5


Translate

19 Οκτ 2019

Στρατηγοί «καρφώνουν» Ντ.Τραμπ: «Προδίδει τους συμμάχους μας, υπερασπίζεται τον Ερντογάν» – Η συμφωνία με την Άγκυρα οδηγεί σε εθνοκάθαρση

Ένας χείμαρρος από υψηλόβαθμους Αμερικανούς στρατιωτικούς απελευθερώθηκε κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με μερικούς από τους πιο σεβαστούς αξιωματούχους μεταξύ συνταξιούχων στρατιωτικών ηγετών, να ευθυγραμμίζονται για να εκφράσουν τη βαθιά αποδοκιμασία τους για τον αρχηγό του αμερικανικού κράτους,
ειδικότερα μετά από το «πράσινο φως» για την τουρκική επιχείρηση-έγκλημα κατά των Κούρδων της Συρίας.

Ακούμε από τους στρατιωτικούς μας ηγέτες ότι είναι έξαλλοι για την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τράμπ να προδώσει τους Κούρδους συμμάχους μας στη Συρία, αναφέρει σε μήνυμά του ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις βαν Χόλλεν.
Σύμφωνα με τον κ. βαν Χόλλεν:
«Αυτή είναι μια δεύτερη προδοσία. Γιατί κάθε φορά που ο Ερντογάν μιλάει για με τον πρόεδρο Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Πενς, προσχωρούμε στις πλήρεις απαιτήσεις της Τουρκίας; Αυτό καθιστά επιτακτικό το Κογκρέσο να ψηφίσει αμέσως τον σκληρό νομοσχέδιο για τις κυρώσεις που εισήγαγα με τον (Ρεπουμπλικάνο) γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής λέει ότι “ενώ είναι ευπρόσδεκτη μια κατάπαυση του πυρός για 120 ώρες, οι άλλοι όροι υποκύπτουν στις μέγιστες απαιτήσεις του Ερντογάν και θα επιτρέψουν στην Τουρκία να προχωρήσει σε εθνοκάθαρση ένα μεγάλο αριθμό κουρδικών περιοχών και να οδηγήσει σε αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS)”.

Ο κ. βαν Χόλλεν σημειώνει ότι “ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ και εγώ θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις κυρώσεις μας”
Η κατακραυγή για την πολιτική του ήταν πρωτοφανής, τόσο για τον ισχυρό αριθμό ατόμων του λόμπι της Άμυνας που αποδοκιμάζει τον Αμερικανό πρόεδρο όσο και για το είδος της γλώσσας με την οποία βάλλουν κατά του Τραμπ. Τα πιο ηχηρά λόγια προέρχονταν από τον William McRaven, πρώην διοικητή των ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ που ήταν υπεύθυνος για την επιδρομή του 2011 που σκότωσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Σε άρθρο γνώμης στους New York Times, ο McRaven κατηγόρησε τον Τραμπ για τη διάδοση «απογοήτευσης, ταπείνωσης, θυμού και φόβου» μέσω των ενόπλων δυνάμεων και για την υπεράσπιση «αυταρχικών και ισχυρών», εγκαταλείποντας συμμάχους των ΗΠΑ, αναφερόμενος φυσικά στον Ερντογάν και την επαίσχυντη προδοσία σε βάρος των Κούρδων. Ο ναύαρχος κάλεσε τον Τραμπ να αλλάξει τις θέσεις του ή να αποχωρήσει από το Λευκό Οίκο.
«Αν ο πρόεδρος δεν καταδείξει την ηγεσία που χρειάζεται η Αμερική, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, τότε είναι καιρός για ένα νέο πρόσωπο στο Οβάλ Γραφείο – Ρεπουμπλικανό, Δημοκρατικό ή ανεξάρτητο – όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο. Η τύχη της Δημοκρατίας μας εξαρτάται από αυτό».
Το γεγονός ότι ο Τραμπ γίνεται στόχος τόσο έντονης κριτικής από ισχυρά πρόσωπα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων όπως ο McRaven είναι ιδιαίτερα αιφνιδιαστικό, δεδομένου ότι ο Τραμπ όταν ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα τους χαρακτήριζε «στρατηγούς μου».
Ο ίδιος διόρισε τον Jim Mattis ως γραμματέα άμυνας, τον Michael Flynn και τον HR McMaster ως συμβούλους εθνικής ασφάλειας, και τον John Kelly ως γραμματέα εθνικής ασφάλειας και έπειτα αρχηγό του Λευκού Οίκου. Τώρα όλοι αυτοί οι στρατηγοί έχουν φύγει, και κάποιοι ξεσπούν κατά του απρόβλεπτου Αμερικανού προέδρου.
Ο κύριος λόγος της έντονης κριτικής κατά του Τραμπ μεταξύ των στρατιωτικών ηγετών προήλθε από την εξαιρετικά αμφισβητούμενη απόφαση του προέδρου την περασμένη εβδομάδα να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία. Η ξαφνική κίνηση προετοίμασε το έδαφος για μια τουρκική εισβολή κατά ενός διαχρονικού συμμάχου των ΗΠΑ στον αγώνα ενάντια στον ISIS, τους Κούρδους της Συρίας, θέττοντάς τους σε θανάσιμο κίνδυνο.
Πολλοί Αμερικανοί στρατηγοί και ναυάρχοι εξέφρασαν την αηδία και την αμηχανία τους για την απόφαση του Τραμπ. Ο ναύαρχος James Stavridis, πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, δήλωσε στο MSNBC ότι ήταν ένα «γεωπολιτικό λάθος επικών διαστάσεων». Είπε ότι η μακροπρόθεσμη επίπτωσή του θα ήταν να θέσει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία των ΗΠΑ ως σύμμαχο.
πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου