5


Translate

3 Ιαν 2019

Η ώρα των αστικών ευθυνών του ελληνικού Δημοσίου για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στο Μάτι

Η ώρα των αστικών ευθυνών του ελληνικού Δημοσίου για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν από την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι, έφτασε.
Συγγενείς ενός εκ των 100 θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι κατέθεσαν ήδη την πρώτη αγωγή σε βάρος του δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα

για «εγκληματικές παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων».
Με την αγωγή τους, οι συγγενείς ενός 70χρονου συνταξιούχου καθηγητή Μαθηματικών που απανθρακώθηκε, στην προσπάθειά του να ξεφύγει από την πύρινη λαίλαπα, ζητούν αποζημίωση ύψους 1.450.315 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν. Ο άτυχος συνταξιούχος κάηκε μαζί με τη μισθώτρια του σπιτιού του, όταν το αυτοκίνητο της τυλίχθηκε στις φλόγες.
Οι συγγενείς του 70χρονου καταλογίζουν λάθη και παραλείψεις στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Πυροσβεστική , την ΕΛΑΣ, αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Μαραθώνα για την έκταση που πήρε η φωτιά, κατακαίοντας ανθρώπους και περιουσίες στο πέρασμά της. «Ο θάνατος του συγγενή μας όπως και των υπολοίπων θυμάτων οφείλεται αποκλειστικά στις εγκληματικές παραλείψεις των υπευθύνων και αρμοδίων οργάνων . Αν είχαν ληφθεί εγκαίρως τα εκ του Νόμου ενδεδειγμένα μέτρα, θα είχε αποφευχθεί το ασύλληπτο δράμα και ο θάνατος των 100 μέχρι σήμερα ανθρώπων. Οι συνθήκες που βρήκε τραγικό θάνατο ο άνθρωπός μας είναι πρωτόγνωρες, δραματικές, φρικιαστικές και απερίγραπτες. Τα άτυχα θύματα βρέθηκαν εντελώς ανυπεράσπιστα στο έλεος της φονικής πυρκαγιάς», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην αγωγή τους οι συγγενείς.
Επίσης, κατηγορούν Δήμους, Περιφέρεια και δασικές υπηρεσίες ότι δεν μερίμνησαν εγκαίρως πριν από την έναρξη του καλοκαιριού για τον καθαρισμό από ξερά δένδρα και φύλλα, δεν είχαν δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες, ενώ, αν και υπήρχε ενημέρωση από την προηγούμενη μέρα για μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς, δεν συγκάλεσαν το προβλεπόμενο συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση της. πυρκαγιάς.
Αποτέλεσμα των ελλείψεων αυτών ήταν «να αποβιώσουν με βασανιστικό τρόπο 33 άτομα στο Μάτι, 31 άτομα στο Κόκκινο Λιμανάκι, 7 στον Νέο Βουτζά, 2 στη Ραφήνα, να πνιγούν αβοήθητοι στη θάλασσα 9 άτομα, ν’ αποβιώσουν σε νοσοκομεία λόγω των σοβαρών εγκαυμάτων 17 άτομα και να πεθάνει ένα βρέφος στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο Παίδων.»
Η αγωγή των συγγενών του 70χρονου συνταξιούχου καθηγητή θα εκδικαστεί από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας. 
πηγη zougla.gr
μονταζ eimailefteros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου