5


Translate

14 Οκτ 2019

Ρότζερ Μουρ 1927 – 2017

O Ρότζερ Μουρ ήταν άγγλος ηθοποιός, που διακρίθηκε για τους ρόλους που ερμήνευσε στην τηλεόραση («Άγιος», «Οι Αντίζηλοι») και τον κινηματογράφο («Τζέιμς Μποντ»).
Γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 14 Οκτωβρίου 1927 και ήταν γιος αστυνομικού. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του φοίτησε για λίγο
στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ και τη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης, προτού κληθεί να υπηρετήσει τη θητεία του στο στρατό, λίγο πριν από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έφθασε μέχρι το βαθμό του λοχαγού και όταν αφυπηρέτησε ασχολήθηκε με το μόντελινγκ και στη συνέχεια με την υποκριτική.
Η μεγάλη επιτυχία ήλθε το 1962, όταν πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική σειρά μυστηρίου «Ο Άγιος» («The Saint») κι έγινε παγκόσμια γνωστός. Στη σειρά αυτή, της οποίας σκηνοθέτησε και μερικά επεισόδια, ο Ρότζερ Μουρ υποδύθηκε τον Σάιμον Τέμπλαρ, ένα ιδιόρρυθμο και φινετσάτο εγκληματία («Τον Ρομπέν των Δασών των εγκληματιών», όπως τον αποκαλούσε) και με την ερμηνεία του καθιέρωσε το κομψό, γεμάτο αυτοπεποίθηση, γοητευτικό και περιπαικτικό στιλ του, το οποίο μετέφερε αργότερα και στο ρόλο τού Τζέιμς Μποντ.
Η σειρά ολοκληρώθηκε το 1969 και δύο χρόνια αργότερα ήλθε μία ακόμα τηλεοπτική επιτυχία για τον Ρότζερ Μουρ με τη σειρά «Οι Αντίζηλοι» («The Persuaders»), στην οποία πρωταγωνιστούσε μαζί με τον Τόνι Κέρτις. Η βραχύβια σειρά των 24 επεισοδίων αφηγείτο τις περιπέτειες δύο εκατομμυριούχων πλέι-μπόι ανά την Ευρώπη, με δράση και χιούμορ.
To 1973 υποδύθηκε για πρώτη φορά τον Τζέιμς Μποντ, διαδεχόμενος τον Σον Κόνερι, στην ταινία «Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Ζήσε και άσε τους άλλους να πεθαίνουν («Live and Let Die»). Πρωταγωνίστησε σε έξι ακόμη ταινίες του πράκτορα 007, βάζοντας τη δική του σφραγίδα στο ρόλο: «Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Ο Άνθρωπος με το Χρυσό Πιστόλι» («The Man with the Golden Gun», 1974), «Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Η Κατάσκοπος που με Αγάπησε» («The Spy Who Loved Me», 1977), «Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Επιχείρηση Μούνρεϊκερ» («Moonraker», 1979), «Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Για τα Μάτια σου Μόνο» («For Your Eyes Only», 1981), «Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Επιχείρηση Οκτάπουσι («Octopussy», 1983) και «Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Επιχείρηση Κινούμενος Στόχος» («A View to a Kill», 1985). Ενδιάμεσα είχε πρωταγωνιστήσει στην πολεμική περιπέτεια του ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη Τζορτζ Κοσμάτος «Απόδραση στην Αθήνα» («Escape to Athena», 1979).
Μετά τις ταινίες του Μποντ, ο Ρότζερ Μουρ αραίωσε τις εμφανίσεις στον κινηματογράφο και αφιερώθηκε κυρίως σε φιλανθρωπικές δράσεις ως Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως της Γιούνισεφ. Το 1999, έγινε «σερ» από τη βασίλισσα Ελισάβετ, παρότι δεν ζούσε στη Μεγάλη Βρετανία για φορολογικούς λόγους. Από το 1978 μοίραζε το χρόνο μεταξύ Μονακό, νότιας Γαλλίας κι Ελβετίας. Το 2008 τιμήθηκε με τη διάκριση του «Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών» από τον τότε Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί.
Ο Ρότζερ Μουρ πέθανε στις 23 Μαΐου 2017 στην Ελβετία, σε ηλικία 89 ετών, χτυπημένος από την επάρατο νόσο. Είχε νυμφευτεί 4 φορές και είχε αποκτήσει τρία παιδιά.
πηγη sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου