r

Translate

1 Μαρ 2020

Η Τουρκία κήρυξε στρατιωτικό νόμο & κινείται κατά Συρίας - Ζήτησε επιπλέον εξοπλισμό από ΗΠΑ

Η Τουρκία έχει στραφεί ολοκληρωτικά πλέον προς τις ΗΠΑ, ζητώντας την αποστολή επιπλέον αμερικανικού εξοπλισμού αιχμής (εκτός των πυραύλων Patriot), γεγονός που αποτελεί ευθεία πρόκληση ενάντια σε Μόσχα και Τεχεράνη, περιπλέκοντας
την ήδη άσχημη κατάσταση στο Ιντλίμπ.
Ο ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, αναφέρθηκε σχετικά “ με τις  επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Ιντλίμπ, αλλά και για το θέμα της αποστολής επιπλέον στρατιωτικού εξοπλισμού που πρέπει να σταλεί στην Τουρκία, ενώ τόνισε εμφατικά ότι, το Πεντάγωνο  αντιστέκεται σε αυτές τις απαιτήσεις”.
Οι Αμερικανοί στρατηγοί και οι υπηρεσίες πληροφοριών του Πενταγώνου, δεν “τρώνε φυσικά το κουτόχορτο” που τους σερβίρουν οι Τούρκοι, διότι γνωρίζουν πολύ καλά τα σχέδια και τις κινήσεις της Άγκυρας, που έχει διαμορφώσει την “ δική της τάξη” σε μια τεράστια περιοχή από το Αιγαίο και Βαλκάνια μέχρι το Σουέζ και την Λιβύη, απειλώντας παντού τα αμερικανικά συμφέροντα.    
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία επιβεβαιώνει ότι ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο, διαφωνούν κάθετα, σχετικά με την αποστολή επιπλέον στρατιωτικού εξοπλισμού στον σουλτάνο Ερντογάν, προκειμένου να στηρίξουν τα σχέδια του στο Ιντλίμπ.

Το Πεντάγωνο ανησυχεί για τις "παγκόσμιες συνέπειες" αυτής της κίνησης, ενώ τονίζεται ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο Τούρκος πρόεδρος .
"Η εσωτερική διαφωνία δείχνει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν έναν μακροχρόνιο πόλεμο", γράφει το περιοδικό  Politico.
Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών και άμυνας ανέφεραν ότι ανώτεροι αξιωματικοί  του Γενικού Επιτελείου και του Πενταγώνου «αντιστέκονται» σθεναρά στο αίτημα του Τζέφρευ και δεν αλλάζουν γνώμη.
Οι Αμερικανοί στρατηγοί  πιστεύουν ότι η εκπλήρωση αυτού του αιτήματος θα αποτελούσε ένα κακό παράδειγμα και δεν θα άλλαζε  τα σχέδια της Συρίας και της Ρωσίας.
Ενωμεταξύ, τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στην Τουρκία έχει ανακηρυχθεί στρατιωτικός νόμος, ενώ το τουρκικό κοινοβούλιο θα κηρύξει πιθανότατα και επισήμως τον πόλεμο στο καθεστώς Άσαντ, με αφορμή την  κατάσταση στο  Ιντλίμπ.
Επιπλέον, υπάρχει  περιορισμός στην πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα σε ολόκληρη την Τουρκία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η τουρκική ηγεσία εκβιάζει κυνικά την ΕΕ εδώ και αρκετά χρόνια με ένα τεράστιο "ρεύμα προσφύγων" από τη Συρία, ενώ, στο τμήμα της συριακής επικράτειας όπου βρίσκονται τα τουρκικά στρατεύματα, έχουμε προβοκάτσιες, υφαρπαγή της παραγωγής και πογκρόμ των κατοίκων.
Έτσι, αυτή τη φορά ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Τουρκικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (έχοντας την ανάλογη  ισλαμική προκατάληψη) Omer Celik δήλωσε ότι, η Τουρκία δεν είναι πλέον σε θέση να περιορίσει τη "ροή των προσφύγων" από τη Συρία.
Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η υστερία που επικρατεί στην Άγκυρα ξεκίνησε αφού 33 Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στο Ιντλίμπ απο πυρά της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.
Πρέπει να προστεθεί επίσης ότι αν η Άγκυρα αποφασίσει τελικά να κηρύξει πόλεμο στη Δαμασκό, τότε σε αυτή την αντιπαράθεση, η Τουρκία θα έχει μόνο δύο συμμάχους, το Κατάρ και τους Σύρους αντάρτες.
πηγη pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου