιρες. Αμφότερες εκπροσωπούσαν την εργατική τάξη, όταν η Ρίβερ αποφάσισε να αλλάξει τα δεδομένα και να μετακομίσει στη βόρεια πλευρά της πόλης. Κάπου εκεί, ξεκίνησε και η όλη ιστορία.
Η Μπόκα εκπροσωπεί την κατώτερη τάξη, ενώ η Ρίβερ την ανώτερη. Εξ ου και το παρατσούκλι της δεύτερης, «Λος Μιγιονάριος», δηλαδή οι «εκατομμυριούχοι». Βέβαια, ανάμεσα στις δύο ομάδες υπάρχουν και τα… πειράγματα, με τους οπαδούς της Μπόκα να αποκαλούν αυτούς της Ρίβερ «κατόπουλα» (gallinas), ενώ η άλλη πλευρά «μικρά γουρούνια» (los chanchitos), λόγω της άσχημης οσμής του «Μπομπονέρα».
Το ξύλο, τα επεισόδια και πολλά ακόμη γεγονότα πάντα απασχολούσαν τα παιχνίδια των δύο ομάδων, όμως συνέβη και το πιο τραγικό σενάριο που μπορεί να υπάρξει γύρω από το ποδόσφαιρο. Στις 23 Ιουνίου του 1968 στο «Μονουμεντάλ», την έδρα της Ρίβερ, το ματς συγκλόνισε τον πλανήτη. Σε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία του αθλήματος, 71 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με το τραγικό της υπόθεσης στο μέσο όρο ηλικίας των θυμάτων, που έφτανε μόλις τα 19 χρόνια. Παράλληλα, 150 τραυματίστηκαν στη Θύρα 12.
Η αγωνιστική προϊστορία
Εκτός όλων αυτών, που δεν έχουν καμία σχέση με το ποδόσφαιρο και με τα αθλήματα γενικότερα, Ρίβερ και Μπόκα έχουν παίξει και… μπάλα! Εχουν αναμετρηθεί συνολικά 247 φορές, με την Μπόκα να έχει το προβάδισμα με 88 νίκες, έναντι 81 της Ρίβερ, ενώ 78 αναμετρήσεις έληξαν ισόπαλες. Στα πλαίσια διεθνών διοργανώσεων συναντήθηκαν συνολικά 29 φορές. Ακόμα και εδώ το προβάδισμα είναι υπέρ των «Χεϊνέσες». Δέκα νίκες η Μπόκα, οκτώ η Ρίβερ, με 11 ματς να λήγουν «Χ».
Η αποψινή θα είναι μόλις η τρίτη φορά που λύνουν τις διαφορές τους σε τελικό οποιασδήποτε διοργάνωσης. Το 1976, στο πρωτάθλημα, η Μπόκα επικράτησε 1-0, ενώ στο φετινό Σούπερ Καπ της Αργεντινής, η Ρίβερ αναδείχθηκε νικήτρια με 2-0. 
πηγη protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου