5


Translate

6 Οκτ 2019

Διεθνής έρευνα : “Χάνεται η εθνική μας ταυτότητα πιστεύει η πλειοψηφία των Ελλήνων”

Η έρευνα της «More in Common» επιχειρεί να δώσει απαντήσεις αναφορικά με στάση των Ελλήνων απέναντι στην χώρα τους και της θέσης της στον κόσμο, εστιάζοντας -μεταξύ άλλων- στο αίσθημα της εθνικής τους ταυτότητας και στις απόψεις τους για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες. 

Με αισθήματα υπερηφάνειας για την ελληνική ταυτότητα δηλώνει το 77%, και με αισθήματα υπερηφάνειας για την ιστορία της χώρας το 78%. Ωστόσο, πολλοί ανησυχούν για την απώλεια εθνικής ταυτότητας. Το 54% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι στις μέρες μας η ελληνική ταυτότητα εξαφανίζεται και το 56% δηλώνει ότι μερικές φορές αισθάνονται «σαν ξένοι στην ίδια τους τη χώρα».
Ελάχιστοι είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι η χώρα μπορεί να επωφεληθεί από τη μετανάστευση: μόλις το 21% πιστεύει ότι η «μετανάστευση είναι επωφελής για την ελληνική οικονομία».Το 41% δηλώνει καχύποπτο για τους μετανάστες που έχουν προτεραιότητα στα οφέλη και στη στέγαση, ενώ το 42% εκφράζει ανησυχίες για τους μετανάστες που δημιουργούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Συνολικά, το 51% όσων πήραν μέρος στην έρευνα πιστεύει ότι η μετανάστευση, τελικά, είναι «κακή για την Ελλάδα, επιβαρύνοντας το κράτος πρόνοιας και αποστραγγίζοντας τους πόρους που θα μπορούσαν να δαπανηθούν για τους Έλληνες».
Ο παράγοντας Ισλάμ
Το 57% των Ελλήνων πιστεύει στην «ασυμβατότητα» μεταξύ Ισλάμ και ελληνικής κοινωνίας.Οι απόψεις των Ελλήνων δεν αποκλίνουν ιδιαίτερα ως προς το εάν οι μουσουλμάνες πρέπει να φορούν μαντίλες ή μπούργκες. Το 60% πιστεύει  πως η Ελλάδα, «ως χριστιανική χώρα», πρέπει να προστατεύσει την θρησκευτική της κληρονομία από εξωτερικές πεποιθήσεις, ενώ το 68% εκφράζει ανησυχίες για την αύξηση του ρατσισμού.
Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας, αυτή αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών σε ανοιχτές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίες.Με στόχο την κατανόηση αυτών των απειλών, ήδη από το 2017 η «More in Common» έχει αναλάβει λεπτομερή έρευνα για τις στάσεις της κοινής γνώμης σε πέντε χώρες: στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία.Η Ελλάδα είναι η έκτη χώρα στην οποία η «More in Common» διεξάγει έρευνα, σε δείγμα 2.000 ανθρώπων 18 έως 64 ετών.
πηγη odosdrachmis.gr
 μονταζ teo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου