5


Translate

20 Δεκ 2019

Μόσχα σε Ερντογάν: «Μην στείλεις στρατό στη Λιβύη» – «Μπλόκο» Ρωσίας στο σχέδιο της Άγκυρας;

Mπλοκάρει το σχέδιο του Ερντογάν; Πηγές του Ρωσικού ΥΠΕΞ εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.
Στην ουσία οι Ρώσοι του στέλνουν τελεσίγραφο και του λένε να μην στείλει τις ΤΕΔ στην Τρίπολη.

«Αυτό προκαλεί πολλά ερωτηματικά, παραβιάζει τα συμφέροντα γειτονικών χωρών, η κατάσταση είναι πολύπλοκη» ανέφερε σε δημοσιογράφους η πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.
Πρόσθεσε ότι η Μόσχα «σίγουρα ανησυχεί» για την πιθανή ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

«Υπάρχουν ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπάρχουν αποφάσεις για εμπάργκο όπλων, έτσι προκύπτουν πολλά ερωτηματικά. Η εξωτερική στρατιωτική παρέμβαση ίσως περιπλέξει την κατάσταση ενώ η συμπλοκή δεν έχει ακόμα επιλυθεί» ανέφερε η πηγή.
Στην ουσία το μνημόνιο συνεργασίας της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες και οι απειλές του Ταγίπ Ερντογάν ότι θα στείλει στρατιώτες στη Λιβύη περιπλέκουν τα σχέδια του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία στις 11 Δεκεμβρίου ο Ρώσος πρόεδρος συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογο του προκειμένου να συζητήσουν τις διαφορές που έχουν προκύψει στην πολιτική τους στο μέτωπο της Λιβύης.
Νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν είχε αναφερθεί στον ιδιωτικό μισθοφορικό στρατό της ρωσικής εταιρείας Wagner, ο οποίος χρηματοδοτείται από στενό συνεργάτη του Πούτιν και είναι κοινό μυστικό ότι παίρνει μέρος στον λιβυκό εμφύλιο στο πλευρό του στρατηγού, Χαλίφα Χαφτάρ.
 Διακινούνται πληροφορίες ότι ήδη Τούρκοι στρατιώτες της ιδιωτικής εταιρείας SADAT, η οποία έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη, βρίσκονται στην Λιβύη. Επικεφαλής της SADAT είναι ο ταξίαρχος εν αποστρατεία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Αντνάν Τανριβερντί, ο οποίος μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016 διορίστηκε ως επικεφαλής στρατιωτικός σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, οι σχέσεις των δύο ανδρών ξεκινούν από το 1990 και είναι τόσο στενές που στην Τουρκία η εταιρεία είναι γνωστή ως ο ιδιωτικός στρατός του Ερντογάν. 
Αναμένεται με ενδιαφέρον από εδώ και πέρα για το τι θα γίνει μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας  στη Λιβύη.
πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου