r

Translate

13 Νοε 2019

Ξεσηκώνονται οι εκπαιδευτικοί του Έβρου – Ανακοίνωση-«φωτιά»: «Κινδυνεύουν οι ζωές μας από τους μετανάστες»

Πλήρως έχει παραλύσει η περιοχή του Έβρου από τις ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών και την εγκατάστασή τους στην περιοχή. Οι κάτοικοι φοβούνται, η αστυνομία αδυνατεί να κάνει τη δουλειά της και γενικώς επικρατεί ένα κλίμα αβεβαιότητα. 

Οι Έλληνες της περιοχής περιμένουν νέες επιθέσεις μεταναστών, καθώς η βία ήδη οργιάζει, και οι εκπαιδευτικοί, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό με επίθεση κατά καθηγήτριας, κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για το προσεχές μέλλον.
Το ζήτημα των επιθέσεων παράνομων μεταναστών σε κατοίκους του Έβρου φαίνεται να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις με τους πολίτες να φοβούνται να κυκλοφορήσουν και την αστυνομία να αδυνατεί να τους προστατέψει.
Με αφορμή το τελευταίο περιστατικό με την καθηγήτρια η οποία δέχθηκε επίθεση από 20 μετανάστες την ώρα που πήγαινε στη δουλειά της, τα Δ.Σ. των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Σουφλίου και Περιφέρειας Διδυμοτείχου εξέδωσαν ανακοίνωση με ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Τον τελευταίο καιρό ζούμε καταστάσεις πλήρους ανασφάλειας που δεν επιτρέπονται σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Μέσα σε ένα μήνα συνάδελφοί μας εκπαιδευτικοί κινδύνευσαν ακόμα και για τη ζωή τους, όταν ήρθαν αντιμέτωποι με παράτυπους μετανάστες οι οποίοι, αφού μπήκαν ανενόχλητοι στη χώρα μας, συνεχίζουν να κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλο τον Έβρο και να γίνονται επιθετικοί στην περιοχή του Σουφλίου και του Διδυμοτείχου.
Τι έχουν να απαντήσουν όλοι οι αρμόδιοι στις επιθέσεις που δέχτηκαν οι συνάδελφοι μας την ώρα που πήγαιναν στο σχολείο τους για να εργαστούν στο Μεγάλο Δέρειο και στους Μεταξάδες;
Τι έχουν να απαντήσουν στον συνάδελφο που τον χτύπησαν και σώθηκε από θαύμα ή στην συνάδελφο που αντίκρισε 20 περίπου αλλοδαπούς να της κλείνουν τον δρόμο και λόγω της αξιοθαύμαστης ψυχραιμίας της κατάφερε και σώθηκε;
Τι έχουν να απαντήσουν στην ψυχολογική φθορά όλων των συναδέλφων, αλλά και των κατοίκων που μετακινούνται καθημερινά στους δρόμους του ορεινού όγκου του Δήμου Σουφλίου και του Δήμου Διδυμοτείχου και συναντούν συνέχεια παράνομους μετανάστες, οι οποίοι λόγω της ταλαιπωρίας τους είναι ικανοί για τα πάντα; Άλλωστε, οι κάτοικοι του κεντρικού και του βορείου Έβρου νιώθουν την ανάσα τους καθημερινά μέσα στις αυλές τους, μέσα στα μαντριά τους, ακόμα και μέσα στα σπίτια τους, γιατί οι μετανάστες όντας ταλαιπωρημένοι και μην έχοντας να χάσουν τίποτα δε διστάζουν να παρανομήσουν.
Τι έχουν να απαντήσουν, αν συμβεί κάτι αντίστοιχο σε ένα από τα πολλά μαθητικά δρομολόγια που εκτελούνται καθημερινά με λεωφορεία ή ταξί από και προς τον ορεινό όγκο;
Τι έχουν να απαντήσουν, όταν στην Εγνατία Οδό (κυρίως το βράδυ, αλλά και τη μέρα) πετάγονται στη μέση του δρόμου μήπως και καταφέρουν να ακινητοποιήσουν αμάξι και οδηγό; Και η Εγνατία Οδός είναι δρόμος ταχείας κυκλοφορίας και από συμπτώσεις μέχρι τώρα δεν έχει σκοτωθεί άνθρωπος. Δε θα την πατήσουμε από ζώο που πετάγεται σε έναν δρόμο που θα έπρεπε να είναι περιφραγμένος από τοιχίο και θα την πατήσουμε από ανθρώπους που πετάγονται την τελευταία στιγμή; Τι θα γίνει ο οδηγός και ποιες οι συνέπειές του, αν πατήσει κάποιον;
Που είναι το κράτος και οι θεσμοί του;
Πρέπει να λάβει μέτρα πριν να είναι πολύ αργά. Γιατί αργά είναι ήδη. Απλά δεν έχουμε θρηνήσει θύματα.
Τα Δ.Σ. των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Σουφλίου και Περιφέρειας Διδυμοτείχου καταδικάζουμε τις επιθέσεις των παράνομων εισβολέων στην χώρα μας προς τους εκπαιδευτικούς.
Καταδικάζουμε όμως και την εγκληματική αδιαφορία του κράτους που επιτρέπει μέσα στην ίδια μας την χώρα να αισθανόμαστε ανασφαλείς, απροστάτευτοι και να μην μπορούμε να πάμε στις δουλειές μας.
Μήπως πρέπει να κυκλοφορούμε και εμείς με συνοδεία ή να βρούμε άλλες λύσεις; Σε μας τους εκπαιδευτικούς ούτε ταιριάζει, ούτε αρμόζει ούτε θέλουμε να ψάχνουμε λύσεις που να στοχεύουν άλλους ανθρώπους, γιατί για μας πάνω απ’ όλα είναι ο άνθρωπος και οι αξίες του γι’ αυτόν. Κάποιες από τις αξίες αυτές είναι να μην αναγκάζονται να ξενιτεύονται άνθρωποι κάτω από άθλιες συνθήκες για να εξυπηρετηθούν είτε τα συμφέροντα ολίγων ανθρώπων και ολίγων ισχυρών κρατών είτε κάποια υποχθόνια και τρομοκρατικά σχέδια. Αντίθετα πρέπει να προστατεύεται ως αξία το δικαίωμα να ζω με αξιοπρέπεια, ελεύθερα, άφοβα και ειρηνικά μέσα στη χώρα μου, έτσι όπως αρμόζει σε ένα συνταγματικά δημοκρατικό και ευνομούμενο κράτος. Γεγονός που δυστυχώς δεν το βιώνουν ούτε οι παράτυποι μετανάστες στη χώρα τους ούτε όμως και εμείς στην Ελλάδα μας. Κι αν δεν μπορεί η πολιτεία μας να λύσει τα προβλήματα των άλλων χωρών, επιβάλλεται να λύσει τα δικά μας.
Πρέπει να ενισχυθούν επιτέλους τα σύνορα μας, καθώς και οι δυνάμεις της Αστυνομίας. Οι αστυνομικοί είναι πολύ λίγοι αναλογικά με το γεωγραφικό μέγεθος που έχουν να καλύψουν και με το πλήθος των μεταναστών που εισρέει συνεχώς στη χώρα μας. Γιατί τώρα δεν δικαιούται κανείς να ρίξει ευθύνες στους αστυνομικούς, παρά μόνο στο κράτος που ολιγωρεί εγκληματικά τα τελευταία χρόνια κατά τα οποία το φαινόμενο έχει γιγαντωθεί.
Ο προβληματισμός και η ανησυχία αυξάνονται ακόμα περισσότερο όταν εκ της πράξεως και εκ του αποτελέσματος βλέπουμε το κράτος να μην κάνει τίποτα.
Με τι ψυχολογία λοιπόν θα προσέρχονται στη δουλειά τους οι εκπαιδευτικοί;
Ποιο κράτος διασφαλίζει για τη σωματική τους ακεραιότητα και για την ίδια τους την ζωή;
Γιατί κυκλοφορούν ελεύθερα;
Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για ό,τι άλλο επικίνδυνο προκύψει;
Και αν υπάρχουν πολιτικοί που πιστεύουν ότι τα σύνορα πρέπει να είναι ανοιχτά ή ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα, τουλάχιστον ας αναλογιστούν όλοι αυτοί που παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή μας ότι οι Έλληνες πολίτες έχουμε το δικαίωμα να κυκλοφορούμε και να ζούμε στα σπίτια μας ελεύθερα και άφοβα. Και αν γιγαντώθηκε με τις ευλογίες του κράτους το φαινόμενο τα τελευταία χρόνια με την εισροή παράνομων μεταναστών στη χώρα μας, με την αύξηση των Μ.Κ.Ο. που εμπλέκονται και διαχειρίζονται τεράστια ποσά χωρίς αποτέλεσμα, με την διακίνηση τεράστιων ποσών μαύρου χρήματος από τα κυκλώματα εκμετάλλευσης αυτών των ανθρώπων, αυτό δε σημαίνει ότι όσοι έχουν αναλάβει τις τύχες μας τώρα θα πρέπει να διαιωνίσουν το πρόβλημα και την πολιτική στάση που υπήρχε μέχρι σήμερα αποδίδοντας απλά ευθύνες στους προηγούμενους. Το κράτος έχει συνέχεια και οι ευθύνες συνεχίζουν να αποδίδονται.
Ευθύνες λοιπόν υπάρχουν και είναι όλες του κράτους. Ήρθε η ώρα να τις αναλάβει.
Τα ίδια ερωτήματα και τις ίδιες καταγγελίες θα κάναμε, αν στην περιοχή αντί των παράνομων μεταναστών δρούσε κάποια εγχώρια σπείρα.
Το αίσθημα περί ασφάλειας δεν έχει ούτε χρώμα, ούτε καταγωγή, αλλά ο καταλογισμός ευθυνών έχει κατεύθυνση και αυτή πηγαίνει προς το κράτος.
Εμείς οι εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουμε να εκτελούμε το καθήκον μας.
Το ίδιο περιμένουμε και από την πολιτεία.
Οι Πρόεδροι των Συλλόγων
Σουφλίου Τσίρτσης Παναγιώτης
Διδυμοτείχου
Καραγιάννης Δημήτριος»

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Κεντρική Μακεδονία, καθώς η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε προκαταρκτική έρευνα για τα επεισόδια στα Βρασνά. Γιατί διαμαρτύρονται κάτοικοι κι επιχειρηματίες στα Βρασνά; Ξενοδόχοι που δραστηριοποιούνται
στην περιοχή μίλησαν στο Sputnik.
Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν τα γεγονότα, που εκτυλίχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, στα Βρασνά του δήμου Βόλβης, όταν κάτοικοι εμπόδισαν την εγκατάσταση προσφύγων σε ξενοδοχεία της περιοχής. Η έρευνα ανατέθηκε στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ.
Στο μεταξύ, επιχειρηματίες-ξενοδόχοι που δραστηριοποιούνται στα Βρασνά μίλησαν στο Sputnik, για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας ότι η έλευση προσφύγων και μεταναστών καταστρέφει τον τόπο τους.
Ως «μια μικρή νίκη» των κατοίκων, χαρακτήρισε ο Χρήστος Μπέλλος, διευθυντής μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στα Νέα Βρασνά, το μπλόκο στα πούλμαν που μετέφεραν αιτούντες άσυλο, στις 23 Οκτωβρίου.
Στην άποψη ότι η έλευση προσφύγων και μεταναστών ζημιώνει τους επιχειρηματίες και υποβαθμίζει συνολικά την περιοχή, συγκλίνουν οι απόψεις των ξενοδόχων. Έκαναν λόγο για υπεράριθμους μετανάστες που «ζουν αμολημένοι», κατήγγειλαν εκβιασμό από τουριστικούς πράκτορες που «ρίχνουν» το κόστος ενοικίασης των καταλυμάτων τους, και τέλος, μίλησαν για «αντίποινα» προς τους ξενοδόχους που φιλοξενούν πρόσφυγες.
«Οι πέντε ζημιώνουν τους 95»
Με ποιο τρόπο ζημιώνεται η περιοχή των Βρασνών; Εξηγώντας τους λόγους, ο Χρήστος Μπέλλος, είπε χαρακτηριστικά:
«Οι επιχειρήσεις που ζημιώνονται περισσότερο από την έλευση προσφύγων, είναι αυτές που νοικιάζουν σε τουριστικά πρακτορεία τα δωμάτιά τους, με τη σεζόν. Οι τουριστικοί πράκτορες επισκέπτονται την περιοχή μας και διαπιστώνουν ότι κάθε χρόνο έχουμε και περισσότερους μετανάστες, με συνέπεια να μειώνουν το κόστος ενοικίασης, κι έτσι, να ζημιώνονται οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων. Κάθε χρόνο, πέφτουν κι άλλο οι τιμές. Οι πράκτορες, ουσιαστικά, εκβιάζουν τους επιχειρηματίες, οι οποίοι αναγκάζονται να διαθέσουν σε χαμηλότερες τιμές τα δωμάτιά τους. Μπορεί τα καταλύματα που έχουν δεχτεί πρόσφυγες να είναι πέντε-έξι, αλλά από αυτούς ζημιώνονται τα υπόλοιπα 95 και συνολικά η περιοχή μας».
Και συμπλήρωσε:
«Δουλεύουμε με τουριστικούς πράκτορες από Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, με τους οποίους συμφωνούμε πακέτα διακοπών. Οι πράκτορες έρχονται εδώ, τον χειμώνα, προκειμένου να δουν τα καταλύματα, και βλέπουν έξω στον δρόμο να κυκλοφορούν μόνο μετανάστες. Καθημερινά, στην Εγνατία Οδό, οι δουλέμποροι ξεφορτώνουν μετανάστες οι οποίοι περιφέρονται σε Ασπροβάλτα και Βρασνά. Πώς να δώσει, μετά, λεφτά ο πράκτορας για τα δωμάτιά μας, όταν βλέπει μια έρημη περιοχή στην οποία περιφέρονται μόνο μετανάστες; Οι Σλάβοι φοβούνται πάρα πολύ όταν βλέπουν άνθρωπο με τσεμπέρι, μαύρο, μελαχρινό, μελαμψό».
«Δεν είναι Σύροι πρόσφυγες πολέμου»
Ερωτηθείς για τον φόβο που αισθάνονται οι κάτοικοι της περιοχής, ο κύριος Μπέλλος απάντησε:
«Έχει εκδηλωθεί παραβατική συμπεριφορά από πλευράς των μεταναστών, ευτυχώς, όμως, είναι ελαφριά περιστατικά. Για παράδειγμα, έχουν κλέψει από αυλές. Επίσης, έχει τύχει, μέσα στο καλοκαίρι, στο κέντρο των Νέων Βρασνών, να μαλώνουν μεταξύ τους ολόκληρες οικογένειες προσφύγων. Να βλέπεις, από τη μία, Αφρικανούς που παίζουν ξύλο, κι από την άλλη πλευρά να κοιτάζουν ξένοι τουρίστες. Υπάρχουν Αλγερινοί και Μαροκινοί που κουβαλούν μαζί τους μαχαίρια. Φοβόμαστε γιατί αυτοί που έρχονται πια, δεν είναι Σύροι πρόσφυγες πολέμου, αλλά Σομαλοί, Πακιστανοί, Αφγανοί και άλλοι».

Ανησυχούν οι τουρίστες που επιθυμούν να επισκεφθούν τα Βρασνά; Η απάντηση είναι «ναι». «Μας ρωτούν συνέχεια οι επισκέπτες μας για την κατάσταση. Έχετε μετανάστες; Υπάρχει πρόβλημα; Προσωπικά, με ρωτούν πολλές φορές στο τηλέφωνο οι ξένοι που θέλουν να μας επισκεφθούν για πρώτη φορά. Έχετε πρόσφυγες εκεί; Φυσικά, εγώ τους απαντάω ότι δεν έχουμε πρόσφυγες».
Ο κύριος Μπέλλος καταλήγει: «Δεν μας ενημερώνει κανείς, επίσημα, ότι θα έρθουν πούλμαν με πρόσφυγες και μετανάστες. Υπάρχει ράδιο αρβύλα. Ουσιαστικά το μαθαίνουμε από τους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων που τους φιλοξενούν. Αν και προσπαθούν να τηρούν σιγή ιχθύος γιατί κινδυνεύουν με αντίποινα από συναδέλφους τους».
«Μαζεύουμε τις ελιές με την ψυχή στο στόμα»
Στο ίδιο κλίμα και η ξενοδόχος Γιώτα Κρουσταλλίδη, εξηγεί, μιλώντας στο Sputnik, ότι η έλευση προσφύγων στην περιοχή καταστρέφει τον τουρισμό. Καταγγέλλει, μάλιστα, τους ξενοδόχους που διαθέτουν δωμάτια σε πρόσφυγες για ιδιοτελή κίνητρα κι επικερδείς συναλλαγές.
«Έτσι είναι η φιλοξενία; Όταν υπάρχει πληρωμή, δε μιλάμε για φιλοξενία. Κι εγώ θα μπορούσα να νοικιάζω σε πρόσφυγες και να έχω κέρδος, αλλά δεν το κάνω σεβόμενη την περιοχή μας που ανήκει σε τουριστική ζώνη. Ενώ, άλλοι τους δέχονται στα ξενοδοχεία τους και χρεώνουν 20 ευρώ το άτομο. Φυσικό κι επόμενο είναι, λοιπόν, να υπάρχει κόντρα μεταξύ των επιχειρηματιών της περιοχής, διότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα καταστραφεί η περιοχή μας, δεν θα έχουμε τουρισμό».
Η κυρία Κρουσταλλίδη υπογράμμισε ότι η έλευση προσφύγων δεν προσφέρει τίποτα στην αγορά, αντίθετα, όπως είπε, οι κάτοικοι αισθάνονται φόβο:
«Δεν πρέπει να στείλουν άλλους εδώ, είναι ήδη αρκετοί. Δεν προσφέρουν τίποτα στον τόπο μας. Κυκλοφορείς έξω και βλέπεις μόνο πρόσφυγες, που δεν είναι Σύροι οικογενειάρχες, είναι άντρες μόνοι τους. Πάμε να μαζέψουμε τις ελιές με την ψυχή στο στόμα, διότι είναι αμολημένοι παντού. Έχουμε μάτια και στην πλάτη πια. Μαθαίνουμε ότι εκδηλώνουν συχνά επιθετική συμπεριφορά. Απ’ ότι ακούμε και στις ειδήσεις έχουν απειληθεί Έλληνες από αυτές τις συμπεριφορές. Μαλώνουν μεταξύ τους και βγάζουν μαχαίρια».
Και καταλήγει:
«Οι τουριστικοί πράκτορες από Σερβία και Ρουμανία φοβούνται να κάνουν συμβόλαια με τους ξενοδόχους της περιοχής μας. Μέχρι στιγμής έχουν παγώσει τα πάντα, δεν έχει υπογραφεί κανένα συμβόλαιο για το επόμενο καλοκαίρι».
«Η παραλία μας είχε γίνει γκέτο»
Η Αγγέλα Βασιλικούδη, ιδιοκτήτρια ξενοδόχος, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί από πέρσι στην περιοχή, κάνει λόγο για ένα δραματικό καλοκαίρι που ακολούθησε, μετά από έναν χειμώνα με πολλά κρούσματα εγκληματικότητας.
«Οι άνθρωποι ήταν τρομαγμένοι και δεν τολμούσαν να βγουν από τα σπίτια τους πέρσι τον χειμώνα. Η παραλία μας είχε γίνει γκέτο. Ζούσαν εκεί πάνω από 1.000 άτομα. Σήμερα, είναι περίπου 250 αυτοί που έχουν απομείνει κι έχουμε τη διαβεβαίωση από υπουργούς ότι κι αυτοί θα φύγουν μέσα στο Νοέμβρη», συμπλήρωσε.
«Είμαστε σε επιφυλακή ακόμα»
Οι κάτοικοι αισθάνονται ανακούφιση, αλλά δεν εφησυχάζουν, όπως λέει χαρακτηριστικά η κυρία Βασιλικούδη, σχολιάζοντας τη νύχτα που εμπόδισαν την εγκατάσταση προσφύγων σε ξενοδοχεία της περιοχής.
«Εκείνο το βράδυ ήμασταν αποφασισμένοι να αγωνιστούμε. Ούτε εμείς περιμέναμε ότι θα τα καταφέρουμε. Ήμασταν όλοι ενωμένοι και το πετύχαμε. Στο τέλος δικαιωθήκαμε».
Και συμπληρώνει: «Η περιοχή μας εξακολουθεί και ζημιώνεται. Τα Λουτρά Νέας Απολλωνίας του δήμου Βόλβης έχουν καταστραφεί ως προορισμός, δε θα λειτουργήσουν εύκολα ξανά».
πηγη voicenews.gr
 μονταζ teo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου