5


Translate

9 Ιουν 2019

Η Περιστροφή της Γης Επιβραδύνεται και Φέρνει Ισχυρούς Σεισμούς

Η Περιστροφή της Γης Επιβραδύνεται και Φέρνει Ισχυρούς Σεισμούς
Μέσα στην χρονιά την οποία διανύουμε έχουμε ακούσει για πολλούς σεισμούς που έχουν γίνει ή γίνονται. Πού να οφείλονται αυτοί οι αρκετά ισχυροί, καταστροφικοί και φονικοί σεισμοί;
Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα; Θα υπάρξουν δυνατότεροι;
Σε άρθρο του forbes.com από 20/11/17 διαβάζουμε πού, πιθανόν, να οφείλονται οι μεγάλοι και ισχυροί σεισμοί που διατρέχουν το τελευταίο διάστημα τον πλανήτη μας:
By Trevor Nace PhD geologist
Οι επιστήμονες έχουν βρει ισχυρές ενδείξεις ότι το 2018 θα δει μια μεγάλη ανοδική τάση στον αριθμό των μεγάλων σεισμών παγκοσμίως. Η περιστροφή της γης, όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα, είναι κυκλική, αλλά επιβραδύνεται κατά λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου την ημέρα και επιταχύνει ξανά.
Εσείς και εγώ δεν θα παρατηρήσουμε ποτέ αυτή την πολύ μικρή παραλλαγή στην ταχύτητα περιστροφής της Γης. Ωστόσο, θα παρατηρήσουμε σίγουρα το αποτέλεσμα, δηλαδή, μια αύξηση στον αριθμό των σοβαρών σεισμών.
Οι γεωφυσικοί είναι σε θέση να μετρήσουν με μεγάλη ακρίβεια την ταχύτητα περιστροφής της Γης, υπολογίζοντας μικρές παραλλαγές της τάξης των χιλιοστών του δευτερολέπτου. Τώρα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η επιβράδυνση της περιστροφής της Γης συνδέεται με μια παρατηρούμενη κυκλική αύξηση των σεισμών.
Για να ξεκινήσει την έρευνα, η ερευνητική ομάδα γεωλόγων ανέλυσε κάθε σεισμό από το 1900 που είχαν μέγεθος πάνω από 7 και αναζήτησαν τάσεις στην εμφάνιση μεγάλων σεισμών. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι σχεδόν κάθε 32 χρόνια υπήρξε μια ανοδική τάση στον αριθμό των σημαντικών σεισμών παγκοσμίως.
Η ομάδα ήταν προβληματισμένη ως προς τη βασική αιτία αυτής της κυκλικότητας στο σεισμό. Το συνέκριναν με μια σειρά από παγκόσμια ιστορικά σύνολα δεδομένων και βρήκαν μόνο ένα που έδειξε ισχυρή συσχέτιση με την αύξηση των σεισμών. Αυτή η συσχέτιση αφορούσε στην επιβράδυνση της περιστροφής της Γης.
Συγκεκριμένα, η ομάδα σημείωσε ότι περίπου κάθε 25-30 χρόνια η περιστροφή της Γης άρχισε να επιβραδύνεται και η επιβράδυνση αυτή συνέβαινε λίγο πριν από την αύξηση των σεισμών. Η επιβράδυνση της περιστροφής, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, έχει διάρκεια 5 χρόνια, με τον τελευταίο χρόνο να προκαλεί αύξηση των σεισμών.
Το 2017 ήταν για τέταρτη συνεχή χρονιά μία περίοδος όπου η περιστροφή της Γης επιβραδύνθηκε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι μπορούμε να αναμένουμε περισσότερους σεισμούς το 2018, καθώς αυτή η χρονιά αποτελεί την τελευταία επιβράδυνση της περιστροφής της Γης, από την προαναφερόμενη πενταετία.
Ενδεχομένως, θα υπάρξουν 15-20 μεγάλοι σεισμοί (M 7.0 ή μεγαλύτεροι). Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της σημειωμένης ανόδου των σεισμών που ευθυγραμμίζονται με το πέμπτο έτος της επιβράδυνσης της περιστροφής της Γης, θα υπάρχουν περισσότεροι και θα υπάρξουν κατά μέσο όρο 25-30 μεγάλοι σεισμοί.
Τι προκαλεί την περιστροφή της γης για να επιβραδύνει;
Στη συνέχεια η ερευνητική ομάδα επιφορτίστηκε με το «γιατί» η Γη επιβραδύνει, ώστε να εξηγήσει αυτό το φαινόμενο. Ενώ οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για τους μηχανισμούς που παράγουν αυτή τη διακύμανση, υπάρχουν μερικές υποθέσεις.
Μια υπόθεση περιλαμβάνει τον εξωτερικό πυρήνα της Γης, ένα υγρό μεταλλικό στρώμα του πλανήτη που κυκλοφορεί κάτω από το στερεό μανδύα. Η σκέψη είναι ότι ο εξωτερικός πυρήνας μπορεί μερικές φορές να «κολλήσει» στο μανδύα, προκαλώντας διαταραχή στη ροή του. Αυτό, ενδεχομένως, αλλάζει το μαγνητικό πεδίο της Γης και θα προκαλέσει έναν προσωρινό «λόξιγκα» στην περιστροφή της Γης.
Επί του παρόντος, τα δεδομένα σημειώνουν μόνο μια εντυπωσιακή συσχέτιση, αλλά καμία αιτιώδη συνάφεια. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι εάν αυτή η αλλαγή στην περιστροφή της Γης είναι η αιτία μιας ανόδου των σεισμών.
πηγη diadrastika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου