r

Translate

13 Ιαν 2020

ΒΟΛΤΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ (Φωτο)

Στις γειτονιές της Πλάκας θα θαυμάσετε όμορφα νεοκλασικά κτίρια.  Σας προτείνουμε να το συνδυάσετε με την επίσκεψή σας στο Μουσείο της Ακρόπολης. Από εκεί μπορείτε να πάρετε αρχικά την οδό Βύρωνος για να αρχίσετε την εξερεύνησή σας στα δαιδαλώδη μα γραφικά στενά της Πλάκας.
Η περιοχή της Πλάκας καλύπτει την ανατολική και τη βορινή πλευρά του λόφου της Ακρόπολης. Ορίζεται από τους δρόμους Φιλελλήνων, Αμαλίας, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, λόφος Αρείου Πάγου, ,Αδριανού και Μητροπόλεως.
Η οδός Αδριανού χωρίζει την περιοχή σε κάτω και πάνω πλάκα και φυσική συνέχεια είναι τα Αναφιώτικα.
 
Η Πλάκα είναι μια από τις παλαιότερες γειτονιές και θα δείτε την ιστορία της Αθήνας να ξετυλίγεται στα δρομάκια της.
Εκπληκτικά νεοκλασικά κτίρια.

Με περίτεχνες διακοσμήσεις και υψηλή αισθητική.
Η Πλάκα κατοικείται από τη λίθινη εποχή

Εξακολουθεί και είναι μια περιοχή πολύ ζωντανή και πολύ κεφάτη όπου μπορείτε να βρείτε τα πάντα.
Από τα πρώτα μνημεία που θα συναντήσετε από αυτή την πλευρά είναι το χορηγικό μνημείο του Λυσικράτη ή Φανάρι του Διογένη
Είναι ο Τρίποδας που ο Λυσικράτης, χορηγός σε θεατρικούς αγώνες, αφού κέρδισε το έργο που χρηματοδότησε, έστησε για να θυμίζει τη δόξα του.
Το μνημείο είχε ενσωματωθεί το 1669 στο γειτονικό μοναστήρι των καπουτσίνων που καταστράφηκε κατά την ελληνική επανάσταση. 
Γύρω μάλιστα είχε δημιουργηθεί η φράγκικη κοινότητα και υπήρχε και φράγκικο νεκροταφείο.
Χρησιμοποιήθηκε μετά την επανάσταση ως εκκλησία και βιβλιοθήκη.
Η όμορφη πλατεία έχει το όνομά της από το αντίστοιχο 
μνημείο.
Η οδός Τριπόδων εξάλλου πήρε το όνομά της εξαιτίας των αφιερωμάτων που έστηναν εκεί οι πλούσιο χορηγοί Αθηναίοι, δηλαδή παρόμοιων Τριπόδων.
Έτσι οι αρχαίοι Αθηναίοι είχαν την ευκαιρία να κάνουν τη βόλτα τους χαζεύοντας το όμορφα αναθήματα.
Τα κτίρια της Πλάκας κηρύχθηκαν διατηρητέα μετά τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο και έτσι ευτυχώς μια περιοχή της Αθήνας κράτησε την ιστορική της φυσιογνωμία
Το γεγονός αυτό δημιούργησε την τουριστική κίνηση

Για την ονομασία της Πλάκας υπάρχουν και λέγονται πολλές θεωρίες.
Επικρατέστερη φαίνεται να είναι ότι πήρε την ονομασία της από μια μεγάλη πέτρινη πλάκα που βρέθηκε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου της Αλεξάνδρειας δίπλα στο αρχαίο θέατρο του Διονύσου.Τα διάφορα τοπωνύμιά της κουβαλούν και αυτά ένα μέρος από την ιστορία της. 
Η οδός Τριπόδων κρύβει διάφορες εκπλήξεις.
Όμορφα κτίρια με ιδιαίτερη αισθητική
και άποψη
Στον αριθμό 1 θα συναντήσετε ένα όμορφο καφέ στην πιο κουκλίστικη ταράτσα. Εξάλλου ίσως σας χρειαστεί να πάρετε μια πρώτη ανάσα.
Στον αριθμό 16 θα βρείτε το παραδοσιακό γαλακτοπωλείο Αμάλθεια. Επιβάλλεται επίσης μία στάση. 
Φημίζεται για τις ωραίες κρέπες. Δοκιμάστε αυτή με κάστανο απολαμβάνοντας και έναν ωραίο ελληνικό καφέ. Τον χειμώνα θα γουργουρίσετε δίπλα στη σόμπα του. Είναι ένα από τα μέρη που πάντα θα σταματήσω για χαλάρωση όταν βρίσκομαι στην Πλάκα.
Στον αριθμό 30 θα βρείτε τον όμορφο χώρο με την ονομασία Φιγούρες και Κούκλες στο οποίο λειτουργεί ένα μικρό θεατράκι με παραστάσεις βέβαια Καραγκιόζη και κουκλοθέατρου .
Στον αριθμό 23 θα επισκεφθείτε το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Ένα νέο Μουσείο που θα ξυπνήσει μνήμες από τα παλιά σχολικά χρόνια.
Ένας άλλος ωραίος χώρος στην Τριπόδων είναι το παραδοσιακό καφέ-μεζεδοπωλείο Καφενείον. Με τα τραπεζάκια του έξω, είναι ένας κουκλίστικος χώρος και αυτός.
Βρίσκεται Τριπόδων και Επιχάρμου 1
Πολύ ωραίο περιβάλλον είτε το καλοκαίρι έξω με τα τραπεζάκια του είτε τον χειμώνα μέσα με το τζακάκι του. 
Το σπεσιαλιτέ του τα κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα αλλά διαθέτει και άλλους ωραίους μεζέδες.
Ακριβώς απέναντι είναι άλλο ένα πολύ γνωστό μεζεδοπωλείο το "Σχολαρχείο"
Εδώ θα σας φέρουν δίσκους για να διαλέξετε μεζέδες. Δεν μπορώ να πω ότι τρελαίνομαι με την ποιότητα των μεζέδων αλλά ο χώρος είναι όμορφος και αξίζει να πάτε έστω και για μια φορά..
Σχολαρχείο - παραδοσιακό εστιατόριο
 Δίπλα ακριβώς είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Ραγκαβά
Στην ιστορία της Πλάκας είναι πλέον και οι ελληνικές ταινίες που γυρίστηκαν εδώ, Το σπίτι του Αντωνάκη βρίσκεται στην Τριπόδων 32. PictureΤο σπίτι αυτό στις αρχές του 1800 ήταν παλιά στρατιωτική διοίκηση.  Σήμερα το κτίριο μαζί με άλλα 15 συνολικά κτίρια περιμένουν να πουληθούν μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Ελπίζουμε να επιφυλαχθεί μια καλή μοίρα σε αυτά.Θυμηθείτε την ταινία "Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα" Οδός ΚυδαθηναίωνΑφού τελειώσετε την περιήγησή σας στην οδό Τριπόδων θα πάρετε τον δρόμο της οδού Κυδαθηναίων. Είναι ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Πλάκας κάθετος στην Αδριανού και ο οποίος βγαίνει στη Φιλελλήνων (από εκεί είναι μία ακόμα είσοδος για την Πλάκα).Θα θαυμάσετε παλιές αρχοντικές οικίες που κρύβουν πτυχές της ιστορίας μας καθώς πολλά ιστορικά κτίρια βρίσκονται εδώ.
Κυδαθηναίων είναι το σπίτι όπου ζούσε ο Γεώργιος Σεφέρης, όταν ήταν στην Ελλάδα, και από πάνω ζούσε η αδελφή του Ιωάννα με τον σύζυγό της Κωνσταντίνο Τσάτσο.Μάλιστα η Ιωάννα Τσάτσου έχει εκδώσει και ένα βιβλίο με τον σχετικό τίτλο.Κυδαθηναίων 9 Στον αριθμό 11-13 θα συναντήσετε το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών.
 Το κτίριο ανακατασκευασμένο από τον Σταμάτη Κλεάνθη, περιήλθε στην ιδιοκτησία του Χατζηκυριάκειου Ορφανοτροφείου και αργότερα παραχωρήθηκε στο Κέντρο.

Στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1842 από τα πρώτα που έγιναν στην απελευθερωμένη Αθήνα. Απέναντι από τον ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Σωτήρα του Κοττάκη. Τέσσερις πρόκριτοι με οικονομική χορηγία  Άγγλων φιλελλήνων και με την υποστήριξη του Άνθιμου Γαζή και του τότε ΥΠΕΞ  της ρωσικής αυτοκρατορίας Ιωάννη Καποδίστρια ίδρυσαν την Φιλόμουσο Εταιρεία Αθηναίων και ο ίδιος πυρήνα αργότερα ίδρυσε και την αντίστοιχη εταιρεία στη Βιέννη. Και οι δύο έδρασαν στην προετοιμασία της ελληνικής επανάστασης.
Κυδαθηναίων 17 είναι το μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης ενώ στο 14 είναι το Παιδικό Μουσείο. Στον αριθμό 27 βρίσκεται η Οικία Παπαρρηγοπούλου Το σπίτι αυτό ανήκε στον Ναξιώτη Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, έναν από τους πρώτους Φιλικούς τον καιρό της Επανάστασης. Χτίστηκε το 1843 και είναι ένα από τα πρώτα σπίτια επί βασιλείας του Όθωνα. Μάλιστα και ο πατέρας του Όθωνα αλλά και ο ίδιος φιλοξενήθηκαν εδώ. Για πολλά χρόνια στέγασε και τη Ρωσική ΠρεσβείαΑρχείο:Paparrigopoulos house in Plaka.jpgΠολυταξιδεμένος καθώς ήταν ο Παπαρρηγόπουλος ήταν ο πρώτος που στόλισε χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Αθήνα και η θέα του στολισμένου δέντρου με κεράκια συζητήθηκε και διαδόθηκε γρήγορα στην Αθήνα. Λέγεται μάλιστα πως ένας από τους καλεσμένους του εκείνα τα Χριστούγεννα ήταν και ο στρατηγός Μακρυγιάννης.Η οδός Κυδαθηναίων το 1919 Πιο κάτω θα συναντήσετε και την πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας η οποία πήρε το όνομά της από την Φιλόμουσο Εταιρεία που ιδρύθηκε το 1813 με στόχο την προώθηση των ελληνικών σπουδών και τη διατήρηση των αρχαιολογικών θησαυρών.Πιείτε το καφεδάκι σας στο ωραίο καφενείο ΚυδαθηναίωνΜπορεί να συναντήσετε και πολλούς καλλιτέχνες εδώ ή τον Βασίλη Βασιλικό να απολαμβάνει το καφεδάκι του
Ακριβώς απέναντι είναι και το Σινέ Παρί
Cine Paris (Θερινός)
Ένας από τους πιο ωραίους θερινούς της Αθήνας που λειτουργεί από το 1920. Δεν ξέρω αν θα κοιτάτε την ταινία ή την Ακρόπολη!
Στο 22 είναι η γνωστή μουσική Σκηνή Ζυγός στην οποία φιλοξενήθηκαν και φιλοξενούνται όλα τα μεγάλα ονόματα του χώρου.
Ένα πολύ ωραίο παραδοσιακό μαγαζί που ειδικεύεται στα μπακαλιάρο-σκορδαλιά είναι η Σαϊτα. Κουτουκάκι μερακλίδικο και όπως παλιά.Η ταβέρνα είναι φιλοτεχνημένη μάλιστα από τον παλιό λαϊκο ζωγράφο της Αθήνας, τον Γέωργιο Σαββάκη όπως και η Παλιά ταβέρνα, η ταβέρνα του Ψαρά και η Σπηλιά.
Για τελευταίο άφησα τα δύο αγαπημένα μου: Τα Μπακαλιαράκια και τον Βρεττό το ένα κάτω από το άλλο.
Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου από τα πιο παλιά μαγαζιά στην Πλάκα. 
Κατεβαίνεις τα σκαλάκια και είσαι σε άλλη εποχή. Του 1925 όταν δημιουργήθηκε η ταβέρνα αυτή.
Και από πάνω το ποτοπωλείο Βρεττός.
Το παλαιότερο αποστακτήριο στην Πλάκα και το δεύτερο στην Ευρώπη. 
Από το 1909 λειτουργεί δημιουργώντας λικέρ σε 25 διαφορετικές γεύσεις.
Ο ιδρυτής του ο Μιχάλη Βρεττός ξεκίνησε με την παράγωγη ούζου, μπράντι και βέβαια λικέρ
Σήμερα λειτουργεί και σαν μπαράκι διατηρώντας όλη την όμορφη ατμόσφαιρα του αποστακτήριου
Ωραίος κόσμος, που μάλλον έρχεται από παντού εδώ
να δοκιμάσει λικέρ αλλά και κρασιά
Οδός Αδριανού
Η οδός Αδριανού είναι ο αρχαιότερος δρόμος της Αθήνας και χρησιμοποιείται  με τον ίδιο ακριβώς τρόπο διατηρώντας τα αρχικά χαρακτηριστικά του.
Εδώ θα συναντήσετε πλήθος εμπορικά μαγαζιά στα οποία μπορείτε να χαζέψετε ή να ψωνίσετε.
Θα δούμε λίγο τον δρόμο μέχρι που βγάζει στο Μοναστηράκι. Συνεχίζει βέβαια δίπλα στη Ρωμαϊκή Αγορά και είναι ένας από τους πιο γνωστούς και αγαπημένους δρόμους στην Πλάκα αλλά και στην Αθήνα γενικότερα.
Ήταν ο πρώτος δρόμος που  πλακοστρώθηκε στην Αθήνα και χωρίζει την Πλάκα σε δύο μέρη, την Άνω και την Κάτω.
 
 Η Πλάκα ήταν η πιο κεντρική συνοικία της Αθήνας.
 Η οδός Αδριανού άρχιζε από την πλατεία του Αγίου Φιλίππου και κατέληγε στην Πύλη του Αδριανού ήταν ο πιο κεντρικός και πολυσύχναστος δρόμος της.
Στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα εκτός από τους Έλληνες ζουν εδώ Τούρκοι, Φράγκοι, "Αράπηδες" των βορινών παρυφών της Πλάκας, Αρβανίτες και Τουρκόγυφτοι (ανάμεσα στη σημερινή οδό Ερμού και Θησείο)
Η Οδός Αδριανού παλιά ήταν δρόμος με μαγαζιά στα οποία κατασκευάζονταν παιδικά, φθηνά παιχνίδια
Η οδός Αδριανού περίπου το 1920Σήμερα υπάρχουν μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα, δερμάτινα, υφαντά, κοσμήματα, είδη λαϊκής τέχνης.
Τουριστικά αλλά γουστόζικα μαγαζάκια
Περπατώντας την Αδριανού θα έχετε την ευκαιρία να δείτε κάποια από τα ωραία νεοκλασικά και ιστορικά σπίτια της Αθήνας.
Το οικιστικό περιβάλλον στην Αθήνα άρχισε να διαμορφώνεται γύρω στα 1834 όταν άρχισαν να κτίζονται τα πρώτα ιδιωτικά σπίτια. Πολύ λίγα σπίτια σώζονται από την εποχή της τουρκοκρατίας και λίγα από την εποχή του Όθωνα ανάμεσα στα 1834 και 1860. Τα περισσότερα είναι κτισμένα μετά το 1865 και ένα 20% είναι νεοκλασικά σπίτια.
Στον αριθμό 64 επί της Αδριανού θα δείτε το οίκημα του παλιού Ξενοδοχείου Αίολος
Οικοδομήθηκε ανάμεσα στα 1835-6 σε σχέδια του Σταμάτη Κλεάνθη. Με 25 δωμάτια ήταν το πρώτο κτίριο που ανεγερθηκε με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως ξενοδοχείοΣτο μεταλλικό υπέρυθρο της εισόδου επί της Αιόλου γράφεται η ημερομηνία αποπεράτωσής του. Σήμερα το κτίριο ετοιμάζεται να ξαναλειτουργήσει ως ξενοδοχείο.
 Στον αριθμό 106-108 θα  συναντήσετε ένα άλλο ιστορικό οίκημα που σήμερα στεγάζει το 74ο Δημοτικό Σχολείο

Το κτίριο αυτό κτίστηκε το 1875-6 και έχει μια πολύ εντυπωσιακή πρόσοψη με δωρικούς κίονες  και κλασικό αέτωμα.
 ενώ το κυρίως κτίριο είναι σχετικά μικρό. Είναι το πρώτο δημόσιο αλληλοδιδακτικό σχολείο της Αθήνας.
Χτίστηκε σε οικόπεδο που βρισκόταν το μουσουλμανικό τέμενος που ονομαζόταν τζαμί της κολόνας.
Το οίκημα κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις αρχές της αλληλοδιδακτικής μεθόδου του Κοκκώνη.
Εκεί βρίσκεται και το 1ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο της Αθήνας. Δείτε την ιστορία του σχολείου ΕΔΩ
Και δείτε μια καταπληκτική δουλειά για την ιστορία της Πλάκας ΕΔΩΣτον αριθμό 96 είναι η Οικία ΜπενιζέλωνΤο πιο παλιό κτίριο της Αθήνας.Κτίριο της τουρκοκρατίας που ανήκε στην οικογένεια των Μπενιζέλων από την οποία καταγόταν και η Αγία Φιλοθέη. Είναι διώροφο με πηγάδι στην μπροστινή αυλή , με χαγιάτι και στο πίσω τμήμα του είχε ελαιοτριβείο και πατητήρι 
Σήμερα το κτίριο αποκαθίσταται για λογαριασμό της Αρχιεπισκοπής στην οποία ανήκει
Αδριανού και Τριπόδων θα συναντήσετε την Οικία Δροσίνη 
Είναι το σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης και σύμφωνα με τις περιγραφές του ο δρόμος έσφυζε από ζωή και τότε.  Μόνο που τότε το σπίτι είχε αυλή με οπωροφόρα δέντρα.

Αγαπημένο μαγαζί στην Αδριανού είναι το Eat at Miltons
Μπορείτε να τσιμπήσετε κάτι ελαφρύ ή να πιείτε ένα καφεδάκι. Το σημείο είναι στρατηγικό για να χαζεύετε τον κόσμο που περνά ασταμάτητα
Το Πειραματικό Γυμνάσιο έκανε μια πολύ ωραία ανάρτηση για την Πλάκα.
.
 synnefaoneira

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου