5


Translate

15 Ιαν 2021

Ρόζα Λούξεμπουργκ

Σαν σήμερα, το 1871 γεννήθηκε η Γερμανίδα κομμουνίστρια επαναστάτρια Ρόζα Λούξεμπουργκ. Δραστηριοποιήθηκε αρχικά μέσα από τις γραμμές του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και στη συνέχεια στις γραμμές του Ανεξάρτητου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Υπήρξε συνιδρυτικό μέλος της οργάνωσης των Σπαρτακιστών, από την οποία αργότερα προέκυψε και το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας. Πολέμια του οπορτουνισμού, κύριος εκφραστής του οποίου ήταν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, πρωταγωνίστησε μαζί με τον Καρλ Λίμπκνεχτ στην καταδίκη του γερμανικού ιμπεριαλισμού (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος) και την επαναστατική πάλη της εργατικής τάξης. Υπήρξε από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της Γερμανικής Επανάστασης του 1918. Μετά την ήττα της επανάστασης συνελήφθη και δολοφονήθηκε μαζί με τον Κ. Λίμπκνεχτ στις 15/1/1919.
Στις 15 Γενάρη 1919, γύρω στις 9 το βράδυ, τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές για τη Γερμανική Εθνοσυνέλευση και σε συνθήκες γενικευμένης αντεπαναστατικής τρομοκρατίας που διενεργείται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα σε συμμαχία με την αστική τάξη, συνελήφθη στην οδό Μανχάιμ 53, στα δυτικά του Βερολίνου, μαζί με τον Καρλ Λίμπκνεχτ. Και οι δύο τους οδηγήθηκαν στο επιτελείο του ιππικού της φρουράς και στη συνέχεια δολοφονήθηκαν από τους στρατιωτικούς με κτηνώδη τρόπο. Οι δολοφόνοι θα παραδώσουν το πτώμα του Καρλ σ' ένα σταθμό πρώτων βοηθειών ως "πτώμα αγνώστου ανδρός", ενώ το πτώμα της Ρόζας θα το πετάξουν από τη γέφυρα της Λιχτενστάιν στο κανάλι Λάνβερχ. Ο εντοπισμός του θα γίνει δυνατός μόλις στις 31 Μάη του 1919, όταν τα νερά θα το βγάλουν στην ακτή.
Ο Β. Ι. Λένιν, παρά τις μεγάλες διαφωνίες που είχε μαζί της, έγραψε για την Ρ. Λούξεμπουργκ: «Ήταν και παραμένει ένας αετός. Και όχι μόνο η μνήμη της θα είναι πάντα ιερή για τους κομμουνιστές όλου του κόσμου, μα και η βιβλιογραφία της και η πλήρης συλλογή των έργων της... θα είναι ένα διδακτικότατο μάθημα, που θα διαπαιδαγωγεί πολλές γενιές κομμουνιστών σε όλο τον κόσμο».

 Νομικά Ανάλατα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου