5


Translate

5 Νοε 2019

Προς «σύσφιξη» των σχέσεων με τη Μόσχα: «Σημαντικός ενεργειακός εταίρος η Ρωσία» – Η Ελλάδα στο επίκεντρο των εξελίξεων

Κρίσιμη θεωρείται η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Ρωσία, σε μια περίοδο που οι εξελίξεις στην περιοχή μας είναι ραγδαίες και οι ισορροπίες μεταβάλλονται συνεχώς, με τη Μόσχα να αναλαμβάνει σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο.
Το μήνυμα λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση είναι ξεκάθαρο.
Η Ρωσία θεωρείται σημαντικός ενεργειακός εταίρος και στις ελληνορωσικές σχέσεις ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο. Μόσχα και Ουάσινγκτον έχουν αντιληφθεί πλήρως πλέον τη γεωπολιτική αξία της Ελλάδας και όλα δείχνουν πως η επόμενη σύγκρουση των δύο δυνάμεων θα περιλαμβάνει Στενά, Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Ρωσία πραγματοποιείται εν μέσω σημαντικών περιφερειακών εξελίξεων, αλλά και ενώ ενισχύεται ο γεωπολιτικός ρόλος της Ρωσίας.
Στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Μόσχα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ την Τετάρτη, αναφέρθηκαν διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όπως ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές, η επίσκεψη του κ. Δένδια στη Μόσχα πραγματοποιείται σε μια ευαίσθητη συγκυρία, καθώς υπάρχουν σημαντικές περιφερειακές εξελίξεις, τη στιγμή που ενισχύεται ο γεωπολιτικός ρόλος της Ρωσίας.

Κατά τις ίδιες πηγές, από την πλευρά της Ελλάδα επανατοποθετείται στις περιφερειακές εξελίξεις ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας και, σε αυτό το πλαίσιο, φιλοδοξία της Αθήνας είναι η επίσκεψη Δένδια να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, στη βάση του ειλικρινούς διαλόγου και της τακτικής επικοινωνίας.
Στην ατζέντα Δένδια η Τουρκία
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι κ.κ. Λαβρόφ και Δένδιας θα υπογράψουν κοινό Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων Ελλάδας – Ρωσίας για την περίοδο 2020-2022. Το πρόγραμμα θα θεσμοθετεί μια σειρά από τακτικές επαφές σε υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο.
Παράλληλα, όπως ανέφεραν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας θα συζητήσει με τον κ. Λαβρόφ για τις εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο και κυρίως για τη Συρία, αλλά και για τη δραστηριότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επιπλέον, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναμένεται να θέσει στον κ. Λαβρόφ «το ζήτημα της απαράδεκτης εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού/προσφυγικού από την τουρκική πολιτική ηγεσία» σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν σύμφωνα με τις ίδιους κύκλους η Ουκρανία, τα Βαλκάνια, το Κυπριακό και οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι σχέσεις Ρωσίας – Ελλάδας και Ρωσίας – ΕΕ
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ, ο κ. Δένδιας θα σημειώσει στον κ. Λαβρόφ – όπως επεσήμαναν οι διπλωματικές πηγές της Αθήνας ότι η Ελλάδα θεωρεί τη Ρωσία αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και επιδιώκει να συμβάλει θετικά στον διάλογο μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας.
Κατά τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία και είναι έτοιμη να συνδράμει σε πρωτοβουλίες για βελτίωση των σχέσεων.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ρωσίας – Ελλάδας, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυσή τους, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισοτιμίας, καθώς και ότι η Αθήνα φιλοδοξεί «η επίσκεψη να αποτελέσει έναυσμα για την ενίσχυση της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, καθώς η οικονομική ανάκαμψη της χώρας και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την προσέλκυση επενδυτικών προγραμμάτων μείζονος σημασίας, καθιστούν πλέον την Ελλάδα ιδιαίτερα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό σε μια σειρά από τομείς, όπως ο τουρισμός, η υψηλή τεχνολογία, οι μεταφορές, ο κατασκευαστικός κλάδος κ.ά.».
Καταλήγοντας, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Ρωσία είναι σημαντικός ενεργειακός εταίρος της Ελλάδας, ενώ υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω επέκτασης της διμερούς συνεργασίας στο μέλλον.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, οι συνομιλίες των κ.κ. Λαβρόφ και Δένδια θα εστιαστεί στις διμερείς πολιτικές και πολιτιστικές σχέσεις και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας.
Οι δύο ΥΠΕΞ θα συζητήσουν, επίσης, για περιφερειακά ζητήματα, μεταξύ άλλων για τη Συρία, τη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία, το Κυπριακό, αλλά και τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Τέλος, θα τεθούν επί τάπητος και ζητήματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος, όπως το μεταναστευτικό – προσφυγικό, ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο περίπου στις 11.20 π.μ. ώρα Ελλάδας.
Δένδιας: Η Ρωσία είναι μια μεγάλη δύναμη που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε παγκόσμια κλίμακα
Σε δηλώσεις του στο Ria Novosti εν όψει της επίσκεψης στη Μόσχα, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «η Ρωσία είναι μια μεγάλη δύναμη που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε παγκόσμια κλίμακα και βέβαια στην Νοτιανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, περιοχές άμεσου ενδιαφέροντός μας».
Είπε επίσης ότι επιδίωξη της Ελλάδας σταθερά είναι η περαιτέρω ενίσχυση των καλών και συνεργατικών σχέσεων με τη ρωσική πλευρά.
πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου