5


Translate

7 Οκτ 2019

«Τουρκική Άνοιξη» προ των πυλών; – Think tank «προφητεύει» το τέλος του Ερντογάν – «Έρχεται ο Ιμάμογλου»

Τίποτα δεν είναι τυχαίο και όλα ακολουθούν μια λογική σειρά σε ότι αφορά την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, ειδικά σε σχέση με το πολιτικό μέλλον του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, που κυβερνά την χώρα από το 2001.
Το think tank Open Democracy, αναφέρει ότι τα οικονομικά προβλήματα και
οι εκλογικές ήττες δείχνουν ότι το καταπιεστικό καθεστώς της Νέας Τουρκίας που καθιέρωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα καταρρεύσει, ενώ οι πραγματικοί υποψήφιοι για την αντικατάστασή του έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται με προεξάρχων τον Εκρέμ Ιμάμογλου, τον οποίο ο σουλτάνος κατηγορεί μάλιστα ότι διαθέτει «ελληνικές ρίζες» από τον Πόντο. 
Σύμφωνα με τον Akhmet Erdie Oztürk, καθηγητή πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, έχουμε μια απροσδόκητη ευκαιρία για αλλαγή μετά από τόσα χρόνια στην Τουρκία, ενώ στην χώρα έχει προκληθεί μια μεγάλη συζήτηση και παράλληλα ένταση  για την διεξαγωγή  πρόωρων εκλογών.
Οι περισσότεροι αναλυτές έχουν βγάλει κιόλας πόσους ψήφους μπορεί να πάρουν οι νέοι Τούρκοι πολιτικοί, ενώ άλλοι έχουν αρχίσει να συζητούν τη μορφή της Τουρκίας μετά την εποχή Ερντογάν γράφει ο Oztürk, ο οποίος πιστεύει ότι αυτές οι προβλέψεις είναι σχετικά κοντά στην πραγματικότητα.
«Είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια εντελώς νέα Τουρκία στα ερείπια της ήδη υπάρχουσας Τουρκίας;», οι νέοι  υποψήφιοι που αποφάσισαν  να αμφισβητήσουν τον Ερντογάν πραγματικά υπόσχονται να χτίσουν κάτι νέο;» αναρωτιέται ο αναλυτής.

Στην Τουρκία, οι επόμενες εκλογές προγραμματίζονται για το Νοέμβριο του 2023, αλλά σύμφωνα με τον Ozturk, αυτές θα γίνουν πολύ νωρίτερα, με τρεις πολιτικούς να έχουν το προβάδισμα κτυπώντας στα ίσια τον Ερντογάν.
Πρώτος ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ekrem Imamoglu, στην συνέχεια ο πρώην ΥΠΟΙΚ και  πρωην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν και τέλος ο πρώην Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, με τους  δύο τελευταίους να έχουν αποχωρήσει από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), για να ιδρύσουν τα δικά τους πολιτικά κινήματα.
«Από όλους ο Ιμάμογλου είναι ο πιο δημοφιλής υποψήφιος, είναι νέος, εργατικός και ανοιχτός στις καινοτομίες, ενώ το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του είναι ότι κατέχει υψηλή θέση στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, όπου μπορεί να γίνει γνωστός με τις ενέργειές του», σημειώνει ο Oztürk προσθέτοντας ότι έχει επίσης ισχυρές σχέσεις με βασικές πληθυσμιακές ομάδες ς όπως οι Κούρδοι και οι Αλεβίτες.
Ο επόμενος είναι ο Μπαμπατζάν, του οποίου το μεγάλο πλεονέκτημα είναι η ελπίδα για την ικανότητά του να αναβιώσει μια περίοδο ανάπτυξης για την ασθμαίνουσα τουρκική οικονομία, χάρη στην επιτυχή προηγούμενη θητεία του ως Υπουργού Οικονομίας. «Ο Μπαμπατζάν μπορεί να αποκαταστήσει τις δομές που διαλύθηκαν από τον Ερντογάν και να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο των ψήφων του ΑΚΡ», τονίζει ο ειδικός.
Ωστόσο, στην πρώτη συνέντευξή του, γράφει ο αναλυτής, «ο Μπαμπατζάν δεν έδωσε νέες υποσχέσεις σχετικά με το κουρδικό ζήτημα, την κοινωνική πόλωση, την εκπαίδευση, την ανεργία των νέων, τις αυτοκτονίες ή την εξωτερική πολιτική. Αντί να επιλύσει υπάρχοντα προβλήματα, επιδιώκει να επιστρέψει στην χρυσή περίοδο του  AKP», συνεχίζει ο ίδιος .
«Ο Νταβούτογλου είναι ένας ασθενής υποψήφιος και η επιρροή του στην πολιτική της Τουρκίας έναντι της Συρίας, την οποία το κοινό δεν αντιμετώπισε πολύ καλά, είναι ακόμα φρέσκια, έχει όμως ισχυρή  υποστήριξη  από μεγάλες ισλαμικές ομάδες και αυτό είναι πιθανό να αποδυναμώσει τον Ερντογάν», προσθέτει ο ειδικός.
Δύο είναι τα μεγάλα στοιχήματα για την Τουρκία, το ένα αφορά το πότε θα γίνουν οι επόμενες  εκλογές, γιατί το 2023 είναι πολύ μακριά και το άλλο αφορά την τύχη του Ερντογάν τόσο στο άμεσο όσο και έμμεσο μέλλον.
Αν ο Τούρκος πρόεδρος αποφασίσει οποιαδήποτε στιγμή να «παίξει βρώμικα» και να μην αποδεχθεί την επερχόμενη ήττα του, τότε θα ενεργοποιηθούν μηχανισμοί εντός χώρας , δημιουργώντας συνθήκες εμφυλίου πολέμου με όλες τις συνέπειες.
ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Μέγα θέμα είχε  προκύψει από τις «δηλητηριώδεις» δηλώσεις του Τούρκου υπουργού εσωτερικών Σουλεϊμάν Σουλού, ο οποίος κατήγγειλε άκρως απόρρητη συνάντηση ένοπλων μαχητών του εκτός νόμου κομμουνιστικού κόμματος MLKP, με Αμερικανούς πράκτορες στην Συρία.
«Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σόυλου κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι συνεργάστηκαν με το μαρξιστικό-λενινιστικό κομμουνιστικό κόμμα MLKP, που αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση για την Τουρκία, τονίζοντας ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με μαχητές του MLPK στην Συρία πριν από δύο εβδομάδες»,  επιβεβαιώνει σχετικό βίντεο με τον ίδιο.
O Σοϊλού δήλωσε ότι η Τουρκία γνωρίζει τις δυνάμεις που υποστηρίζουν το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), την ένοπλη ομάδα που αγωνίζεται για αυτονομία στην Τουρκία για περισσότερες από τρεις δεκαετίες και έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική ομάδα» από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Ως γνωστό, η Τουρκία θεωρεί το YPG, την κουρδική οργάνωση η οποία αποτελεί τη σπονδυλική στήλη του συνασπισμού υπό την ηγεσία των Η.Π.Α., που αγωνίζεται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), ως παρακλάδι του PKK. 
Τα σενάρια δολοφονίας του Τούρκου προέδρου, η πολιτική του οποίου είναι πλέον μη ανεκτή από μεγάλη μερίδα Τούρκων πολιτών, δίνουν και παίρνουν στην γειτονική χώρα και σίγουρα θα μας απασχολήσουν  για μεγάλο διάστημα ακόμη.
  μονταζ teo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου