5


Translate

13 Αυγ 2019

Πύρινη «κόλαση» η Εύβοια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί – Αίτημα για βοήθεια από την Ευρώπη -Το χειρότερο σενάριο που μελετούν οι ειδικοί (Φωτο)

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την άνιση μάχη της πυροσβεστικής με τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, εκκενώνεται και τέταρτο χωριό στην περιοχή, το χωριό Πλατάνι. 
Έχουν ήδη εκκενωθεί τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι και ο οικισμός Σταυρός.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε
η Εύβοια, η φωτιά καίει το χωριό Μακρυμάλλη. Το μέτωπο της πυρκαγιάς, είναι τεράστιο κι όπως τονίζουν αυτόπτες στο Open TV είναι πάνω από πέντε χιλιόμετρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από τη χώρα μας βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς
Εκκενώνεται και τρίτο χωριό στην Εύβοια λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτα.
Πρόκειται για το χωριό Σταυρός, όπου από το πρωί είχε δοθεί εντολή για ετοιμότητα των κατοίκων, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δόθηκε πριν από λίγο εντολή για εκκένωση του χωριού και ήδη έχουν μεταβεί στο σημείο λεωφορεία της Αστυνομίας για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων που παραμένουν ακόμα εκεί.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διέκοψε τις διακοπές του και επέστρεψε από τα Χανιά στην Αθήνας, λόγω των πυρκαγιών σε Εύβοια και Βοιωτία.
Όπως μετέδωσε ο τ/σ ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται αμέσως μετά την άφιξή του στην πρωτεύουσα, να βρεθεί στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να ενημερωθεί από πρώτο χέρι.
Οι φλόγες καταπίνουν το πευκόδασος, ενώ τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι «γλείφουν» τα σπίτια. Οι ριπές του ανέμου φέρνουν τις φλόγες μέσα στο χωριό, ενώ όπως τονίζει ο Πάνος Αγιανίτης, εθελοντής από τη Χαλκίδα, η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα και κατευθύνεται προς τα Ψαχνά.
Τα εναέρια μέσα επιχειρούν με μεγάλη δυσκολία, λόγω του πυκνού καπνού, ενώ τα επίγεια μέσα έχουν περιορισμένο ρόλο, καθώς δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα…
Νωρίτερα με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθεόπουλο, εκκενώθηκαν τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι και Σταυρός προς το μέρος του οποίου κατευθύνεται η πυρκαγιά, ενώ στην περιοχή υπάρχει πολύ πυκνός καπνός που κάνει αφόρητη την κατάσταση.
Η φωτιά κατευθύνεται στα Ψαχνά.
Σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά οδηγήθηκαν πριν από λίγο με λεωφορεία του δήμου και του στρατού οι περίπου 300 κάτοικοι από τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι στην Εύβοια τα οποία εκκενώθηκαν.
Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο, Δημήτρη Βουρδάνο, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το χωριό Κοντοδεσπότι, η εκκένωση του χωριού «κρίθηκε αναγκαία, καθώς η φωτιά έφτασε στις παρυφές του οικισμού χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν καεί σπίτια». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «μόνο μία αποθήκη έχει καεί αλλά είναι παρατεταγμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνοντας μια ξεχωριστή μάχη για να σταματήσουν το καταστροφικό έργο της φωτιάς και να μην μπει μέσα στον οικισμό».
Τρόμο προκαλεί η πρόβλεψη του συστήματος IRIS από το Meteo για το που μπορεί να φτάσει η φωτιά στην Εύβοια τις επόμενες 24 ώρες.
Μέσα από ένα βίντεο προσομοίωσης αποτυπώνεται το χειρότερο σενάριο για τη φωτιά που καίει στα χωριά Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη στην Εύβοια. Ανάλογη πρόβλεψη γίνεται και για την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει κοντά στον Πρόδρομο Βοιωτίας.
Το προγνωστικό σύστημα «IRIS» αναπτύχθηκε και λειτουργεί επιχειρησιακά στα πλαίσια του διακρατικού ερευνητικού έργου INTERREG-BALKAN-MEDITERRANEAN 2014-2020-DISARM (Drought and fIreobServatory and eArly waRning systeM), με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους των συμμετεχόντων κρατών
Άνθρωποι ηλικιωμένοι, μόνιμοι κάτοικοι αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους τα υπάρχοντα, την περιουσία τους, τα αντικείμενα μιας ζωής, για να γλιτώσουν τη ζωή της από τη φωτιά…
Στον τηλεοπτικό σταθμό του Open μίλησε πριν λίγη ώρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, κ.Χρυσόστομος για την φωτιά που έχει ξεσπάσει από τα ξημερώματα στην Εύβοια.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Μητροπολίτη, ο οποίος είπε «Ο Θεός να βάλει το χέρι του» , ενώ ενημέρωσε ότι ο άνεμος έχει αλλάξει κατεύθυνση και το μοναστήρι δεν κινδυνεύει πια, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που δόθηκαν και στον ίδιο,ωστόσο,έχουν καεί ξωκλήσια!
Να σημειωθεί , ότι νωρίτερα το Μοναστήρι για προληπτικούς λόγους είχε εκκενωθεί 
πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου