5


Translate

7 Σεπ 2019

Νέα τουρκική «πρόβα πολέμου»: Ταυτόχρονη επιχείρηση απόβασης 427 αλλοδαπών σε Χίο,Λέσβο και Σάμο

Νέα «πρόβα πολέμου» από τους Τούρκους! Μας στέλνουν ταυτόχρονα πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του βορείου Αιγαίου. 
Δίχως φρένο είναι πλέον οι αφίξεις προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Αρκεί μόνο να αναλογιστεί κανείς ότι μέσα σε 12 ώρες καταγράφηκαν άλλοι 424 νέοι
αιτούντες άσυλο, που έφτασαν στα ελληνικά νησιά.
Πιο συγκεκριμένα, από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής έως τις 12:00 του Σαββάτου, έφτασαν 178 πρόσφυγες στη Λέσβο, 114 στη Χίο και 132 στη Σάμο, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση βορείου Αιγαίου. Και οι αφίξεις δεν σταμάτησαν εκεί καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, συνεχίζονται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή είχαν περάσει στα νησιά του βορείου Αιγαίου 175 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 80 στη Λέσβο, οι 25 στη Χίο και οι 70 στη Σάμο.
Οι τουρκικές απειλές για «πλημμύρα» μεταναστών από την Συρία σε Ελλάδα και Ευρώπη, δεν είναι απλά ένα ακόμη τρικ του «σουλτάνου».

TAZ: Αδιαχώρητο στα νησιά του Αιγαίου
Αναφορά στις αυξημένες αφίξεις των προσφύγων στα ελληνικά νησιά κάνει η εφημερίδα TAZ, σε δημοσίευμα με τίτλο «Το αδιαχώρητο στα νησιά του Αιγαίου. «Με ανησυχία παρακολουθεί η γερμανική κυβέρνηση το γεγονός ότι εκ νέου ολοένα περισσότερα πλοιάρια με πρόσφυγες καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία», γράφει η γερμανική εφημερίδα, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν είναι ανησυχητικά αυξημένος τις τελευταίες εβδομάδες. «Η EE πιέζει για περισσότερες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία στο πλαίσιο της μεταξύ τους συμφωνίας. Ωστόσο ο Ερντογάν απειλεί ότι θα αφήσει περισσότερους πρόσφυγες από τη Συρία να φτάσουν στην Ευρώπη, αν η χώρα του δεν λάβει περισσότερη στήριξη», σημειώνει ακόμη το δημοσίευμα.
Spiegel: Η ΕΕ αγνόησε τη δυστυχία των προσφύγων στα ελληνικά νησιά
Το Spiegel από την άλλη εστιάζει στον ρόλο αλλά και τις ευθύνες της ΕΕ, στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. «Η ΕΕ αγνόησε για πολύ καιρό τη δυστυχία των προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Και τώρα η κατάσταση μπορεί να γυρίσει σε βάρος της, επειδή ο αριθμός των προσφύγων συνεχίζει να αυξάνεται», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
«Για πάνω από τρία χρόνια οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας καταγγέλλουν αδιάλειπτα τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα προσφυγικά κέντρα των ελληνικών νησιών. Μάταια. Οι Ευρωπαίοι αγνόησαν την καταστροφή που λαμβάνει χώρα στα νοτιοανατολικά άκρα της Μεσογείου, μια καταστροφή για την οποία είναι και αυτοί συνυπεύθυνοι. Πίστεψαν ότι θα μπορέσουν να επωφεληθούν από την κρίση, κάποιοι μάλιστα θεώρησαν ότι οι εικόνες από τα υπερπλήρη προσφυγικά κέντρα θα αποτρέψουν τους πρόσφυγες να κάνουν το ταξίδι αυτό. Αυτή η στρατηγική απέτυχε», συνεχίζει το δημοσίευμα του Spiegel.
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στις αφίξεις προσφύγων τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και τα μέτρα της κυβέρνησης για τη μεταφορά 1.500 ανθρώπων από τη Μόρια στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, το Spiegel σημειώνει ότι αρχικά φάνηκε να λειτουργεί και οι αφίξεις προσφύγων μειώθηκαν. Αλλά «η ΕΕ έμεινε πίσω από τις υποσχέσεις της σε όλα σχεδόν τα υπόλοιπα θέματα που αφορούσε η συμφωνία. Ούτε κατάφερε να διαμοιράσει τους πρόσφυγες ανά την Ευρώπη, όπως είχε υποσχεθεί στην Τουρκία. Ούτε όμως κατάφερε να επαναπροωθήσει πρόσφυγες στην Τουρκία, κάτι που συνέβαλε αποφασιστικά στο να φτάσουν τα προσφυγικά κέντρα των νησιών σε οριακό σημείο».
Δεν μένει πολύς χρόνος στην Ευρώπη
Αν η ΕΕ θέλει να διασώσει τη συμφωνία με την Τουρκία θα πρέπει να κινηθεί άμεσα, τονίζει το Spiegel. «Θα πρέπει να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στα ελληνικά νησιά και θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες για παροχή ασύλου. Οι ελληνικές αρχές είναι υπερβολικά επιβαρυμένες με την εξέταση των αιτήσεων ασύλου που φτάνουν σε αυτές. Η ΕΕ θα πρέπει όχι μόνο να συνεπικουρεί τις διαδικασίες αλλά να τις κατευθύνει. Το ίδιο σημαντικό είναι οι Ευρωπαίοι να εντατικοποιήσουν την ουσιαστική βοήθεια προς την Τουρκία (…) Δεν απομένει πολύς χρόνος στην Ευρώπη. Αν η αντεπίθεση του καθεστώτος Άσαντ και της Ρωσίας στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας προχωρήσει, αυτό ενδέχεται να προκαλέσει άλλη μια μαζική φυγή προς την Τουρκία. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την κατάσταση γρήγορα εκτός ελέγχου».
μονταζ teo 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου