5


Translate

23 Αυγ 2019

«Μαζεύτε τα»! Ο Τραμπ διέταξε τις αμερικανικές εταιρείες να μεταφέρουν την παραγωγή τους από την Κίνα στις ΗΠΑ

Μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος Ουάσινγκτον -Πεκίνου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ «διέταξε» σήμερα τις αμερικανικές εταιρείες να αναζητήσουν τρόπους για να διακόψουν την παραγωγή τους στην Κίνα και να τη μεταφέρουν στις ΗΠΑ, εν μέσω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου
με το Πεκίνο.
Ο Τραμπ δεν μπορεί να υποχρεώσει τις εταιρείες να φύγουν από την Κίνα και δεν διευκρίνισε πώς μπορεί να εφαρμόσει αυτήν την εντολή. Πρόσθεσε όμως, σε αλλεπάλληλες αναρτήσεις στο Twitter, ότι θα απαντήσει αργότερα σήμερα στην απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να επιβάλει νέους τελωνειακούς δασμούς σε αμερικανικά αγαθά αξίας 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες μας διατάσσονται δια του παρόντος να αρχίσουν να αναζητούν μια εναλλακτική αντί της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς των εταιρειών σας ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ και την παραγωγή των προϊόντων σας στις ΗΠΑ» ανέφερε σε μια από τις αναρτήσεις του ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος. «Δεν χρειαζόμαστε την Κίνα και, ειλικρινά, θα είμαστε πολύ καλύτερα χωρίς αυτούς», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο Τραμπ έστρεψε και πάλι τα «βέλη» του κατά της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve – Fed).

«Ως συνήθως, η Fed δεν έκανε τίποτα! Είναι απίστευτο το ότι μπορούν να »μιλούν» χωρίς να ξέρουν ή να ρωτούν τι κάνω, κάτι που θα ανακοινωθεί σύντομα. Έχουμε ένα πολύ ισχυρό δολάριο και μια πολύ αδύναμη Fed. Θα εργαστώ »εξαιρετικά» και στις δύο περιπτώσεις και οι ΗΠΑ θα τα πάνε τέλεια…»,
Η οικονομία είναι σε ευνοϊκή (favorable) θέση αλλά αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους, τόνισε ο επικεφαλής της Fed Τζ. Πάουελ στην πολυαναμενόμενη τοποθέτησή του στο Jackson Hole. Όπως είπε «βλέπουμε σημάδια παγκόσμιας επιβράδυνσης» και η εμπορικές εντάσεις μοιάζει να παίζουν ρόλο σε αυτό.
Θα λειτουργήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο για να διατηρήσουμε την επέκταση της οικονομίας, συμπλήρωσε ο ισχυρός άνδρας της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.
Ο Πάουελ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα σε ότι αφορά το παγκόσμιο εμπόριο καθώς είπε ότι η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην πρόσφατη ιστορία καθώς προσπαθεί να κατευθύνει τη νομισματική πολιτική μέσα από τον οικονομικό αντίκτυπο που προκαλούν οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Όπως σημειώνουν οι FT, o ίδιος δεν έδωσε νέα ένδειξη σε ότι αφορά τα επιτόκια καθώς επανέλαβε την φράση που είχε χρησιμοποιήσει τον Ιούνιο: «θα δράσουμε κατάλληλα για να διατηρήσουμε την επέκταση».
Σύμφωνα με τον ίδιο υπήρξε έκπληξη ο σταθερός πληθωρισμός στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επέκτασης της οικονομίας αλλά κινήθηκε λίγο κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed. Σημείωσε ότι μετά από μια δεκαετία προόδου προς τον στόχο της πλήρους απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών, η οικονομία είναι κοντά και στους δυο στόχους.
«Η πρόκληση τώρα είναι κάνουμε ότι πρέπει να γίνει στη νομισματική πολιτική για να διατηρήσουμε την επέκταση, έτσι ώστε τα οφέλη από την ισχυρή αγορά εργασίας να φτάσουν σε όσους έχουν μείνει πίσω και έτσι ώστε ο πληθωρισμός να παραμείνει γύρω στο 2%», συνέχισε.
Ο επικεφαλής της FED δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα αναρωτιέται για το εάν θα πρέπει να επεκτείνει την εργαλειοθήκη της και εξετάζει πως μπορεί να επικοινωνεί καλύτερα το πλαίσιο πολιτικής της, σημειώνοντας ότι «μια καινούρια κανονικότητα» υπάρχει στις οικονομικές τάσεις.
Πτώση στη Γουόλ Στριτ μετά από τις δηλώσεις του Τραμπ
Ο Τραμπ υποστήριξε επίσης ότι οι ΗΠΑ «έχασε βλακωδώς» τρισεκατομμύρια δολάρια από την Κίνα τα τελευταία χρόνια, καθώς οι Κινέζοι «έκλεψαν την πνευματική ιδιοκτησία (…) και θέλουν να συνεχίσουν».
Αμέσως μετά τις αναρτήσεις αυτές, οι βασικοί δείκτες της Γουόλ Στριτ υποχώρησαν κατά περίπου 1%.
Με άλλη ανάρτησή του ο πρόεδρος έδωσε εντολή σε όλες τις υπηρεσίες μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών FedEx, Amazon, UPS να «αναζητήσουν και να σταματήσουν» όλες τις παραδόσεις του Fentanyl από την Κίνα ή από οπουδήποτε αλλού, εξηγώντας ότι το συγκεκριμένο οπιοειδές σκοτώνει 100.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο. «Ο πρόεδρος Σι είχε πει ότι αυτό θα σταματούσε, αλλά δεν έγινε. Η οικονομία μας, χάρη στα κέρδη των τελευταίων 2,5 ετών, είναι ΠΟΛΥ μεγαλύτερη από της Κίνας. Και θα την διατηρήσουμε έτσι», κατέληξε.
Κίνα: Επιπλέον δασμοί σε αμερικανικά προϊόντα
Την επιβολή νέων τελωνειακών δασμών σε αμερικανικά αγαθά, αξίας περίπου 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε το Πεκίνο, κλιμακώντας την εμπορική διένεξη στην παρατεταμένη εμπορική διένεξη ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.
Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας γνωστοποίησε πως επιβάλλει πρόσθετους δασμούς 5% ή 10% σε συνολικά 5.078 προϊόντα από τις ΗΠΑ. Σε αυτά περιλαμβάνονται αγροτικά προϊόντα, αργό πετρέλαιο, μικρά αεροσκάφη και αυτοκίνητα.
Οι δασμοί σε μερικά προϊόντα θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου και σε άλλα στις 15 Δεκεμβρίου.
Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές λόγω νέας κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου
Με βαριές απώλειες έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από μια ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση, λόγω της κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,78% κι έκλεισε στις 371,36 μονάδες, με τον κλάδο αυτοκινήτων να καταγράφει ισχυρές απώλειες 2,1%. Η Daimler διολίσθησε κατά 3,1%, η Volkswagen υποχώρησε κατά 1,3%, ενώ η BMW έκλεισε με «βουτιά» 3,2%.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 1,15% κι έκλεισε στις 11.611,51 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με απώλειες 0,47% στις 7.094,98 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε πτώση 1,14% στις 5.326,87 μονάδες.
Eν μέσω πολιτικών εξελίξεων, στο Μιλάνο, ο FTSE MIB κατέγραψε πτώση 1,65% κι έκλεισε στις 20.473,86 μονάδες, ενώ ο ισπανικος ΙΒΕΧ έκλεισε στο -0,77%.
πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου