5


Translate

18 Οκτ 2019

Στα πρόθυρα ολικής αποσταθεροποίησης ο Λίβανος – Φλέγονται κτίρια, δύο νεκροί & δεκάδες τραυματίες – Διάγγελμα από τον πρωθυπουργό (βΙΝΤΕΟ)

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο έχουν παραλύσει τον Λίβανο, καθώς οι διαδηλωτές μπλοκάρουν τους μεγάλους δρόμους κατά τη δεύτερη μέρα αγώνων ενάντια στο χειρισμό της κυβέρνησης εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης
Οι διαμαρτυρίες, οι μεγαλύτερες από το 2015, θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω τη χώρα, η οικονομία της οποίας βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα της κατάρρευσης και φέρει ένα από τα υψηλότερα φορτία χρέους στον κόσμο.
Μερικοί από τους διαδηλωτές δήλωσαν ότι θα παραμείνουν στους δρόμους μέχρι να παραιτηθεί η κυβέρνηση, ενώ κτίρια της χώρας φλέγονται. Ο Λίβανος βρίσκεται στα πρόθυρα ολικής αποσταθεροποίησης ενώ οι φόβοι για εκμετάλλευση των εντάσεων από ριζοσπαστικοποιημένα στοιχεία αυξάνονται. Σε διάγγελμα προς το έθνος προχώρησε πριν λίγα λεπτά ο πρωθυπουργός της χώρας, Hariri.
«Είμαστε εδώ σήμερα για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Η χώρα είναι διεφθαρμένη», δήλωσε ο Λόρις Ομπέιντ, διαδηλωτής στο κέντρο της Βηρυτού.

Η αιτία για τις διαμαρτυρίες ήταν η είδηση ​​την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε, μεταξύ άλλων μέτρων, να επιβάλει φόρο στην κλήση της Whatsapp – μια απόφαση που αργότερα αποσύρθηκε.
Τα σχολεία, οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις έκλεισαν καθώς οι διαμαρτυρίες κλιμακώθηκαν και διευρύνθηκαν ώστε να φτάσουν σχεδόν σε κάθε πόλη και επαρχία. Εκατοντάδες άνθρωποι έκαψαν ελαστικά σε αυτοκινητόδρομους και διασταυρώσεις στα προάστια της πρωτεύουσας, στη Βηρυτό και στις βόρειες και νότιες πόλεις, ενώ και ο δρόμος προς το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυττού έκλεισε.
Η ένταση κυοφορείται στη λιβανική κοινωνία εδώ και μήνες, καθώς η κυβέρνηση έψαχνε νέους τρόπους επιβολής φόρων για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και της αύξησης του χρέους της χώρας.

Οι διαδηλωτές έριξαν πέτρες, παπούτσια και μπουκάλια νερού στις δυνάμεις ασφαλείας και σε μερικές περιπτώσεις πυρπόλησαν τα κτίρια και έσπασαν τα παράθυρα των καταστημάτων. Δύο εργαζόμενοι πέθαναν την Πέμπτη όντας παγιδευμένοι σε ένα κατάστημα που πυρπολήθηκε.
Οι δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν ότι τουλάχιστον 60 από τα μέλη της τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, ενώ πολλοί τραυματίες υπήρξαν και μεταξύ των διαδηλωτών.
.
πηγη  pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου