5


Translate

13 Αυγ 2019

Βλέπει ομίλους Champions League!

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τη δουλειά του. Πέρασε και την Μπασακσεχίρ και προχωράει! Επόμενη στάση, η Ρωσία και η Κράσνονταρ. Επόμενη στάση, προς τους ομίλους του Champions League. Δίχως να πιάσει τα στάνταρ απόδοσης, τα οποία έπιασε με τη Βικτόρια Πλζεν, ο Ολυμπιακός ήταν σοβαρός, βρήκε το γκολ που χρειαζόταν για να πάρει προβάδισμα
και, παρότι οι Τούρκοι ήταν πολύ πιο επιθετικοί, από ότι στο πρώτο παιχνίδι, τακτικά ο Ολυμπιακός τα κατάφερε.
Με μέταλλο και με γνώση, πλέον, από προκρίσεις, ο Θρύλος αμύνθηκε σωστά, ο Σα ήταν σε εξαιρετικό βράδυ, ο Σεμέδο το ίδιο και μαζί με το γκολ του, ώθησε στην πρόκριση! Σε μία εβδομάδα το πρώτο ματς με τους Ρώσους, εντός έδρας! Αποκάλυψη, εκ νέου, ο Ραντζέλοβιτς, πήρε το πέναλτι, στο δεύτερο γκολ του Θρύλου, με περίσσιο θράσος!
Η ενδεκάδα
Ο Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακό με διάταξη 4-2-3-1 και την ενδεκάδα, η οποία νίκησε στην Πόλη, με 1-0. Ο Σα ήταν στο τέρμα. Στην άμυνα, από τα δεξιά προς τα αριστερά ήταν οι Ελαμπντελαουί, Σεμέδο, Μεριά, Τσιμίκας. Οι δύο κεντρικοί χαφ, Γκιλιέρμε και Μπουχαλάκης, είχαν μπροστά τους, σε ελεύθερο ρόλο, τον Ματιέ Βαλμπουενά. Ο Ποντένσε άρχισε δεξιά, ο Μασούρας αριστερά και στην κορυφή της επίθεσης ήταν, εκ νέου, ο Γκερέρο.
Η Μπασάκ άρχισε, όπως ήταν αναμενόμενο, με αλλαγές και την ακόλουθη ενδεκάδα. Γκιουνόκ, Κλισί, Ατάμα, Βίσκα, Ελιά, Βιεϊρά, Ροντρίγκες, Κριβέλι, Αζουμπουίκε, Ρομπίνιο και Καϊσάρα. Διάταξη 4-4-2.
Άγγιξε πολύ νωρίς το γκολ!
Στη σέντρα ήταν η Μπασακσεχίρ και ο θόρυβος, από τις αποδοκιμασίες του κόσμου, ήταν εκκωφαντικός! Ήδη από τα πρώτα λεπτά, ο Ολυμπιακός άρχισε να πιέζει την Μπασάκ, για να πάρει την πρωτοβουλία του αγώνα. Μόλις στο 4’ ο Γκιλιέρμε παραλίγο να χριστεί σκόρερ! Εξαπέλυσε «πύραυλο εδάφους-αέρος, από τον άξονα και αρκετά έξω από την περιοχή του Γκιουνόκ και είδε την μπάλα να… τραντάζει το οριζόντιο δοκάρι της εστίας των Τούρκων! Τρομερή ευκαιρία για τον Ολυμπιακό, η οποία προήλθε από πίεση του Γκερέρο!
Ο Βαλμπουενά είχε αναλάβει τον γνωστό του ρόλο. Μία αριστερά και μία δεξιά. Περισσότερο δεξιά. Ο Ρομπίνιο απάντησε με ένα μακρινό, αλλά άστοχο σουτ, στο 8’! Παρά το πρώτο πιεστικό πεντάλεπτο, το ματς ισορρόπησε άμεσα. Ο Σα επενέβη, σωτήρια, σε κοντινό πλασέ του Βίσκα, έπειτα από κάθετη πάσα του Καϊσάρα. Τρομερή επέμβαση του Πορτογάλου τερματοφύλακα. Ο Βαλμπουενά προσπαθούσε πολύ να τροφοδοτήσει τον Γκερέρο, ο οποίος κατόπιν οδηγίας του Πέδρο Μαρτίνς, έπαιζε πιο πολύ μέσα στην περιοχή.
Όπως είχε τονίσει πολλάκις ο Πέδρο Μαρτίνς, το ματς δεν ήταν εύκολη υπόθεση και ήθελε… υπομονή και προσοχή. Οι Τούρκοι δεν είχαν έρθει για… τουρισμό. Πρώτο κόρνερ στο 14’, για τον Ολυμπιακό, δεν απέφερε κάτι ουσιώδες. Οι Τούρκοι είχαν αναλάβει την κατοχή και προσπαθούσα να κάνουν το παιχνίδι τους. Ο Ολυμπιακός κοιτούσε να μην επιτρέψει αυτό να… τραβήξει. Από φάουλ του Βαλμπουενά, στο 17’, ήρθε το δεύτερο κόρνερ και ο Γάλλος έσπευσε να εκτελέσει και αποθεώθηκε… Το πείσμα του Τσιμίκα έφερε το τρίτο κόρνερ, πολύ νωρίς. Στο 18’. Ο Ολυμπιακός αύξανε την πίεσή του…
Στο πρώτο κομμάτι του αγώνα, ήταν ο Γκιλιέρμε εκείνος, ο οποίος έβγαινε ανάμεσα στα στόπερ και έπαιρνε την πρώτη μπάλα. Στη συνέχεια ανέβαινε. Υπέροχος συνδυασμός Γκιλιέρμε, Ομάρ και Βαλμπουενά, έφερε στο 21’ τον Γάλλο σε θέση βολής. Το σουτ του, όμως, ήταν άστοχο… Ο Ολυμπιακός είχε ανακτήσει την πρωτοβουλία στο ματς. Η Μπασάκ ισορρόπησε εκ νέου. Ο Ολυμπιακός, ωστόσο, αμυνόταν σωστά και κρατούσε την εστία του Σα «ανέπαφη», δίχως ιδιαίτερη δυσκολία. Οι εναλλαγές που γίνονταν είχαν να κάνουν με τον Βαλμπουενά και τους ακραίους. Ο Μασούρας και ο Ποντένσε έρχονταν πιο κεντρικά και πιο κοντά στους χαφ και ο Γάλλος πήγαινε πιο κοντά στον Γκερέρο.
Το παιχνίδι δεν είχε ξεκάθαρο φαβορί. Και οι Τούρκοι είχαν απειλήσει, αλλά και ο Ολυμπιακός πίεζε και είχε τις δικές του φάσεις στο ματς. Η Μπασάκ δεν περίμενε πίσω και, όπως και στο πρώτο παιχνίδι, έπαιζε αρκετά επιθετικά. Μάλιστα, ο Σα ήταν εκείνος που κράτησε την εστία του Θρύλου ανέπαφη και… αφύπνισε συμπαίκτες και κοινό, όταν σε πλασέ του Ελιά, απέκρουσε επάνω στη γραμμή πέφτοντας! Ο Βίσκα, στην αρχή της φάσης, ήταν οφσάιντ! Ο επόπτης Γκόρντον Ρος δεν υπέδειξε την παράβαση…
Μετά το πρώτο ημίωρο, ο Μαρτίνς έκανε το… γνωστό του τρικ. Άλλαξε θέσεις σε Ποντένσε και Μασούρα και ζήτησε από τους ποδοσφαιριστές του, να μην αφήνουν χώρο στον αντίπαλο και να προσέχουν τις ανούσιες οπισθοχωρήσεις τους στον αγωνιστικό χώρο. Ο Κώστας Τσιμίκας έκανε καταπληκτικό ματς. Ακόμη ένα. Στον χώρο ευθύνης του είχε, εκ νέου, τον Βίσκα, τον οποίο είχε περιορίσει αρκετά. Επιθετικά δεν είχε βοηθήσει όσο θα μπορούσε, αλλά συνολικά ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε μία ελαφριά δυσκολία, από τη μέση και μπροστά. Δεν κρατούσε πολύ την μπάλα και δεν κατάφερνε να γίνει τόσο απειλητικός, όσο το είχε καταφέρει, στο δεύτερο ημίχρονο βέβαια, με την Πλζεν! Τρομερό σουτ του Μασούρα, στο 42’, έστειλε την μπάλα να περάσει λίγο έξω από την εστία του Γκιουνόκ!
Χρειαζόταν βελτίωση, τη βρήκε και μαζί το γκολ!
Οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια, για την ανάπαυλα του αγώνα, με το αποτέλεσμα στο 0-0. Ο Θρύλος μπήκε απαράλλαχτος στο δεύτερο μέρος, ενώ για την Μπασάκ πέρασε στο ματς τον Αρντά Τουράν. Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ο Ολυμπιακός έχασε καλή στιγμή! Μετά από γύρισμα από τα αριστερά του Μασούρα, ο Γκερέρο άφησε στον Ποντένσε και αυτός στον Βαλμπουενά, που με φαλτσαριστό σουτ έστειλε την μπάλα στην εξωτερική πλευρά των διχτύων! Ο Ολυμπιακός χρειαζόταν να ανεβάσει την απόδοσή του, σε σχέση με το πρώτο μέρος και να γίνει ακόμη πιο πιεστικός…
Το έπραξε. Άμεσα. Το φάουλ του Βαλμπουενά, από δεξιά, στο 55’, ήταν αυτό που χρειαζόταν ο Θρύλος!!!! Θύτης, ο τεράστιος Σεμέδο, ο οποίος στο δεύτερο δοκάρι, μετά από την πρώτη κεφαλιά του Γκερέρο, έβαλε όλη του τη δύναμη και το πείσμα και με κοντινή προβολή, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα!!!! Ο Ολυμπιακός είχε το προβάδισμα που τόσο πολύ ήθελε! Οι Τούρκοι, για ακόμη μία φορά, διαμαρτύρονταν προς τον διαιτητή… Για ακόμη μία φορά, αναίτια… Η Μπασάκ έκανε δεύτερη αλλαγή. Ο Μπα μπήκε στο ματς, αντί του Ατάμα, προκειμένου να γίνει πιο επιθετική. Το πέτυχε. Ο Σα είχε δουλεία, στα αμέσως επόμενα λεπτά του ματς. Αλλά, μαζί με τον Σεμέδο, κράτησαν όρθιο τον Ολυμπιακό. Δέκα λεπτά μετά το γκολ, η Μπασάκ ήταν πιο πιεστική. Ο Ολυμπιακός όφειλε να ανέβει και να μην δίνει μέτρα στους Τούρκους.
Ο Μαρτίνς έβγαλε στο 68’ τον Ποντένσε και έβαλε στο ματς τον Ραντζέλοβιτς. Ο Σέρβος είχε έναν σκοπό: Να κρατήσει μπάλα, να πιέσει και να δώσει φρεσκάδα στην ομάδα και ανάσες στους συμπαίκτες του. Από τις πρώτες κιόλας επαφές, έδειξε ότι το… έχει! Ο Βαλμπουενά χρειαζόταν να κάνει λίγο κοντρόλ στις δυνάμεις του και να προσέχει τα τρεξίματά του, γιατί είχε πολλά να δώσει, ακόμα. Στο μεταξύ ο Σκωτσέζος διαιτητής είχε αρχίσει να μοιράζει κάρτες προς… κάθε κατεύθυνση!
Αποκάλυψη Ραντζέλοβιτς
Το ποδοσφαιρικό θράσος του Ραντζέλοβιτς και η ποδοσφαιρική ευφυΐα του Βαλμπουενά έφεραν το πέναλτι που κέρδισε ο Σέρβος στο 77’! Ο Βαλμπουενά ανέλαβε να εκτελέσει και δεν λάθεψε, πετυχαίνοντας το πρώτο του γκολ, με τη φανέλα του Θρύλου! Στο 78’ ματς… καθάρισε και ο Ολυμπιακός επιβεβαίωσε την ανωτερότητά του. Οι Τούρκοι παρέδωσαν πνεύμα, πλέον… Δέκα λεπτά απέμεναν, για να τελειώσει και τυπικά το… έργο. Ο Πέδρο Μαρτίνς, μετά την κίνηση με τον Ραντζέλοβιτς, για την οποία δικαιώθηκε στο έπακρο, έριξε στο ματς και τον Καμαρά, στο 81’. Ο νεαρός μπήκε στα χαφ, κλασσικά και το σύστημα γύρισε σε 4-3-3.
Τα τελευταία λεπτά, πλέον, ήταν διαδικαστικά. Ο Ολυμπιακός κρατούσε την μπάλα και προσπαθούσε να κοντρολάρει τον ρυθμό, ενώ και οι Τούρκοι έδειχναν να έχουν… παραδώσει δυνάμεις και σποραδικά απειλούσαν, με οποιονδήποτε τρόπο… Τρίτη αλλαγή για τον Ολυμπιακό, στο 88’, με τον Κούτρη να μπαίνει στο ματς, αντί του Γκιλιέρμε, ο οποίος αισθάνθηκε ενοχλήσεις, λόγω κόπωσης. Ο Ολυμπιακός έκανε τη δουλειά του, πέρασε και αυτό τον γύρο και πλέον, πηγαίνει να τα παίξει, όλα για όλα, με τους Ρώσους της Κράσνονταρ.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σα, Ομάρ, Σεμέδο, Μεριά, Τσιμίκας, Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκης, Βαλμπουενά (81’ Καμαρά), Ποντένσε (68’ Ραντζέλοβιτς), Μασούρας, Γκερέρο.
Μπασακσεχίρ: Γκιουνόκ, Κλισί, Ατάμα (59’ Μπα), Βίσκα, Ελιά, Βιεϊρά, Ροντρίγκες, Κριβέλι (75’ Γκούλμπραντσεν), Αζουμπουίκε, Ρομπίνιο (46’ Τουράν), Καϊσάρα.
πηγη gavros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου