5


Translate

30 Οκτ 2019

Δεν προλαβαίνει τις εξελίξεις η Τουρκία: Αμερικανός Γερουσιαστής ζητά την απόσυρση πυρηνικών από το Ιντσιρλίκ – Πιέσεις & για κυρώσεις

Ήταν να μην γίνει η αρχή με την αναγνωριση της αρμενικης γενοκτονιας απο την Βουλη των αντιπροσωπων και έχουμε και συνέχεια με την πρόταση απόσυρσης των αμερικανικών όπλων από την βάση του Ιντσιρλίκ από Αμερικανό Γερουσιαστή μαζί με νομοσχέδιο σοβαρών κυρώσεων κατά της Άγκυρας.


Ενώ οι Αμερικανοί Γερουσιαστές Engel και McCaul ετοιμάζουν και προωθούν το νομοσχέδιο κόλαφο με  ισχυρές κυρώσεις κατά της πολιτικής του Ερντογάν, μαζί με τους ομολόγους τους Risch και Graham, έχουμε νέες εξελίξεις.
Ο γερουσιαστής McConnell εισήγαγε το δικό του ψήφισμα για να σταματήσει η απόσυρση των στρατευμάτων των ΗΠΑ. Ωστόσο, μία από τις σημαντικότερες ενέργειες που πρέπει να αναλάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αφορά την νομοθετική εργασία, αλλά αφορά την απόσυρση των αμερικανικών πυρηνικών όπλων από την Τουρκία.
Επί του παρόντος, πενήντα περίπου πυρηνικές βόμβες Β-61 των ΗΠΑ βρίσκονται υπό επιτήρηση σε αεροπορική βάση στην Τουρκία, σε απόσταση μόλις 150 μιλίων από τα συριακά σύνορα.
Η ταχεία επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την παρουσία πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ στην Τουρκία.


“Καθώς η αμερικανική κυβέρνηση αναθεωρεί την πολιτική της σε σχέση με την Τουρκία τις επόμενες ημέρες, μια έξυπνη λύση θα ήταν να αποσύρει για πάντα αυτά τα κειμήλια του ψυχρού π ολέμου από την Τουρκία”, φέρεται να δηλώνει ο Αμερικανός Γερουσιαστής McConnell.
Γιατί είναι τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στην Τουρκία; Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούσαν πυρηνικά όπλα στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960, για να ελέγξουν τις πιθανές εξελίξεις στην ΕΣΣΔ. Καθώς η απειλή μιας μαζικής εισβολής από χιλιάδες ρωσικά άρματα μάχης εξέλειψε στο τέλος του ψυχρού πολέμου, αποσύρθηκαν όλα τα πυρηνικά όπλα από την Ευρώπη. Μικρή πυρηνική δύναμη των ΗΠΑ παρέμεινε  όμως σε Βέλγιο, Ιταλία,  Γερμανία, Ολλανδία και στην τουρκική βάση Incirlik, αναφέρει μεγάλο αμερικανικό αμυντικό portal.
Ακόμη και πριν από τις πρόσφατες εντάσεις των ΗΠΑ-Τουρκίας, υπήρχαν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των όπλων στο Ιντσιρλίκ, ειδικά κατά την διάρκεια του αποτυχημένου τουρκικού πραξικοπήματος το 2016, όταν είχαμε εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στην αμερικανική αεροπορική βάση, με σκοπό την σύλληψη Τούρκων αξιωματικών.
Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τελικά τον Τούρκο διοικητή της βάσης και αριθμό αξιωματικών για το ρόλο τους στο πραξικόπημα.

Από τότε, οι ΗΠΑ έχουν μειώσει τον αριθμό του προσωπικού τους στην Τουρκία, από 2.300 στο τέλος του 2016 σε περίπου 1.700 τον Ιούνιο του 2019, αλλά τα πυρηνικά όπλα παρέμειναν.
Φυσικά, η πρόσφατη συμπεριφορά της Τουρκίας έχει ήδη οξύνει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει δηλώσει με σαφήνεια την επιθυμία του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Εάν η απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ από την Τουρκία στέλνει ένα σαφές μήνυμα σχετικά με την κατάσταση των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων, τότε θα χρησίμευε ως μια καλή επίπληξη στους Τούρκους για την στάση τους σε πολλά ζητήματα, εκτιμούν Αμερικανοί ειδικοί αμυντικοί αναλυτές.
Η απόσυρση των πυρηνικών όπλων από την Τουρκία είναι ένα έξυπνο βήμα, αλλά ο Τραμπ θα πρέπει να το σκεφτεί άμεσα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν δισεκατομμύρια δολάρια, αποσύροντας τα πυρηνικά τους όπλα από την Ευρώπη και σταματώντας τις προσπάθειές τους για την κατασκευή νέων, σύμφωνα με μια ανάλυση του Κέντρου Stimson.
Αυτές οι εξοικονομήσεις θα μπορούσαν να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό των αμερικανικών συμβατικών δυνάμεων στην περιοχή, με την αναβάθμιση των δυνατοτήτων πολλών τομέων και προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με στόχο την αποτελεσματικότερη άμυνα έναντι των σύγχρονων απειλών.
Η απόσυρση αυτών των τεχνουργημάτων του ψυχρού πολέμου από την Τουρκία είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η ασφάλειά τους, δηλώνει Αμερικανός Γερουσιαστής.
Μετά τα ταχέως μεταβαλλόμενα γεγονότα σε Τουρκία και τη Συρία, δεν υπάρχει στιγμή για χάσιμο, αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ, και νομίζουμε αυτό θα ήταν η επόμενη κίνηση του Λευκού Οίκου που έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα με τα οθωμανικά «παιχνίδια» του σουλτάνου Ερντογάν στις ΗΠΑ.
πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου