5


Translate

8 Μαρ 2020

8 Μαρτίου 1970: Απόπειρα δολοφονίας κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου..

Οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν λίγο μετά τις 7 το πρωί της Κυριακής 8 Μαρτίου 1970. Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ετοιμαζόταν να αναχωρήσει με ελικόπτερο για τη Μονή Μαχαιρά, για να χοροστατήσει στο ετήσιο θρησκευτικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου.
Μόλις το ελικίπτερο, με χειριστή τον ταγματάρχη πυροβολικού Ζαχαρία Παπαδογιάννη, απογειώθηκε, δέχθηκε πυρά από αυτόματα όπλα από την ταράτσα του Παγκύπριου Γυμνασίου που βρισκόταν απέναντι. Παρά το γεγονός ότι ο πιλότος τραυματίζεται σοβαρά με αυτοθυσία καταφέρνει να το προσγειώσει σε παρακείμενο ανοικτό χώρο.
Με τη βοήθεια των περίοικων ο τραυματίας και με συνοδεία τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο μεταφέρεται έσπευσμενα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
Η φρουρά του Αρχιεπισκόπου είχε ήδη μεταβεί στη Μονή Μαχαιρά, αφού τις προηγούμενες ημέρες είχαν διαρρεύσει πληροφορίες ότι η δολοφονική απόπειρα εναντίον του θα εκδηλωνόταν εκεί.
Οι τέσσερις επίδοξοι δολοφόνοι, που άνηκαν στο χώρο των σκληροπυρηνικών ενωτικών του «Εθνικού Μετώπου», βρέθηκαν αργότερα ενώπιον της δικαιοσύνης ενώ το δικαστήριο δέχθηκε ότι «εκ πρώτης όψεως ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης συμμετείχε της συνωμοσίας».
Μετά από έρευνα στην οικία του τέως Υπουργού Εσωτερικών Πολύκαρπου Γιωρκάτζη, εντοπίστηκαν δύο περίστροφα και έξι σφαίρες. Αν και τα δύο πιστόλια ήταν δώρο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου για την ασφάλειά του, ο Γιωρκάτζης οδηγήθηκε στο δικαστήριο, στις 12 Μαρτίου, με την κατηγορία κατοχής όπλων, χωρίς την ειδική άδεια του υπουργικού συμβουλίου, και εκρηκτικών υλών και καταδικάστηκε σε μικρό χρηματικό πρόστιμο.
Το μεσημέρι της επομένης, Παρασκευής 13 Μαρτίου, ο Γιωρκάτζης, επιχείρησε να φύγει στο εξωτερικό ωστόσο ανακόπηκε. Το ίδιο απόγευμα ανακοίνωσε την απόφαση του να αποσυρθεί από την πολιτική κάνοντας λόγο για δυσφημιστικές διαδόσεις εναντίον του. Τρεις μέρες αργότερα ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης δολοφονήθηκε σε ερημικό δρόμο έξω από τη Λευκωσία, κοντά στο Νέο Χωριό Κυθρέας.
πηγη iellada.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου