5


Translate

3 Μαΐ 2019

Νέα ντοκουμέντα-ΣΟΚ για την πύρινη τραγωδία στο Μάτι: «Υπάρχουν νεκροί, αλλά δεν τους ανακοινώνουν…» (ΒΙΝΤΕΟ)

Το χάος σε όλο του το «μεγαλείο» αναδεικνύουν νέα ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Συγκλονίζουν τα νέα ντοκουμέντα που παρουσίασε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, από το κέντρο των επιχειρήσεων και τους ασύρματους εθελοντών και πυροσβεστών. Μέσα από αυτά, διακρίνουμε το χάος, το οποίο οδήγησε στους τραγικούς
χειρισμούς που ακολούθησαν μέχρι να φτάσει η φωτιά στο Μάτι και μετά, όταν έκαιγε τα πάντα.
Η ασυνεννοησία ήταν μεγάλη, αφού η πυροσβεστική δεν μπορούσε να δώσει σωστές οδηγίες εμπλοκής στις δυνάμεις που κάλεσε να επιχειρήσουν. Από τους ασυρμάτους ακούγονται φωνές. Φωνές εθελοντών και πυροσβεστών να ανακοινώνουν ο ένας μετά τον άλλο τους νεκρούς. Στο τέλος μια ακόμη φωνή λέει «Έχει νεκρούς αλλά δεν τους ανακοινώνουν».
Οι συνομιλίες δείχνουν την πληθώρα των λαθών που έγιναν στη διαχείριση των εναέριων μέσων, καθώς και το λάθος με τα οχήματα που έιχαν μεταφερθεί στην Κινέτα. Δυστυχώς οι κεντρικές πυροσβεστικές δυνάμεις έφθασαν στο Μάτι όταν όλα είχαν τελειώσει.
Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός του ότι την ώρα που καιγόταν άνθρωποι στο Μάτι ζητούσαν πυροσβεστικό για τον Ψινάκη λέγοντας «έχει πάρει φωτιά ο κήπος, στείλτε κάποιον, τα έχει καλά με τα κανάλια».
Στο ηχητικό ακούγεται ο αστυνομικός του Ψινάκη, να καλεί στην Πυροσβεστική και να λέει πως έχει πάρει φωτιά ο κήπος. Από το τηλεφωνικό κέντρο τον ρωτούν αν υπάρχουν λάστιχα για να ρίξει νερό κι αν η φωτιά είναι μεγάλη.
«Επειδή κινδυνεύει κόσμος, τώρα μην έρθουμε για δύο δέντρα και τον κήπο», λένε συγκεκριμένα, ενώ στην συνέχεια ακούγεται συνομιλία και με τον ίδιο τον δήμαρχο Μαραθώνα, που επιβεβαιώνει πως έχει πάρει φωτιά εκτός από τον κήπο και το σπίτι.
Σε άλλο σημείο ακούγεται αστυνομικός να λέει ξανά πως έχει πάρει φωτιά το σπίτι του Ηλία Ψινάκη ζητώντας να σταλεί βοήθεια στην κατοικία, αφού όπως συμπληρώνει ο συνομιλητής του αστυνομικού «αυτός τα έχει καλά με τα κανάλια».
«Εχει καεί πολύς κόσμος να ξέρεις»
Στέλεχος της πυροσβεστικής που είχε νωρίτερα πετάξει πάνω από τη φωτιά ενημερώνει τον τότε επιχειρησιακό υπαρχηγό της πυροσβεστικής και σημερινό αρχηγό της πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο για την ένταση της φωτιάς και την εκτίμησή του για την ύπαρξη νεκρών.
«Έχει καεί πολύς κόσμος να ξέρεις. Έχει καεί κόσμος». «Ό,τι δυνάμεις έχουμε, εκεί. Στείλε Χρήστο… Κοίτα τα εναέρια» απαντά ο κ. Ματθαιόπουλος.
Tην ίδια στιγμή εκατοντάδες που έχουν εγκλωβιστεί καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια: «Δεν μπορώ να φύγω… Καίγεται όλος ο κήπος γύρω – γύρω (…) το συντομότερο, παρακαλώ» αναφέρει η γυναίκα. «Δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε» απαντούν από το πυροσβεστική. «Μα και εγώ κινδυνεύω κύριε, κινδυνεύω σας λέω!» απαντά η γυναίκα.
Μετά θυμόμαστε όλοι τι ακολούθησε:
.
πηγη el.gr
μονταζ teo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου