5


Translate

26 Οκτ 2019

«Αντίδοτο» στην κούραση ο σίδηρος

Τα συμπληρώματα σιδήρου μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να καταπολεμήσουν την ανεξήγητη κούραση, ακόμα και εάν δεν πάσχουν από αναιμία, αναφέρουν Ελβετοί ερευνητές…
Η σοβαρή έλλειψη σιδήρου αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία αναιμίας
και οδηγεί σε λήθαργο, αδυναμία και αίσθημα λιποθυμίας.Για την αντιμετώπισή της, οι γιατροί χορηγούν στους ασθενείς διατροφικά συμπληρώματα σιδήρου.
Μελέτη με 198 εθελόντριες, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση της Καναδικής Ιατρικής Εταιρείας» (CMAJ), έδειξε ότι τα συμπληρώματα βοηθούσαν και όσες είχαν μετρίως χαμηλά επίπεδα σιδήρου και συνεπώς δεν έπασχαν από σιδηροπενική αναιμία.
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υπερκατανάλωση σιδήρου μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να πάρει κανείς συμπληρώματα δίχως να συμβουλευθεί πρώτα τον γιατρό του.
Στη νέα μελέτη συμμετείχαν γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας (από 18 έως 53 ετών), οι οποίες παραπονούνταν για ανεξήγητη κούραση. Η επιλογή αυτών των γυναικών δεν ήταν τυχαία: είναι γνωστό ότι η έμμηνος ρύση ελαττώνει τα επίπεδα σιδήρου του οργανισμού.
Όπως γράφουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, στην Ελβετία, η ανεξήγητη κόπωση αποτελεί πολύ συχνό πρόβλημα, αλλά έως τώρα παρέμενε άγνωστο εάν θα μπορούσε να την καταπολεμήσει η λήψη σιδήρου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μπερνάρ Φαβρά, χώρισαν τις εθελόντριές τους σε δύο ομάδες. Οι μισές έπαιρναν 80 mg σιδήρου την ημέρα, ενώ οι άλλες μισές έπαιρναν μία ανενεργό ουσία (ψευδοφάρμακο).
Καμία γυναίκα δεν ήξερε ποιο από τα δύο συμπληρώματα έπαιρνε, ενώ η κούρασή τους βαθμολογήθηκε με ειδικές «κλίμακες κόπωσης».
Έπειτα από 12 εβδομάδες λήψεως των συμπληρωμάτων σιδήρου, οι εθελόντριες που τα έπαιρναν παρουσίασαν μείωση κατά 50% στην βαθμολογία τους στην «κλίμακα κόπωσης».
Το εύρημα αυτό ώθησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα πως για τις γυναίκες με επίμονη, ανεξήγητη κόπωση, μία πιθανή θεραπευτική επιλογή θα ήταν η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου.
Ωστόσο, ο κ. Ρικ Μίλερ, εκπρόσωπος της Βρετανικής Διαιτητικής Εταιρείας, συνέστησε να μην σπεύσουν οι γυναίκες να πάρουν από μόνες τους συμπληρώματα σιδήρου.
«Η κόπωση είναι πολυπαραγοντική και μπορεί να παίζουν ρόλο παράγοντες όπως η άσκηση, η διατροφή και οι συνήθειες ύπνου», είπε. «Επιπλέον, ο υπερβολικός σίδηρος μπορεί να οδηγήσει σε οργανική ανεπάρκεια. Συνεπώς, η λήψη του πρέπει να γίνει με ιατρική σύσταση και αφού προηγηθεί ενδελεχής έλεγχος από τον γιατρό».
Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου